Salam Jumaat buat semua... apa khabar hari ni?
Hari ni nak updatekan lagi menu best..simple..Dan yang pasti,kalau yang simple2 ni la aku suka nak cuba.Ibuk ibuk..bapak bapak......yuk kita santap apam!
Lepas kena tag ngan kak DJ semalam, tertarik la pulak ngan apam indon yang cantek dan kemas hasil tangan beliau tu .. carik di belognya belom ada pulak.Rupanya link ke belog kak yatie,dan kak yatie lak dapat resepi dari kak ita.Amboi dah berjela2 nampaknya sumber ni ye.Terima kasih kepada yang empunya resepi serta sumber2 yang telah mencuba.
Bermula la episod nak membaking semalam,balik keja tu lepas dapat resepi nih tetiba tercari mana pergi 'kitchen scale'..yerlaaa dua tiga menjak sebelum ni main agak2 je buat kek.Kalau guna resepi orang lain ni kena la ikut resepi kan...(hahaha..padahal memang suka nak derhaka)
Bermula la episod nak membaking semalam,balik keja tu lepas dapat resepi nih tetiba tercari mana pergi 'kitchen scale'..yerlaaa dua tiga menjak sebelum ni main agak2 je buat kek.Kalau guna resepi orang lain ni kena la ikut resepi kan...
Apam Indon
Tet!!Nampak ketidak sempurnaan di situ ..tapi abaikan je sebab memang sedap apam ni..Lapis coklat tu terlalu sikit.Kejadian nya, atas bawah nampak huduh...x cantek seperti hasil daripada mereka yang pakar.Haha...Tangan ni macam keras pulak setelah lama tak membaking.werkk!
Sedap dan lembut jer ...
Alhamdulillah, dapat jugak bawak ke opis untuk menjamu kengkawan sempena hari Jumaat ni....
Apam Indon
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com
Bahan-Bahan
- 5 biji telur
- 1 sudu kecil ovalette
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 300 gm tepung gandum
- 300 gm gula halus
- 250 ml susu segar atau santan~ ryo guna santan
- 1/2 sudu kecil baking powder
- sedikit garam
- 2 sudu besar minyak-Yatie tambah *ryo tambah jugak
- pewarna dan perisa kegemaran
- Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
- Sediakan loyang ukuran 9 inc
- Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
- Ayakkan tepung bersama baking powder.
- Campurkan garam ke dalam susu.
- Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
- Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Masa ni tambahkan 2 sudu besar minyak dan gaul sebati.
- Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
- Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
- Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
- Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 minit atau sehingga apam masak sempurna.
Selamat mencuba!