The Followers

Wednesday, November 21, 2012

Durian Crepes & Resepi

Assalamualaikum.........

Salam tahun baru 1434 Hijrah ...
Wahhhh!!Tak sangka kembali ke blog hijau (alah, jap lagi hilang lagi lah kan.?.. hihi)
Apa khabar semua??Harap sehat ya.Sebenarnya 5 hari lepas lagi nak masuk sini... tapi asyik 'error on page' aje.Mungkin blog ni hampir terlupa siapa tuan nya.

Diam-diam rupanya hampir 2 bulan dah menyepi kan..Dah macam excused gi mengerjakan haji pulak.Maaf tak update!Terima kasih buat semua pengunjung yang tetap ziarah ke sini.InsyaAllah akan ku cuba kekalkan hayat blog hijau nih.

Kali ni nak update kan pasal 'Durian Crepes atau Crepes Durian ' (mana2 lah kan...)..Khabarnya sangat femes skarang ye?Maklum laa, musim buah durian.Sana sini duk tayang pasal Crepe ni sampaikan aku bertanya pada cik puan kakak aku HaSue yang duk kat Mukah tu.Aku tanya la kat dia, apa sebenarnya Durian Crepe dan bagaimana rasa dan teksturrnya?Alhamdulillah, selepas nampak kat blog kak Izah, hujung minggu yang lepas terjawab persoalan.Jomm layan...

 Durian Crepes/ Crepe Durian

...Godaan demi godaan, sebab tu nekad buat ni..

Mulanya nerves jugak nak buat dan disebabkan pengalaman pertama, aku ikut je resepi dan langkah yang ditunjukkan....Mental kena stabil....kena teliti jugak.. Masa duk layan crepe tu atas non stick pan x boleh nak  lalai...kalo cuai, contohnya sibuk layan sms...maka crepe tu pun kehangusan la.hahahaha....ye laa, mula2 buat memang hangus kat tepi.hihi.


Mabelessss.......

Terima kasih sekali lagi kepada kak Izah Daut, kak Fiza Nordin dan kak HaSue di atas panduan yang telah dikongsikan.Alhamdulillah merasa jugak aku buat dan makan Crepe Durian ni..Ada yang berani nak cuba resepi durian crepe?hehe...Jommm.


DURIAN CREPE
Sumber :  Izah Daut 
Resepi asal : kak Fiza Nordin

A)Bahan Crepe:
  • 3 sdt gula halus
  • 3 sdt tepung ubi
  • *izah campurkan sedikit tepung jagung
  • 1/2 sdt tepung gandum
  • 1/2 sdt butter - dicairkan
  • 4 bj telur - dipukul sikit
  • 95 ml air
  • 1 st vanila esen
B) Bahan Filing
  •      250 ml whipped cream (kali ni aku pakai Value Pride) - putar sampai kental
  •      Isi durian secukupnya (aku pakai durian biasa, sebab xde durian D24)
Caranya :
1) Satukan gula halus, tepung ubi dan tepung gandum dan tepung jagung.
2) Masukkan butter yang dicairkan.
3) Pukul sedikit telur. campurkan dalam bekas tepung.
4) Masukkan air.
5) Panaskan non-stik pan.*(pastikan guna api kecil je)
6) Tuang sesenduk. gelek non-stik pan agar bancuhan tepung menyeluruh. adunan tepung agak2 tak terlalu nipis dan tidak tlalu tebal. masak 1 pmukaan saja.
7) Biarkan crepe sejuk dahulu, kemudian letak cream,isi durian dan cream lagi.
8) Lipat kemas, sedia untuk dinikmati. (Digalakkan sejukkan dulu dalam fridge, lagiiii sedap)

Selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...