The Followers

Monday, September 26, 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Salam Isnin...
Apa citer kekorang hari ni?hari ni aku saja ambik cuti...
Ada beberapa perkara aku nak settle kat luar.

Ni ha,lagi entri yang terperam.Kek Lapis Cheese Persona namanya.Antara resepi yang ditunggu2 oleh kengkawan,keluarga dan sanak saudara.Alah,lepas raya pun boleh lagi buat kek kan....Kek ni aku buat masa sis HaSue aku balik kampung baru2 ni.Sempat la jugak dia tengok cecara aku buat serta merasanya sekali.Hihi..

Taraaa!!..

Kek Lapis Cheese Persona

Korang ingat lagi tak entri aku pada bulan Mac lepas??Klik SINI .Kat situ aku ada tayang jugak kek ni ha,namanya panjang sikit kat situ.Sebenarnya kek ni banyak permintaan resepi sejak 1stime aku buat dan bawak ke majlis ramah tamah tahun lepas.Tapi belum jugak tercapai nak masukkan sebagai entri blog.Alhamdulillah,dengan limpah kurnianya,maka kerajinan itu terbit dari sanubariku,baru-baru ini.Kira mendapat hidayah lah jugak...

Rupa kek yang baru dikeluarkan dari fridge

Hasil adaptasi serta imaginasi,maka terhasil lah kek ni yang aku sendiri pun tak tau nak letak nama apa bila ditanya.Bila dah banyak kali ditanya,kena jugak la aku buat nama kan....Kaedah nak buat kek ni mudah je..sangat mudah.Rasanya anak2 korang pun leh buat sambil tutup mata je.Paling best,tak perlu tepung..tak perlu telur.

Dah potong & it's ready to serve...

Ada beberapa orang opismate yang telah mencuba untuk buat kek ni,tapi hasilnya tak sama.Ada yang terlalu lembik,ada yang terlalu cair.Hasil posmortem,jenis biskutyang digunakan serta adunan cheese memainkan peranan.Konsep macam buat rumah,kalau batu bata tu lembut,simen cair sangat,goyang ler dinding rumah kan. (ada ke batu bata lembut?)

Aku gunakan biskut jenama LEE, (siap ada harga lagi tu RM 3.35)....hasilnya sedap,lembut!Cubaan kengkawan lain guna biskut Munchy's dll sebelum ni x memuaskan.

Biskut Marie Coklat (Jenama Lee)

Kalau kat tempat aku,susah pulak nak dapat biskut ni sekarang...mungkin pengeluaran terhad atau memang biskut ni laris lah kot.So,kalau aku nampak biskut ni memang kena ambik banyak sikit buat stok.Haha..Pakai dalam 600 gram je pun,(hampir2 2 bungkus la..)

Jom kita tengok resepi ringkas serta cecara nak buat.
Mana tau nak bawak gi opis kan..


Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.comhttp://ryoazhar.blogspot.com/2011/09/kek-lapis-cheese-persona.html

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Simple je!

Selamat mencuba....

73 comments:

tun_telani said...

alahai.. rajinnyer.. kalau tun kan, mmg dh pecah2kn biskut tu, pastu gaul sekali.. hahaha.. agak2 jd x ye? ;p
ps: len kali buat masa kak sue blk lg ye, pastu nnti tun suruh kak sue tapaukan utk tun. hihi

Mas said...

wahhhhhhh...cantikk kek lapis tu,..
bebahan pun senang...
boleh try la nanti..he3

eqbalzack said...

perghhhh! sedap2!!

K.Nor said...

mcm kaedah kek batik marie pun ya.. kaedah tiramisu pun ya gak bila celup biskut dlm susu cuma tiramisu celup biskut dlm neskapeeeee :)

menggoda la ryo..

Liza said...

Salam ziarah Ryo..mmg nmpak mngancam kek lapis ni..rajin Ryo melapis yer..

Ryo Azhar Rahza said...

@tun_telani
haha...insyaAllah next time leh la tapaukan..kalau dalam perjalanan ke bintulu tu dah habis camne?hahaha

Ryo Azhar Rahza said...

@Mas
haah,bahan sikit je..senang sangat.cuma bergantung kepada suhu rajn tak rajin je.hehe...try lah ye

Ryo Azhar Rahza said...

@eqbalzack

abg eq jgn memalu kalo nak try.hahaha

Ryo Azhar Rahza said...

@K.Nor

kak nor,batik marie yg coklat tu ke..kalo batikmarie kitorang,kena gaul adunan dalam kuali dulu...

ryo tak pernah wat lg tiramisu.hihi...apa lagi..cer cepat try ye...

Ryo Azhar Rahza said...

@Liza

hihi...ni kebetulan rajin je ni.lg pun memang senang,tak sampai 30 minit pun melapis ni.tunggu nak makan je lama sbb nak tunggu cheese n biskut tu padat sikit.lgpun x perlu nak bakar kan... :)

Cheq Sue said...

hai ryo...cantik je nampak kek ni...mesti sedap bagi yang gemarkan cheese

Aqil said...

salam ziarah ryo,

sedap nih...kene try nampaknyer ;D
yg pntg simple lak tu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ryo...
kek nie mmg sedap.. perna makan kat umah cousin akak raya ari tu.. n resipi pun sama gak..mmg dapat dari org swak resipi tu.. tp mereka guna Kong Guan saltcheese crackers biscuits.. dgr citer biscuits tu banyak d dapati kat miri... kat tmpt akak mmg susah nak dapat...

izahdaut said...

ryo..lapis tu mula ngan sekut dulu ye, bukan mula ngan cream chese dulu?

Ryo Azhar Rahza said...

@Cheq Sue
hye cheq sue...mmg sedap,bagi ryo yg gemar coklat n cheese,kek ni lebih sedap drpada kek yg guna biskut cheese putih tu.huhuhu

Ryo Azhar Rahza said...

@Aqil
salam aqil.ofcos la sedap,ada cheese tu.try yer.nanti taq ryo taw :p

Ryo Azhar Rahza said...

@Diana @ Melley Mey
ooo..dah pernah try ye...cousin tu kenal ryo tak?hihi..boleh gak try beskut lain.

Ryo Azhar Rahza said...

@izahdaut

iyer kak,mula dgn sekut tu dulu.

p/s : kalo nak try campor labu leh gak.lalala.....jgn mare

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaahhh...salute tul dgn Ryo nih...dah kuar ciskek pulak...seram nak makan tp naaakk jugak...adeeii

Ryo Azhar Rahza said...

@Ummi
kak ummi,ni baru keluar dari peti sejuk terusss meleleh.hihi...

Gee® said...

sangat mengancam...!! k.gee nk buatlah...

HomeKreation said...

Hi Ryo. Tak silap ni first time Along datang sini (tadi nampak kat rumah Nor)... oh Ryo pun kat Miri ya. So bila2 boleh lah ALong rasa hasil tgn Ryo in person. Miri kat mana? ALong kat Lutong. Salam kenal.

Ryo Azhar Rahza said...

@Gee®
Tq Kak Gee..dah buat nanti jgn lupa hantar sepiring taw.hari ni penat sikit,lapar pulak.haha

Ryo Azhar Rahza said...

@HomeKreation
Hi Along.Tq ye..sempat jugak menjenguk belog hijau sy dr banglo kak Nor kan.hihi.Yup,duk Miri tp daerah Bekenu..pnah pegi tak?Mmg biasa lepak miri mlm atau weekend,tp nak ke lutong tu jarang kalau takde tujuan.hihi

najihatussolehah said...

bestnye...tp cam tak penah tgok je jenama nh...

Ryo Azhar said...

@najihatussolehah
hihi..takpe..leh juga cuba jenama lain. :)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam Ryo, 1st time kak ros singah sebab jumpa link kat rumah mas dunia ku.Namapak sedap keknya.kak Ros follow ya.

Ryo Azhar said...

@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
terima kasih ye kak ros...nanti jangan lupa cuba buat kek ni.sedapppp sgt.

Anonymous said...

salam Ryo, bestnyerr..npk senang tapi takut nk wat hihi..zila66

Sue @ Nenie said...

Salam Ryo...Ohhhhh...Menarik nyaaa kek ini....Sesuai buat minum petang bersama kopi panas..Simpan resipi dahulu

Ryo Azhar said...

@Anonymous
hihi...x perlu takut zila,kek ni x makan org.hahhaa.....

Ryo Azhar said...

@Sue @ Nenie
mmg sesuwai sgt dimakan bila2 masa ja..slmt mencuba ye

HaSue said...

hahaha..aku baru nak buat nih..mana tah aku letak krimcis aku beli smlm...

Aziela said...

Assalam Ryo. Kita datang sini dari rumah Kak Azlita. Meronta2 nak try, tapi x der mixer. Agak2nya kalau pakai tangan jer bancuh, jadi x?

Ryo Azhar said...

@HaSue
uits.mana hasilnya?nak tengok..haha

Ryo Azhar said...

@Aziela
wsalam...hihi.siap meronta2?kuat gak penangan kek cheese ni kan....comel pulak.hehe....takde mixer boleh jugak pakai handwhisk,kena la tunggu cream cheese & butter tu berada pada suhu bilik.Pukul sebati ye... :)

lina said...

salam rio - sgt menarik..boleh masuk list

Ryo Azhar said...

@lina
TQ yer.hehe

Anonymous said...

nak tanya..guna cheese ape. kena guna philadelphia ke. kalu yg murah skt dalam tiub tu ok tak rasanya. TQ n Rgds

Anonymous said...

lg 1 ada butter ke..x nampak pun dlm resepi guna butter

Ryo Azhar said...

@Anonymous

ryo pernah guna tartura/philadelpia....sedap.cream cheese yang lain pn ok jugak kot.hehe....butter x perlu.

Ibu Darwisy said...

pandai ek org bujang ni..tgk pon dah sodap..

Mylady said...

Ryo,

Thanks for the wonderful recipe..akak dah try..memang sedap sangat!!..sorry ek..akak ubah sket nama dia...

"KEK LAPIS CHEESE PERSONA O-RYO"

Ryo Azhar said...

@Ibu Darwisy
cecept gi try k.hihihi

Ryo Azhar said...

@Mylady
TQ ek.sbb rajin mencuba.hihi..

H.U.S.M.Y.N.A said...

salam...tq En. Ryo sebab sudi kongsi resepi yg best ni...saya pun try jugak....memang best dan mudah membuatnya...sedap pulak tu...=)

zureyn said...

alahai Ryo..akak buat kejab tadi..tpkan lapisan biskut akak guna tak sampai 1 bungkus la..sapu sikit2 aje ke cheese tu..bahan2 tiru bulat2 seperti yg Ryo saran kan..apa2 pun tq la resepinya..:)

Anonymous said...

assalamualaikum, mintak izin nak tr y kek ni ye tq:)satu hal lg, kek ni kalau dh kluar dri freezer tak cair ke?tima ksih ye

Zana~Sweet Rose said...

salam ryo..akak amik resepi ni ya. nampak sedap! resepinya pulak agak mudah..kena masuk list dulu hehehe... :P

saya NOTTY~ said...

ryo,,nk tye lah..hanya 10ml susu segar je ke yg masuk dlm adunan ngan cheese? yang lagi 500 ml uh buat ape lepas dah celup ngn biskut tu?

Ryo Azhar said...

@H.U.S.M.Y.N.A

sama2..TQ juga kerana mencuba ya

Ryo Azhar said...

@zureyn
sama2,,tq sbb dh mencuba ye

Ryo Azhar said...

@Anonymous
wsalam...kek ni x cair pun lepas keluar dr fridge..cuma lembut je.slmt mencuba

Ryo Azhar said...

@saya NOTTY~
biasanya susu tu aka diserap oleh biskut...x banyak baki yang tinggal....

nurul huda said...

salam

dah try buat kek nie 2 hari lepas.. memang meletoooop taw.. syok habis.. cepat je licin nye.. huhu.. thanx sebab share resipi.. :DD

http://hoodacakura.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-cheese-persona.html

Ryo Azhar said...

@nurul huda
tahniah ye sbb dah mencuba...TQ

fRaMe+LenSeS said...

maceh enchik Ryo. nadh nak cuba jugak.:D

CikWan said...

salam kenal... thanks share resepi yang sedappp sangat. CikWan nak mintak izin copy link kat blog &share kat fb ye...tQ again.

CikWan said...

yang ni yang CikWan dah cuba ;p

http://wanmardziyyah.blogspot.com/2011/11/kek-lapis-cheese-persona.html

Wiyah said...

intai resepi kek lapis cheese persona yg tgh meletuop2 glamour skang nie,,,ptg ni nak buat la ;-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak dah update resepi ni ke blog.. buat bulan lepas lagi.. hari ni baru sempat update.. hehe.. tQ ye ryo.. sedap!!

| Afzan Ramli | nar | said...

hai Ryo...
saya dah try buat.. yummy sangat...
cuma musykil something...
susu yg pukul dgn cheese mmg 10ml je ekk, yg untuk celup biskut 500ml..?
sbb my cheese tu dapat sikit je... tak habis pun 1 pack biskut...
tu pun cheese nye tak layer tebal sangat...
kenape ekk?
thanks =)

Adinda Wawa said...

sedapnye...rajinnye..tgk owner lelaki... tercabar kewanitaanku :-)
mintak izin nk cube resepi ye?mesti sedap kan?hu3

Rohah said...

salam dr akak,
tertarik dengan kek ni,cantik ...mesti sedapkan..

Mohammad Majduddin said...

woa! bangga bila tengok lelaki yang buat semua masakan ni. tabik spring gua kat lu..=)

ummiza said...

Nampak sedap sgt...mmm..nak cuba...nak cuba...

Cool Bacho said...

sedapnye...rajinnye..tgk owner lelaki... tercabar kewanitaanku :-) mintak izin nk cube resepi ye?mesti sedap kan?hu3

Shas said...

Nampak best, cara buat pon simple je.. Nak try la resepi ni.. Thanks for sharing the recipe :)

Anonymous said...

hi,im plannin to make ts delicious cake for cny.nak tanya if i can make ahead n freeze then take out when wana eat?how long d cake can maintain freshness in fridge??thx lots really love n enjoy ur blog n pics!

elly said...

Nak tanya laa..kalo nak oder kek lapis persona ni untuk satu petak besar (1 adunan) brape RM????

roselina burhan said...

Sedapnya...selalu buat pakai biskut cheese 2 ada masin sikit..pas nie nak tray la

nur zakiah mohamad said...

boleh tak kalau pkul cheese tu guna manual tak guna mixer

nur zakiah mohamad said...

boleh x kalau pkul cheese tu guna cara manual x guna mixer.apa2 jenis cheese pon boleh guna eh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...