The Followers

Thursday, March 31, 2011

Berhati-hati dengan hari esok???

1 April!!!!Welcome to the year..
Biasa kita dengar,bila 1st April nih org akan sebut 'April FOOL'.
Keh keh keh..sian pulak kat c April kan...dia innocent.Tak pasal2 orang kata dia bodoh.*oppss..jgn sebut slalu.

Aku pun x tau nape leh jadik ada hari cam nih...tringat lak zaman skolah dulu...biasalah,masa tu mmg seronokkk sgt kalau nak sakat kengkawan.Budak-budak lg kan...Bila tiba je 1st April,ada je la member yg kena bahan.Ada yang jumpa katak dalam beg,bawak batu bata sampai rumah,dah tu ada yang siap tumpahkan gam dlm laci kawan lain.Sekarang ni fikir balik,xde pekdahnye pun diorang wat camtuh...hoho

Just nak remind, hati-hati lah dengan hari esok..mungkin anda akan terkena oleh rakan-rakan yang suka bersenda...**Khususnya pelajar skolah mahupun IPT.

**Td siang ada opismate bisik kat aku :"esok april fool,nak kenakan saper??"......x baek tau..sian kat org.Hu2..

*Korang pernah terkena tak???Cer citer...cer citer....

:)

TQ followers & viewers

Selamat tengahariii!!!

Sempat make up sikit je blog aku nih..perasan tak?perasan tak??skang ni aku letak followers kat atas....Taraaaa..baru la nampak wajah2 penyeri blog aku nih..(korang ler)

Thank you to all my followers...

Dan...terima kasih jugak kat yang menjadi silent reader..yang duk jenguk2 kejap..serta yang menumpang lalu....

Bagi yang tinggalkan komen dalam post mahupun dlm chat box...aku sgt menghargainyaa....sdaya upaya aku akan jejak korang balik... :)

#Sesi masak-masak mggu ni agak kurang pulak,sbb penat.petang lak membadmintonkan diri...haha

Ni nak survey sket...

BLOG AKU NI DAH CUN KE BELOM ???
*apa kau rasa....

*Respon la apa yg patut....

Heyyyy semut!

"Smalam korang serang jugak!hari korang muncul lagiii???"

Huhu..sedeyy betol nih.Pagi-pagi lagi aku gaduh..kalo gaduh ngan org takpe jugak..ini tak,aku gaduh ngan semut!Ramai lak tuh 'diorang' nih....

Dah tu..tak tahu tang mana ler manisnya aku ni kan..semut2 nih gigih pulak melepak atas meja aku.Camna nak wat keja??*Alasan nak ngularr nih
Confused!ape yg diorang nak kidnap atas meja aku ye??aku tak letak pun cupcakes atau donut durian kat drawer mahupun atas lappy serta dekstop.haha..

Kalo aku tangkap sekor2 buat GA utk korang nak tak?Huhu

:)

Wednesday, March 30, 2011

Ishh..jerawat ler pulak!

Salam semua....dah lunch ke?
Adoyaii..hari ni tak brapa nak sempat bikin entri yang best2...bizzzyyy sket!*atleast sempat pulak tuh join segmen encek Ben td kan.haha...

Tajuk entri pun dah seram aku baca..*bagi aku,seram laa...
JERAWAT! Bingung lak aku nih cam makin menular pulak jerawat timbul kat dahi nih..*takde ke pusat rawatan nak sponsor aku??Haha...(ko engat ko sape kann)

Sambil wat keja nih secara automatik jari jemari duk scan pelan2 dan ramas2 bahagian dahi nih...
TETTTTT!(scanner berbunyik)..ade jerawat ler plak..dah letak Bio oil dah...(pengaruh iklan ler nih).harap cepat hilang lah ye.Atau korang ada petua2 nak kasi kat aku?

Jerawat ni tetiba rajin nak timbul mungkin sbb malam jumaat lepas,AKU MAKAN KACANG TANAH!Bukan tanah tu punya kacang,tapi mungkin kacang tu ada tanah!*eh..makin merapu ler pulak.Dan lagi...akhir2 nih,aku tido lewat malam dan bangun pulak awal pagi.Tido cuma 3-5 jam je..mungkin itulah kesannya...hahaha...

*JOM SHARE PETUA ATASI JERAWAT UNTUK AKU :)

:)

DECO DECO BENG BENG BOONG !

DECO DECO BENG BENG BOONG !

Segmen santai bersama Ben Ashaari!

Nak join bersantai jugak???

Cepat pecut ke http://www.benashaari.com
ATAU
Klik SINI dengan segera!!!!


TQ :)

Tuesday, March 29, 2011

Jemputan kahwin ryo..

Hahahaa...gempak tak aku nyer entri nih?Aku dah nak kawen??Propa je sebenarnya...
Belum sampai seru lagi....persediaan nak menuju ke arah itu mmg ada...mungkin lambat sket lg(*kalo cuma cakap lambat lg cam xde perancangan lak)lebih2 lagi bila tgok kengkawan..muda2 dh ada anak.sweet pulak...sape la tak nak kawen kan,at least bila kita dah takde nanti..anak2 leh la bacakan Yaasin kat pusara mak ayahnya...*opsss!!

Cantekkk kad nih...simple & kemas je

Ni haaa sebenarnya pak cik gardener hantar kad undangan perkahwinan anak beliau...Ni mmg persediaan rapi lah ni kan..Majlis tuh sebulan lebih lg,dahhhh kasi undangan..apapun Terima Kasih ye pakcik!

Usikan biasa la bila dapat kad jemputan nih org akan tanya,"kau bila lagi???kad kau mana??"...Dlm hati sabar je lah ye...haha.

Hobi aku nih plak kalo dah dapat kad2 nih,aku kumpul wat koleksi.....sampai kekadang tepikir mcm nak bukak kedai printing!*ha3..

Pulak tu,aku teringat kesibukan buat persiapan kahwin abg aku tahun lalu...lelebih lagi kitorang tak pakai khidmat katering...smua wat sendiri termasuk pelamin.

Pelamin...*senget sikit lak pic nih

Haduyai..tetiba aku excited nak kahwin nih pesall???*lariiiiikkk

Apapun..selamat pengantin baru buat sesiapa je yang baru je dan bakal mendirikan rumah tangga..


Selamat mencuba!!
*ehh,ni terbawa2 alam masakan ler nih

:)

Nak g mancing !

Entri ni luahan rasa sket..

Duk godek2 buat kerja nih.....terpikir pulak..dah dekat sebulan dah aku pendam rasa nak gi mancing udang galah...since lepas aku dapat banyak udang hari tu,air sungai cam tak sesuai untuk aktiviti mancing udang.Airnya masin...*werhh,aku tak kencing kat sungai tu pun taww

Antara kekangan nya,aku g bercuti ke Vietnam...dah tu minggu lepas pulak g bzzz...Minggu nih,air sungai sgt sesuai!!Aku nak mancing..tapi tak boleh lerr..minggu ni anak buah (*anak kepada kazen) kawen pulak.Mana penting??Gi mancing atau g tolong saudara mara??Hahahaha..

Ok,dah la..tu je...

Mode :sambung keja

Cubaan pertama blueberry & strawberry cheese tart

Yeahhh..cubaan pertama lagiii.Ni sebab excited nak pakai acuan tart yang baru..Gigih aku carik menda alah nih akhirnya aku jumpa jugak.RM12.90 (10pcs)..

Ape lagi..aku try la resepi sis HaSue ni haaa...tapi kemenjadiannya mcm x seberapa..mana taknya,'aku buat tak serupa bikin'...buat doh lebey kurang 4 minit jer..expressss!!!Layan japp....

Tart shell

Deco express...

Tapiiiii...memang SEDAPPPPPP lorrrr..

Aku pinjam resepi dari my sis HaSue ni haaaa...KLIK

BAHAN PASTRY

  • 1 biji telur
  • 100g butter
  • 75g icing sugar
  • 200g tepung gandum


CARANYA

  1. Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
  2. Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
  3. Bakar selama 15minit - 160°C


KRIM CHEESE

  • 250g keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
  • 60g icing sugar
  • 1 biji telur


CARANYA

  1. Pukul semua bahan sehingga halus & rata
  2. pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
  3. lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
  4. (sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
  5. kemudian di bakar sekejap
Nak kena tunggu weekend nih nak buat lagi...sampai cantek dan puas hati....

p/s : Ni sekadar nak updated entri ni...x leh nak celoteh banyak sgt...ada keja sket..haduiiii......

Monday, March 28, 2011

Sekuriti yang tidak diyakini

Huhu..sampai hati betul tajuk nih..

Ni kesah baru berlaku..sebenarnya nak dijadikan citer,kesah ni melalui pemerhatian peribadi aku je...Tengahari td aku ada beberapi tugas rasmi yang perlu diselesaikan,termasuk ku selitkan satu agenda peribadi.(Eheheheh..)

Aku berkunjung (bukan untuk suka-suka) ke 2 buah bank hari ni.Aku namakan Bank A dan Bank B je lah.kang kalo mention nama bank,tak pasal2 aku kena saman dengan kadar jumlah semua duet yg ada dlm bank mereka (matii ler aku nak kena menguli donat durian untuk dijual-mencari pendapatan sampingan)

Bank A : Masuk je dalam bank..dlm hati aku,"Eh,pak sekuriti ke nih???...
Alamak tuan punya bankkk..pesal la tak request tenaga kerja yang lebih berkualiti??Aku bukan nak merendah2kan sifat org lain.Tapi ini demi kepentingan bank dan org ramai jugak.Aspek utama : KESELAMATAN AWAM.Pak sekuriti yang aku nampak nih tak nampak pun gaya seorang askar pencen a.k.a bekas tentera.Huh!Kurus,tua,jalan slow,bongkok.So,boleh ke beliau nak kejar perompak sekiranya berlaku kes sedemikian?????

Bank B : Terujaaa sebentar!Tettt..(aku tekan ambik tiket)
Pak sekuriti ni pun lebih kurang sifat2nya dengan sekuriti di Bank A.Cuma yang ni...sedikit juling!Dah tu..boleh plak keluar jap hisap rokok!Haiiyooo...mana taknya perompak sekarang ni bergelak ketawa je..malahan siap boleh nak reply sms awek atau berFB melalui iPhone saat2 merompak tuh...

Aku confusedd!Apa kriteria jd sekuriti guard nih sebenarnya???

:)

Donut durian (Ala2 Big Apple)

Ni haa..aktiviti orang bujang di hujung minggu..
Pernah tak korang beli/makan donut durian @ Big Apple Donut???Konon2nya ni haa aku ciplak lerr donut diorang..semerbak je bau durian...


Donut Durian

Doh yang dah diuli & diacuankan

Gunting sedikit untuk membentuk duri

Masukkan DURIAN paste ke dlm krim

Masukkan krim durian ke dalam donut


Nak share skit resepi..tp sorii sangat..aku dah terbiasa buat x ikut sukatan..main tengok je cukup ke x cukup..bahan ni pun main agak2 je..

Bahan2 Donut:
  • 1kg Tepung gandum
  • 350 ml air suam
  • 100g marjerin
  • 50g shortening
  • 1 sudu garam
  • 1 senduk gula
  • 2 paket yis
Bahan2 Krim Mentega:
  • 250 g butter
  • 250 g shortening
  • 200 g gula aising
  • Durian paste secukupnya

Caranya: Semua bahan disatukan dan diuli hingga sebati.Kemudian dibentuk bulat leper.Digunting sedikit untuk bentukkan duri.Gorengggkannn..

Edited: bentuk bulat leper tu ketebalan dalam 1/2 inci.Biarkan 15-20 minit (biar kembang) sebelum digoreng.bila dah goreng,ia akan bertambah kembang sedikit dan biarkan sejuk sebelum masuk inti.

Bila donut dah sejuk,cucuk dulu guna chopstick*aku guna chopstick buluh je...pastu baru senang nak benamkan mata nozzle yg muncung tuh..kemudian picit piping bag sambil tarik keluar..Haaa..dah ada inti krim durian didalamnya..
(simple x penerangan aku??)

Boleh juga pakai resepi ni kat blog my sis HaSue: DonutDonutLagi

Selamat mencuba!

Sunday, March 27, 2011

Promosi x berbayar & kunjungan delegasi GMM

Ding dong!

Ahah!baru kali ni berkesempatan nak masukkan entry baru,dari smalam aku nak post..sampai aku dah lupa apa aku nk tulis haaaa....Ini semua gara2 kelembapan broadband (alih2,BB jugak yg kena kann..)


1st of all, THANK U SO MUCH buat pengunjung2 baru...salam perkenalan buat korangg!!!Since korang dah jejak masuk dalam ni rajin2 la dtg lagi yekk....kalau entry lambat nak update,mungkin semua tu tidak dsengajakan sbb aku nih kira x tahan gak kalo sehari x ngadap alam maya nih.

THANK U SO MUCH jugak buat my sis HaSue yang buat entry khas untuk promo blog nih.Nasib baek la dia sendiri mention iklannya tak bebayor kan.TERKEJUT ler pulak bila tgok traffic sesak kejap, dan patut la aku rasa terapung-apung je waktu tido smalam...pastu semerbak je bau masakan dalam blog aku.Rupanya delegasi GMM (Geng Masak-Masak) dari blog my sis HaSue datang MENERJAHHHHH!

Aku buat2 pelik jap bila ada yg kata my Sis bikin promo untuk blog nih..sampai ke satu tahap tu aku terfikir adakah beliau mempromosikan blog aku melalui channel CNN,Bloomberg,Aljazeera..*Overrlah.
Apalagi..aku pun terus brlari tanpa menoleh kebelakang,menaiki tangga2 menuju ke blog beliau untuk meninjau situasi sebenar. (yelaaaa,blognya dh berada jauh tinggi.....blog aku masih terkapai2 dibawah)Mode:merendah diri

Tapi maaflah,waktu korang jenguk tuh tuan rumah pulak AWAY...tak dapat la nak hidangkan serdak2 cupcakes ari tuh.Ahaks...InsyaAllah,nanti aku akan buat kunjungan balas & sepah2kan mana yang perlu *larikkkk....

U follow me, i'll follow u back!

:)

Thursday, March 24, 2011

Cupcakes!!..*ke ni...?

Surpriseeeee!!!Eh,korang tak surprise ke?? Ni malam tadi punya story...ondaway balik keja aku terpikir nak cuba bakat ... buat CUPCAKES!*agak2 menjadi or tak menjadi cubaan pertama aku yerr??

Nama cupcakes nih aku bagi nama "Huha Huha Cupcakes".(Member PPEOC, saudara Fakri Muniri punya word ler nih)..Hu3.Dalam soal nih...'kalo ada wife' memang mainkan peranan...atleast ada gak yang tolong deco cupcakes2 nih dengan lebih cantik-mantek lagi kan.

Paling tidak pun main calit2 mesra gituh!..
Hasilnya korang tengok lerr sendiri...simple saje, bahan2 cam x cukup jer..next time kita try buat lagi yer..

Adunan kek yg dah siap masuk dalam cup,boleh la dibakar..


..sementara tunggu cupcakes masak, buat krim mentega nih...


..kemudian krim mentega nih dibahagikan untuk hasilkan pelbagai warna..


..Whoopss!Dah masak dahh ...


..krim mentega dah siap, JOM DECO!!!*


..Ehem...nampak takk???


..sebab nak bawak g opis hari ni..aku buat ler nama opismate..


....aikk..nama sis HaSue pun adaaa???

So..ape lagi.jom rrr try buat!
Eh....hampir lupa pulak nak share resepi kat korang kan....

Huha Huha Cupcakes* boleh hasilkan 30 biji

Bahan2 Cupcakes:

350 g butter/marjerin
1 setengah gelas gula kastor
7 biji telur
2 gelas setengah tepung naik sendiri
1 sudu serbuk vanila *nak lain2 perisa pun boleh

Caranya :

1.Pukul butter/marjerin dengan gula kastor.
2.Masukkan & pukul telur
3.Masukkan pula tepung & serbuk vanila,pukulkan sebati

Bahan2 Krim Mentega/Deco:

250 g butter
250 g shortening
200 g gula kastor/aising*ryo pakai gula aising
Beberapa jenis pewarna aising**pewarna biasa boleh juga digunakan
Pelbagai jenis manik urai/chocolate rice/choc cip..

Selamat mencuba!!!

**Deco tuh bergantung kepada kreativiti masing2..tapi jangan pulak korang OVERRRR nak pacak selipar jepun atau anak patung mainan anak2 kalian di atasnya pulak..huhuhu

P/s.. Sis HaSue..meh ler sponsor nozzle yang baru untuk aku di sini ..
*lariiiiikkk

Wednesday, March 23, 2011

... Kalo ada wife...

Selamat pagi,Chao An~

Pagi ni aku tetiba je bangun awal pagi..3.30 am lebih kurang,sebab kepala rasa sakit2 pulak...Camtu lah,kalo ada wife...boleh jugak tolong picit2 manja kan..*bilakah agaknya tuh?
Mata dah x boleh nak tido dah...apa yang perlu aku buat?Berjogging kah??macam terlalu awal pulak untuk aku beraksi sedemikian.

Yeahhh!online ler...apa lagi...tapi,kekangan yang aku alami adalah line internet kat rumah yang 'kurang ikhlas' untuk berkhidmat pagi ini..Tindakan seterusnya,gosok baju keja!Camtu jugaklah,kalo ada wife...boleh jugak tolong gosok.*bila jugak la??

Gosok baju dah settle!Buat apa lagi???..aku buat 'indoor cycling'...gigih pulak nak cycling*saje nak bagitau aku ada wat exersice....haha

Laparrrr!Kalo ada wife...leh jugak sediakan sarapan pagi.*walaupun x biasa ambik sarapan kan.Sebab tu ler calon2 kenalah pandai masak yerrr ...


Kalo lah ada wife ... *..to be continue ~

Tuesday, March 22, 2011

Homemade IceCream Cheq Anna

Eheee..ni pulak resepi icecream...Dapat sedikit ajaran daripada sahabat PPEOC, Cheq Anna Mizul...Saja la letak nama beliau untuk nama icecream nih sbg penghargaan..bukan main panjang lagi nama tuh kan....werh,anna....ko jgn duk kempang kempis lak..huhu.kalau ikutkan aku nak tambah sikit lagi hujung tuh jadi Homemade IceCream Lenggang Cheq Anna Mizul*Lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii*

Sebelum ni aku dapat ilmu homemade icecream dari sis HaSue,bahan2 krimer + susu kotak je...yang ni pulak lain..sebab tu la nak jugak try.Jom layan...

Icecream Lenggang Cheq Anna Mizul

Bahan2:
1 tin susu pekat manis
1 setengah tin air*gunakan air dimasak
1 sudu ovalette

Caranya:

Pukul semua bahan di atas sehingga kembang sepenuhnya....kemudian masukkan ke dalam peti sejuk beku.

*kalau ikut resepi asal yang Cheq Anna dapat,letak sebiji telur..tapi aku x selera pulak bayangkan nya...so,x perlu letak..

**Kalau nak hasil lebih lembut, blend icecream yg dah beku tuh...pastu masuk balik dalam fridge.Nak lembut lagi???ulang lagi...sampai korang lenguh nak blend pun xper.hahahaha


:)

Monday, March 21, 2011

Homemade Chicken Pie

Homemade Chicken Pie

Morning..morning...
Tetttt!hari ni hari pertama persekolahan bagi pertengahan penggal pertama kan.....bagi yang bersedia,mmg tiada masalah dalam menguruskan keperluan anak-anak terutamanya...kalau yang sambil lewa,pagi ni lah duk sibuk carik mana stokin anak...buku-buku latihan...mungkin jugak beg skolah anak tak tahu dah letak mana.haha...*eheh,cam pengalaman zaman skolah je nih.

Tapi takpe,aku cuma nak share sikit menu yg aku buat smalam...ntah kenapa tetiba rajin pulak..aku x berfoya-foya di luar seperti biasa...resepi nih aku dapat daripada Pn.Lolita,salah sorang cekgu yg rajin memasak juadah yg sedap2...tapi skang ni dia dh pindah.xde mkn free lg dahh....so,dapat resepi yg sedap pun jadi lahh...haha.....

Chicken Pie (Pai Ayam)
by:Ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan-bahan;

1kg kentang
125 gram butter
1 gelas fresh milk
200 gram daging/ayam cincang
1 labu bawang besar *dipotong dadu
3 ulas bawang merah *dihiris
5 ulas bawang putih *dihiris
1 tin button mushroom *dihiris
2 batang celery *dipotong kecil
1 batang carrot *dihiris
4 keping cheese slice + cheddar cheese.
1 kiub ayam maggi
Sedikit garam
Sedikit air

Caranya:


1. Rebus kentang,masukkan sedikit garam.Tos & lenyekkan bersama butter,fresh milk dan tambahkan lagi secubit garam.

2. Buat inti : tumis semua bawang sehingga naik bau.Kemudian masukkan daging/ayam cincang.Biarkan agak kering,masukkan button mushroom,celery dan carrot.Pecah-pecahkan kiub ayam maggi,kemudian tambah kan air..Kacau dan biarkan sehingga kering.

3. Tuang inti ke dalam loyang/casserol/bekas aluminium.Kemudian lapiskan kentang yang telah dilenyek.Ratakan..kemudian koyak-koyakkan cheese slice dan parutkan cheddar cheese di atasnya.*lagi banyak lagi sedapp!

4.Ketuhar dipanaskan pada suhu 200 darjah scelcius selama 10 minit.Kemudian masukkan pie tadi,tambahkan lagi masa 20 minit..

Dah siappp!boleh la dihidangkan..


Ape lagi...jom try :)

P/s : Sis Jia...aku pinjam casserol ko taw!*halal yerrr......haha

Friday, March 18, 2011

Nasi Goreng Sardin Simple

Heyyy orang bujang!Meh try menu simple nih.Rasanya kalo untuk 3 orang,cukup nih...*memang sesuai bagi anda yang duk rumah sewa. :)

Nasi Goreng Sardin Simple yang dah masak..

Bahan-bahan :
1 tin Sardin (Kecil)*saya guna cap Ayam.
2 ulas bawang putih *dihiris
1 ulas bawang merah *dihiris
1 tangkai cili merah *dihiris
1 atau 2 mangkuk nasi putih
Sedikit serbuk lada hitam
Garam & serbuk perasa secukupnya.
Sedikit minyak untuk menumis

*Boleh tambahkan cili hijau & halia untuk lebih pedas.

Caranya ;

1. Panaskan minyak dalam kuali
2.Tumis bahan-bahan yang telah dihiris sehingga naik bau
3.Masukkan sardin,kacau dan biarkan seketika..
4.Masukkan nasi putih,garam,serbuk perasa,serbuk lada hitam dan kacau sehingga ramuan sebati ( sardin telah hancur)
5.Dah siap!taburkan sedikit hirisan daun bawang & bole la dihidangkan..

Gaulkan sehingga sebati warna,rasa & perisa

Selamat mencuba!

Terkejut dalam lena!

Ntah ape2 je tajuk entry yang aku pilih..tapi itu yg berlaku malam tadi.....dalam keasyikan aku tido dengan bersopan(bukan terbungkang,bukan tertonggeng,juga bukan berlari-lari anak),*camna tuh.....waktu tempatan pukul 12.45 a.m..tiba-tiba tidur terganggu dengan dentuman yang maha kuat....perang dunia lagiii??atau malam raya dah tiba???Ngarut!..bunyi kuat tu datang dari kebesaran Allah swt..Kilat & Petir!

Godek-godek di Google,aku dpt info sikit tentang fenomena nih:

Baca dari sini :

Kilat terjadi apabila udara turun naik di dalam awan mengakibatkan pemisahan cas positif dan negatif. Kilat adalah nyahcas yang terhasil apabila perbezaan cas elektrik di antara permukaan bumi dan atmosfera yang cukup besar untuk mengatasi kesan penabatan udara.

Kilat adalah cahaya terang yang terbentuk sewaktu pelepasan elektrik ke atmosfera ketika hujan ribut. Petir boleh berlaku ketika regangan elektrik pada dua titik terpisah dalam satu awan, antara awan dan permukaan tanah atau antara dua permukaan tanah.

Ribut petir pula ditakrifkan oleh Pertubuhan Kaji Cuaca Sedunia (WMO) sebagai kejadian satu atau lebih nyahcas elektrik secara tiba-tiba menghasilkan lintasa cahaya (kilat) dan bunyi guruh.

Ia akan berkembang secara menyisi dan menegak menjadi awan padat yang lebih besar yang disebut sebagai awan kumulosnimbus, dengan pergolakan kuat di dalamnya dan aliran keluar yang kuat di bawah dasarnya.

Kilat boleh terjadi sama ada di dalam awan, dari awan ke awan, atau antara awan dengan permukaan bumi. Kilat kerap menyambar di luar kawasan hujan lebat dan boleh berlaku sejauh 16 kilometer dari kawasan hujan berkenaan.

Udara kawasan dipanah kilat menjadi panas dan mencapai suhu melebihi 27,000 °C, lebih panas daripada permukaan matahari. Pemanasan dan penyejukan cepat udara berhampiran kawasan yang terkena kilat menghasilkan renjatan gelombang yang mengejut lalu menghasilkan guruh. Satu kilat mampu menghasilkan elektrik yang besar daripada apa yang dihasilkan oleh Amerika.

Satu kali kilat menyambar, ia memiliki tenaga yang boleh menyalakan sebiji mentol 100 watt selama 3 bulan. Satu samabran kilat mengandungi kekuatan elektrik sebesar 20,000 Ampere. Kilat bergerak dengan kecepatan 150,000 kilometer sesaat atau separuh kecepatan cahaya dan 10,000 kali ganda lebih cepat dari bunyi.

Kilat terjadi dalam bentuk sekurang-kurangnya dua sambaran. Pada sambaran pertama, muaran negatif mengalir dari awan ke permukaan tanah. Sejumlah kilat bercabang biasanya dapat dilihat menyebar keluar dari jalur kilat utama. Ketika sambaran pertama ini tida di permukaan tanah, satu muatan bertentangan terbentuk pada titik yang akan disambarnya dan arus kilat kedua yang bermuatan positif terbentuk dari dalam jalur kilat utama terus menuju ke awan.

Dua kilat berkenaan biasanya bertemu kira-kira 50 meter di atas permukaan tanah. Arus pendek terbentuk di titik pertemuan antara awan dan permukaan tanah itu dan hasilnya satu arus elektrik yang sangat kuat dan terang mengalir dari dalam jalur kilat utama menuju ke awan.Perbezaan tegangan aliran elektrik antara awan dan permukaan tanah ini melebihi beberapa juta volt.

Saintis mengatakan kilat mampu menyambar semua benda yang terdedah di pemukaan bumi seperti bangunan, tangki, pokok, puncak bukit, kenderaan, menara telekom, lampu, haiwan, dan manusia yang berada di luar rumah ketika ribut petir seperti ahli sukan, pemain golf dan pejalan kaki.

: Habisss da....mungkin ada info lain kan...aku C&P satu ok ler.hahaha

MAS kaji risiko bencana gempa bumi di Jepun?

BENCANA gempa bumi di Jepun menambah satu lagi cabaran kepada industri penerbangan bagi 2011 ini walaupun kesannya dijangkakan tidak seteruk akibat daripada ledakan gunung berapi di Iceland tahun lalu, kata Pengarah Urusan Penerbangan Malaysia (MAS) Tengku Datuk Seri Azmil Zahruddin.

Beliau berkata, adalah terlalu awal untuk mengenal pasti bagaimana bencana itu boleh memberi kesan kepada pendapatan MAS, tetapi ia sudah pasti akan menjadi faktor yang akan mengurangkan keuntungan syarikat penerbangan itu menjelang akhir tahun kewangan 2011 ini.
“Dari sudut pandangan industri penerbangan, kesan gempa bumi itu terhadap kami adalah tidak seteruk kesan berbanding kepulan debu di Eropah, tetapi ia bukan bermaksud saya memandang rendah bencana itu.

“Pada peringkat awal penerbangan kami turut terganggu, tetapi ia kini sudah kembali normal. Namun kami kini memantau keadaan dan krisis radiasi,” katanya dalam satu temubual dengan Reuters.

Awan debu berpunca daripada ledakan gunung berapi di Iceland hingga menjadikan Eropah sebagai zon larangan penerbangan pada April tahun lalu itu menyebabkan industri penerbangan mengalami kerugian pendapatan lebih AS$1.7 bilion.

Namun penganalisis berkata, gempa bumi Jepun dilihat tidak akan memberikan kesan sama.
Bencana itu bagaimanapun dilihat akan tetap memberikan kesan kepada sentimen pelabur dan penumpang pesawat, yang mungkin memberi kesan tidak langsung terhadap MAS, meskipun masih terlalu awal untuk bercakap mengenainya.

“Permintaan masih tidak sekukuh seperti sebelum ini. Eropah masih dilihat belum pulih, sementara Amerika Syarikat sedang dalam peringkat pemulihan. Asia masih baik, tapi saya berpendapat dengan insiden yang berlaku di Jepun, kesan tidak langsungnya masih belum boleh ditentukan,” kata Tengku Azmil.

“Wujud juga ketidakpastian mengenai keadaan permintaan jangka pendek dan sederhana. Keadaan berkenaan, ditambah pula dengan peningkatan harga minyak mentah adalah sesuatu yang membimbangkan,” katanya.

Di sebalik cabaran pada 2011 ini, Tengku Azmil berkata, beliau yakin MAS akan berada dalam kedudukan lebih kukuh.

MAS memulakan rentak yang meyakinkan apabila ia mencatatkan keuntungan bersih melepasi unjuran kebanyakan penganalisis yang menjangkakan syarikat itu akan menanggung kerugian.

Keuntungan operasinya untuk keseluruhan tahun lalu melonjak lebih tiga kali ganda daripada tahun kewangan sebelumnya kepada RM137 juta.

Bagaimanapun, kos minyak dan bencana di Jepun serta ketidaktentuan situasi politik di Asia Barat, mengancam rentak pemulihan MAS, yang sudah memulakan program pemulihannya sejak 2006 selepas mengalami kerugian besar RM1.3 bilion pada tahun sebelumnya.

Namun, Tengku Azmil berkata, MAS sudah mengalami banyak perubahan dalam tempoh lima tahun lalu dan syarikat penerbangan itu kini berada dalam kedudukan terbaik.

“Bahayanya perniagaan ini boleh menerima kesan daripada perkara jangka pendek, tetapi kami masih perlu melihat situasi jangka sederhana dan panjang,” katanya.

*Berita dipetik dari laman Berita Harian bertarikh 18.3.2011

Lebih banyak berita, sila lawati Berita Harian Online sekarang!!

Thursday, March 17, 2011

Miri International Jazz Festival is now RENAMED!

IT’S NOW BORNEO JAZZ

Miri International Jazz Festival (MIJF) is now renamed Borneo Jazz. Deputy Chief Minister and Minister of Tourism and Heritage Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan Hong Nam announced this yesterday at a press conference held at his office. The event will be held at the Parkcity Everly Hotel, Miri from May 13-14, 2011. The rationale behind this change is to bring the event at par with other international festivals. This renaming is also to capitalize on the destination Borneo, a name which conjurs images of a magical destination. With this change, comes a reimaging to reflect the vibrancy of this festival and the destination.

As part of Sarawak Tourism Board’s transformation and continuous improvement, the organizing of this festival is geared towards a commercial basis to bring it to greater heights. As such the organization of the festival for 2011, will be undertaken by STB Leisure & Properties, a subsidiary of Sarawak Tourism Board (STB). STB however will continue to focus on the marketing and promotion of the event itself.

Under the transformation, new initiatives have also been planned, among them, the Internship and Volunteers Program whereby STB, as part of its Corporate Social Responsibility initiative, will collaborate with the academia as part of an industry advisory platform in enhancing the quality of graduates that is relevant to the need of the industry. The intent of this program is to provide a unique learning experience for international volunteers and interns whilst at the same time being exposed to the product experiences of Sarawak’s culture, nature and adventure on the island of Borneo. The aim is to have 70% of students participating in this programme from outside Sarawak. This is another step towards bringing the festival to the international arena.

The Board is also collaborating with private sectors to design packages to attract visitors not only from Peninsula Malaysia, neighbouring Brunei and Singapore but also from the region and overseas, eg in Japan, Korea, China, Taiwan, Australia & Europe. With these packages, visitors would be able to attend the festival at night and during the day, they can visit places of interest or participate in the local activities.

Next year’s Borneo Jazz will be an exciting one with its extension to a 3-day event. The festival will see new features around few venues in Miri, Sarawak. It will kick-off with the Opening Night on Friday, 12 May 2011 which will be opened to the public. There will also be musical meetings during Saturday afternoon of the festival followed by a Sunday Matinee. Tickets will be offered for sale to the public. Featuring at the festival is the headline act, Grammy nominated Maria Muldaur from the United States. Sharing the stage will be Cunha & Piper from Brazil,Les Doigts De L'Homme from France, SIU2 from Hong Kong,State of Monc from Holland, Miri born, Victor Yong and the Electric Carnival from Malaysia/Canadaand Yuichiro Tokuda's RALYZZ DIG from Japan. They will feature a range of jazz genre fromgypsy jazz to traditional jazz.

As in previous years, previews will also be held and may be extended even to KL and Singapore.

For 2011, the Board hopes to attract 4,800 visitors from outside Sarawak. This will augur well for the local business community and also contribute significantly to the arrival figures to the state as a whole.

Daily tickets priced at RM60 for adults and RM30 for children aged 3 to 12 are now available on-line at www.ticketcharge.com.my. For purchase/booking/enquiries please call TicketCharge Hotline: +603-9222 8811 or at TicketCharge @ No 42A-1, Jalan Metro Pudu, Fraser Business Park, Off Jalan Yew, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia. Tickets will also be available at Visitors’ Information Centres in Kuching, Sibu and Miri, Sarawak from March 2011 onwards. Watch out also for ticket specials.

Besides the good music and great company we will also have stalls selling a wide variety of local and fusion food and beverages as well as festival memorabilia at the venue.

Look out for more new and exciting initiatives for the coming Jazz festival!

For more details, kindly log on to www.jazzborneo.com

*Info from STB website.

Kek Lapis Sarawak Terpanjang Sempena Ulang Tahun RTM Ke-65

KUCHING, 16 Mac (Bernama) -- Kek lapis Sarawak sepanjang 27 meter yang dihasilkan sempena ulang tahun Radio Televisyen Malaysia (RTM) ke-65 akan tercatat dalam Malaysia Book Of Records (MBR) sebagai kek lapis terpanjang di Malaysia pada 2 April ini.

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Unit Pembangunan Usahawan) Mohd Naroden Majais berkata 15 pengusaha kek lapis akan bergabung tenaga untuk menyiapkan kek tersebut dalam tempoh lapan hari, iaitu dari 21 hingga 28 Mac ini di Kilang Rabiah Amit Cake House di Kawasan Perindustrian Demak Laut di sini.

Beliau berkata kek lapis itu akan diterbangkan pada 31 Mac ke Kuala Lumpur sebelum kerja-kerja penyantuman dilakukan pada 1 April dan mendapat pengesahan MBR pada 2 April.

"Kek Lapis Sarawak sepanjang 27 meter dan dianggarkan seberat 2,000 kilogram itu akan dipamerkan di Angkasapuri untuk mendapat pengesahan daripada MBR.

"Majlis pengesahan itu akan disaksikan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim," katanya pada sidang media di sini hari Rabu.

Kini rekod kek lapis terpanjang di Malaysia ialah 21.6 meter yang tercatat dalam MBR pada tahun lalu.

Selepas majlis pengesahan, kek lapis tersebut akan diagihkan kepada tetamu sebelum dijual kepada para pengunjung selama dua hari iaitu pada 2 dan 3 April dan 10 peratus daripada hasil jualan akan diserahkan kepada Rumah Anak Yatim Kuala Lumpur.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Pengusaha Kek Lapis Sarawak (PPKLS), Rabiah Amit berkata 30,000 biji telur, 1,500kg mentega, 800kg gula dan 800kg tepung gandum akan digunakan untuk menghasilkan kek itu yang membabitkan kos RM50,000 hingga RM60,000.

Program itu dijalankan dengan kerjasama Unit Pembangunan Usahawan, Jabatan Ketua Menteri dan PPKLS dan beberapa aktiviti sampingan akan turut diadakan seperti demonstrasi membuat kek lapis Sarawak, laksa Sarawak serta kuih tradisional Sarawak.

*Berita disunting dari BERNAMA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...