The Followers

Thursday, March 24, 2011

Cupcakes!!..*ke ni...?

Surpriseeeee!!!Eh,korang tak surprise ke?? Ni malam tadi punya story...ondaway balik keja aku terpikir nak cuba bakat ... buat CUPCAKES!*agak2 menjadi or tak menjadi cubaan pertama aku yerr??

Nama cupcakes nih aku bagi nama "Huha Huha Cupcakes".(Member PPEOC, saudara Fakri Muniri punya word ler nih)..Hu3.Dalam soal nih...'kalo ada wife' memang mainkan peranan...atleast ada gak yang tolong deco cupcakes2 nih dengan lebih cantik-mantek lagi kan.

Paling tidak pun main calit2 mesra gituh!..
Hasilnya korang tengok lerr sendiri...simple saje, bahan2 cam x cukup jer..next time kita try buat lagi yer..

Adunan kek yg dah siap masuk dalam cup,boleh la dibakar..


..sementara tunggu cupcakes masak, buat krim mentega nih...


..kemudian krim mentega nih dibahagikan untuk hasilkan pelbagai warna..


..Whoopss!Dah masak dahh ...


..krim mentega dah siap, JOM DECO!!!*


..Ehem...nampak takk???


..sebab nak bawak g opis hari ni..aku buat ler nama opismate..


....aikk..nama sis HaSue pun adaaa???

So..ape lagi.jom rrr try buat!
Eh....hampir lupa pulak nak share resepi kat korang kan....

Huha Huha Cupcakes* boleh hasilkan 30 biji

Bahan2 Cupcakes:

350 g butter/marjerin
1 setengah gelas gula kastor
7 biji telur
2 gelas setengah tepung naik sendiri
1 sudu serbuk vanila *nak lain2 perisa pun boleh

Caranya :

1.Pukul butter/marjerin dengan gula kastor.
2.Masukkan & pukul telur
3.Masukkan pula tepung & serbuk vanila,pukulkan sebati

Bahan2 Krim Mentega/Deco:

250 g butter
250 g shortening
200 g gula kastor/aising*ryo pakai gula aising
Beberapa jenis pewarna aising**pewarna biasa boleh juga digunakan
Pelbagai jenis manik urai/chocolate rice/choc cip..

Selamat mencuba!!!

**Deco tuh bergantung kepada kreativiti masing2..tapi jangan pulak korang OVERRRR nak pacak selipar jepun atau anak patung mainan anak2 kalian di atasnya pulak..huhuhu

P/s.. Sis HaSue..meh ler sponsor nozzle yang baru untuk aku di sini ..
*lariiiiikkk

20 comments:

LavenderPurpleMe said...

waa...cam nyaman jak...bila tak mok molah ngan kmk gik? hehehe~ :P

Ryo Azhar Rahza said...

LavenderPurpleMe .haha..dah ada resepi skali ya.polah dikpun nun...sik pun lk ngepos nya ngan dirik*ahaks...

HaSue said...

oiii..ko nak bukak kedai kek dah ke bro?haha..takde2..kalo ko ade nozzle kang tak terbuat keje lain dah..asik mendeko jelaa keja ko..hahah..btw,aku sukak ko buh nama aku kaler biru..hihih..

btw lg skali,ko tak buatkan besday kek utk our big sis tu ke?

Ryo Azhar Rahza said...

sis HaSUe...syhh..masa tu aku buat jugak sebijik yg ada nama dia.huhu..FYI,dlm isnin lpas aku dh tempat kek kt SR.dh amik smalam.pjg citernyer plan akuh.haha...

werh,nak jugek set nozzle tuh.kt KST jual rm95 werh.

HaSue said...

oooo..kalo gitu,tunggu besday ko lah ek..nanti aku bg ko buat2 laa surprise kan..hiks.eh?besday ko lmbat lagi kn?next besday laa..bkn thn ni punya!haha

alinac lover said...

ololo...suka nya~ saya x pernah lg buat deco2 ni.x reti haahha

Kak Rosaliza said...

assalam ryo..akk pun tak pandai mendeco bagai gini..wah terrornya, ni mesti menurun kesenian dari hasue hehee

izahdaut said...

Adik bradik sue neh musti semua pandai masak kan. Tu sue promote baik punyaaa ..hihi. Bro.. Tangn ada seni laa.. Tabik

::Azura Rahman:: said...

salam perkenalan utk adik Sue.. bestnyer adik beradik pandai baking and cooking.. kalu nk wat ape2 event leh la sama2 masak.. sure gempak..

aizura said...

slam perkenalan ryo... bgs ols adik bradik sukew + pandai masak.. nnt post byk2 mknn heh i jd tukang try resepi ols.. ahhahhaha..

Ryo Azhar Rahza said...

Sis HaSue...makk aihh..mmg kena tunggu lama lg la kalo camtuh ye?ntah2 aku dh lupa rquest aku tuh dan trus memaki2 sbb ape bg aku nozzle tsebut.*dasyat x?kalo bg masa bufday keta aku leh?wakakaka..

Ryo Azhar Rahza said...

alinac lover : ehh..suka ke?haha,xpe..lepas ni leh la try buat.nak lukis ikut kreativiti sendiri lg sng..practice make perfect le katakan..sy pun bru cubaan prtama nih :)

Ryo Azhar Rahza said...

Kak Rosaliza : wslm akak,ni test try cuba uji yang prtama..baru belajar gak nih.sis Hasue lg terror kot.siap deco permandangan kebun dibelakang rumahnya lg kt atas cupcakes tuh.*ehehs,over pulak.

Ryo Azhar Rahza said...

izahdaut : TQ..alhamdulillah mmg semua boleh memasak :).

Ryo Azhar Rahza said...

Azura Rahman : slm perkenalan gak...ehehs,kalau diorang dah ramai yg masak..sy tngok je la.haha

Ryo Azhar Rahza said...

aizura : salam perkenalan :).xde masalah kalo nak merasa.nanti sy poskan asam keping ek.*lariiik

Faris Farhad said...

Wah bro ryo.. pandai betui buat cupcake.. yum2 haha

Anis Anisa said...

sedapnyerrr

Ryo Azhar Rahza said...

Faris Farhad : haha.ni pun baru test try...

Ryo Azhar Rahza said...

Anis Anisa : try lerr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...