The Followers

Thursday, April 21, 2011

Super Moist Chocolate Cake...Wallahh!

Gebushhhhh!aku menempa masuk lagi ke blog ni,nak tempek satu menu best..

Korang apacer?makan minum sudah?..

Wah wahh..geng masak2 bukan maen lagi duk tayang menu memasing kan..Sis Hasue & Kak Rosaliza pun tidak ketinggalan ambil bahagian..siap tanya apa menu aku hari ni..jeng..jeng ..jeng..

Meh aku tayang sket,korang tengok je k..

Super Moist Chocolate Cake

Yummyy!

Hambikkk korang!!mesti meleleh je air liur tengok kan???Kalo banyak sgt meleleh,jgn lupa tadah,nanti leh bikin yogurt.muahahahaha.

Resepi ni sebenarnya aku cedok dari sis HaSue,sejak beliau tayang2 hari tu mmg kepala aku duk teringat ngan stok serbuk koko yg ada kat umah.Kebetulan ada kelapangan,aku pun buat la ikut resepi yg beliau kongsikan...



Nak aku suap tak??

Mmg sedappp!moisttttt sgt seperti yg diwar2kan...tang prop serta coklat gulung tu yang aku suka..Masa hiris choc tu nak dibuat ganache,rasa macam cantek je choc tu bergulung...sbb tu yg aku letak skali jd hiasan tuh.

Korang pun kena test try gak nih...

Super Moist Chocolate Cake
Sumber : HaSue
Sharing by : ryo azhar


Bahan-bahan:
  • 100g Serbuk Koko*
  • 200g Gula pasir*
  • 1 tin Susu sejat*
  • 200g Minyak Masak Sayuran*
  • 250g Susu Pekat*
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
  • 150g Tepung Gandum
  • 1 st Soda Bikarbonat
  • 1st Baking Powder

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.*guna chocolate rice pun ok gak

Penyediaan chocolate ganache:

Bahan2:
  • 150g coklat masakan
  • 65ml whipping cream
  • 1 sudu teh mentega
Cara2:
  1. Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
  2. Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.
Ngeee..itu je la aku nak tunjuk..kalo nak rasa,mcm biasa la kena try buat sendiri..baru puas hati.Hahaha....

Kalau nak tengok apa yg aku tengok dr lemari sis HaSue ,
klik sini > Nak tengok kek chocolate moist sis HaSue pulak!

Selamat mencuba!

:)

10 comments:

HaSue said...

howohhh..kemain meleleh lagik ceklat ko tuh yerr...siap ada gulung2 lagik..
aku ngah menceklat kek lagik nih..nantikan tayangan perdananya kemudian..haha..sbb aku ngah kebizian mlyn zhariff yg krg sehat nih..nak ngentri pun tertangguh jek..
dah abes ke kek ko nih?

Kak Rosaliza said...

Assalam ryo.....cepat2 ambil besen dah nak nitik ni ayaq liuq hehee...

wahhh mmg moist cercangat kek cokelat tu ryo..mmg menjadi air tangan pak sedara zhariff ni.

mmg cantik je coklat tu bergulung2 mcm kulit kayu manis je..suke je nanya menu ryo, akk mmg selalu singgah sini, asalkan ada n3 baru

Ryo Azhar Rahza said...

HaSue : ko wat jugek yer.....ni mesti ko jeles tengok chocolate cake aku kan..hahaha

Ryo Azhar Rahza said...

Kak Rosaliza : hahaa...nanti zhariff pun terer wat choc cake ni...hahaa

yer la akk,selalu la dtg bertandang yer.hehehe

Mr iZzo (^^,) said...

sedapnyeeeeeeee

saLam kenaLan...dr segmen gegar gegar! huhu nice blog!(^_^)

sudi2 lah lawat kiter plak ye


http://themrizzo.blogspot.com

K.Nor said...

hebat betul sang teruna ni.. pandai baking2.. untung sapa jd isteri ya.. :)

NadiRah said...

gulp!!!!!
nak!!!

BashiriRa said...

sedapnyaaaa.

Cokelet Cadbury said...

salam. berapa suhu kalau kek ni dibakar?

Ryo Azhar Rahza said...

@Cokelet Cadbury
suhu 170'-180'..bergntung kepada jenis oven

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...