korang dh makan ke belum nih?Ni lunch hour nih..aku x kuar pun....godek2 lg my lappy,ada lg menu hari sabtu lepas..jom tengok.
Mula nak letak tajuk "Ikan Kembung Dua Sejoli terpisah jua akhirnya"..tapi x sampai hati ler pulak.huhu..

Lagi lagi menu simple kan..yerlah,kalo yg payah sgt,aku pun malas werh...x mo cakap banyak,aku share lg walaupun korang masak lebih sedap dr aku!*ngaku jugak..
Yang penting aku suka nak letak pedas ni...haha..baru selera kan.
Bahan2 :
Caranya :
P/s : jgn rebus terlalu lama sbb nanti ikan akan hancur dan anda cuma leh menyantap tulangnya saja...
Selamat mencuba :)
Yang penting aku suka nak letak pedas ni...haha..baru selera kan.
Bahan2 :
- 2 ekor ikan kembung
- 1 btg serai
- 2 ulas kunyit hidup*(maksudnya bukan kunyit serbuk ler)
- 3 ulas bawang putih*
- 2 ulas bawang merah*
- 1 tangkai cili merah*
- 5 tangkai cili padi*
- 1 keping asam gelugur
- Garam & serbuk perasa secukupnya
- Air untuk merebus
Caranya :
- Siang/bersihkan ikan terlebih dahulu,kemudian dipotong 2 dan masukkan dlm periuk/kuali
- Masukkan air untuk merebus secukupnya
- Tumbuk bahan bertanda sampai lumat,kemudian tumbuk serai sekali
- Masukkan bahan ke dalam periuk/kuali bersama ikan
- Rebuskan..
- Bila dah mendidih,perasakan dgn garam,serbuk perasa dan masukkan asam gelugur.
- Biarkan seketika...padamkan api
P/s : jgn rebus terlalu lama sbb nanti ikan akan hancur dan anda cuma leh menyantap tulangnya saja...
Selamat mencuba :)
7 comments:
wahhh ikan singgang,. mesti best mkn dgn sambal belacan atau tempoyak dgn ulam jantung pisang,. ermmm terangkat
frommeto you : sudi2 lah masuk selalu ye
mcm ni lah : ko jgn sebut tempoyak,sini belum ada musim durian..nak dapat tempoyak kat ner lak..adehh...terliur nih.meh hantar tempoyak kat aku
Salam Bro...taruk belacan sikit baru terangkat...hehehe
Ikan Kembung Dua Sejoli terpisah jua akhirnya<<---- siot ja tajuk cam tu...hahaha...
Fadzli Amir : huhu..ikan rebus x brapa nak masukkan belacan..tgok jenis ikan gak.huhu..
InGkLate : santai2 je tajuk tuh kan..hahaa
Post a Comment