Salah satu kerabu yg menjadi febret aku suatu ketika dulu...kalau kat tempat aku,jantung pisang ni juga dipanggil 'Tongkol Pisang' ...Selain boleh dibuat ulam-ulaman,boleh gak dihiris menjadi kerabu....*lebih kurang ulam jugak ler kan.
Kalau nak pikir lelebih, kesian kt pisang tuh kan...sedappp je ambik jantung beliau.huhu...
Bahan :
1 biji jantung pisang *ehh,jantung pisang ni biji ke?
2 tangkai cili merah (Besar)
5 tangkai cili padi hijau/merah
1 inci belacan
5 biji limau kasturi *ambil jusnya
Segenggam ikan bilis/udang kering*ryo pakai ikan bilis
Sedikit serbuk perasa dan garam
Air panas untuk mencelur
Caranya :
- Tumbuk cili,belacan dan ikan bilis...ketepikan.
- Hiris jantung pisang nipis2..*buang daun yg tebal,ambil yg lembut didalam.
- Celur didalam air panas seketika,toskan.
- Masukkan bahan yg ditumbuk,jus limau,garam dan serbuk perasa secukupnya.Gaul sebati.
4 comments:
padanla jantung aku rasa macam berdebar-debar jer...hahaha...
nak menang ipad2 ???
klik > http://solomolo.blogspot.com/2011/04/akibat-berdiam.html
solo molo : ko ada kaitan ngan pisang yg di ambik jantung nya nih ke ?hahaa
aku nak ipad!
sedapnya kerabu jantung pisang tu
Kak Rosaliza: mmg sedap sbb dh lama x makan :)
Post a Comment