The Followers

Wednesday, April 13, 2011

Banana Super Vanilla

Selamat petang pulakk...

haaaa,dah view ke menu yg aku tunjuk pagi td??
Kononnya pedas la kan..sampai ada yg melecur lidah werh..takpe2..meh sejukan diri ngan desert ala kadar dari patik..aku namakan Banana Super Vanila...sbb ape??sbb ada pisang ngan ada eskrem vanila.hahaha.....

System kt opis down,so rajin godek lappy..tjumpa la menu untuk sejukkan tekak nih.Juga hasil 'kerajinan' hari sabtu lepas...
tengok..tengok..dah berapa menu aku wat hari sabtu??rajin tak..rajin tak...
Ituuu pun xde yg nak jadi bini aku ke?Meh abg wat untuk ayg meh.wakakakaka*terlebih ler pulak

Bukan setakat system yg down,tp aku pun down jugek..down down down..tetiba hari ni jiwa aku sentimental,ingat kat si dia..aku rindu kamoooo...kamoo yg dtg dr kisah lalu.erkk!*OFF topic!

Takpe.kita telan eskrem byk2...leh cool down sket.
Taraaa!!ape ni?ape ni?ni eskrem ngan pisang je pun..haha..kan dah cakap td

Yummmy!!!Banana Super Vanilla

Pisang embun

Satukan mereka dengan jalinan yg abadi

Bahan :
  • 500 ml ais krim perisa vanilla *nak pakai eskrem buatan sendiri boleh jugak.
  • 2 biji pisang embun
  • 1 sudu besar whipping cream
  • Sedikit filing perisa strawberry*perisa apa pun boleh.
  • Gula/coklat hiasan
Caranya :
  1. Masukkan aiskrim ke dalam bekas
  2. Potongkan pisang dengan saiz yg kecil
  3. Gaulkan bersama aiskrim dan whipping krim,
  4. Masukkan kembali ke dlm bekas asal
  5. Dah siap dah
  6. Nak hidang terus boleh jugak,nak letak dlm fridge pun boleh.
    'Scoop' kan aiskim ke dlm piring/mangkuk,paipkan filing strawbery diatasnya,hiaskan dgn gula atau coklat hiasan.
*aroma pisang tu mmg semerbak je bila bekas dibuka

Nak buat gula hiasan???????senang ja..


Proses buat gula hiasan...

Bahan :
  • 2 gelas gula pasir
  • 2 gelas air
Caranya :
  1. Panaskan air dan gula didalam periuk,
  2. Biarkan dan dacau sehingga pekat/perang
  3. Sediakan loyang/bekas yg diisi sedikit air sejuk
  4. Bila gula dah pekat/perang,sudukan ke dalam bekas yg berisi air sejuk tu
*tuang gula sambil gerakan sudu tu ikut kreativiti.haha....
*Jgn gunakan piping bag,panassss tuuu
*hasilnya,gula akan mengeras...bila dh mengeras,angkat dan biarkan d tmpt kering,atau pacakkan terus.
*Jgn biarkan lama dlm air,nanti gula akan cair semula

Leh 'tangkap' x ape aku bgtau neh...sbb aku main taip je nih.ekekeke.....

Kalau malas,bedal je eskrem tu sampai habis.wakaka...xyah letak pisang..

Selamat mencuba!

:)

10 comments:

namakusuzy said...

nyum3~ macam best jerk..mlm t try..haha tQ for share..>0<

mcm ni lah said...

fuiyooo gempak bro siap ade crown laie tu

ady said...

tu lah..ko rajin sangat sbb tu semua awek2 lari..takut malu ko lebih hebat dr diorang

Ryo Azhar Rahza said...

namakusuzy : try ler.simple sgt nih...

Ryo Azhar Rahza said...

mcm ni lah : crown tu yg mahal tu..hahaaa....pinjam dr queen elizabeth

Ryo Azhar Rahza said...

ady : cetttt..ngarut saja...aku x terer.blaja nih.huhu

Kak Rosaliza said...

assalam ryo...sedapnya guna pisang akk tu hehehe embunrosaliza hahaha. padainya ryo, mula tu ingatkan apa yg cokela2 tu, rupanya air gula..kreatif cam kakaknya juga

Ryo Azhar Rahza said...

Kak Rosaliza : wsalam akak,tu ler pasal..tgok akak xde,ryo ambik 2 bijik pisang embun akak tu.haha...kikiki...buat gula tu ilmu lama tu akak,baru kali ni ryo pakai...sbb kalo nak letak kat ayam,x sesuai pulak.ekekeke.....sis HaSue lg kreatif tuh..

fiq said...

camne buat ni..x faham...haha

Ryo Azhar Rahza said...

fiq : buat yg mana satu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...