The Followers

Wednesday, April 20, 2011

Banana Muffin with Raisins (Mafin Pisang & Kismis)

Salam pagi ...

TQ kat u yang jenguk blog i pagi2...i like u.Haha...*motifff?

Ini suatu kisah...ceritera di suatu malam...
Dalam diam,aku duk pandang2 sambil menjeling2 serta menyusurr (bw ler..).aku tersinggah ler kat teratak kak IzahDaut.Tujuan bukan nak buat direct selling,jauh sekali untuk mengurat...tapi aku duk ushar ler muffin2 beliau yang 'ramai' tuu....

Muffin ni aku x pernah buat lagi,tapi kebetulan rajin nak baking membaking nih...nak ler try ..hasil dari penyelongkaran tu..maka terjadilah ....


Banana Muffin with Raisins

Kak izahdaut,maaf ler...aku ambik resepi banana muffin ko tuh,tp aku x masuk semua benda ler...aku derhaka skett...salah satunya,takde stok yogurt pun...kedua,chocolate chip tu aku ganti ngan kismis...

Nanti bosan pulak nengok choc chip bertaburan kat page ni..haha...


Pisang pun nak enterframe taw..

Nak try jugak ke??Cer cuba..cer cuba..

Bahan2 :
  • 1 cawan pisang,dilenyek
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 ts soda bicarbonat
  • 1 ts baking powder
  • 1 biji telur gred A
  • 3/4 minyak sayur/butter cair
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan kismis *optional

Caranya :
  1. Masukkan tepung,soda bicarbonat,baking powder,gula,& kismis dalam satu bekas
  2. Gaulkan semua bahan tu..
  3. Masukkan pisang lenyek
  4. Didalam cawan berisi minyak/butter cair tu,masukkan telur
  5. Pukul je telur tu berserta minyak dlm cawan**pukul2 manja je...
  6. Tuang ke dalam bekas td,sebatikan semua bahan
  7. Masukkan dlm pappercup/muffin tray
  8. Bakar dalam oven dengan suhu 180'c selama 25 minit
  9. Dah siappp..

Wakakaka,simple kan...

Nak cuba resepi2 yang lg best,boleh ler jenguk rumah kak Izahdaut .Anda akan disambut oleh muffin beliau yang pelbagai...TQ kak izah..

Selamat mencuba!

:)

8 comments:

DKosongLapan said...

lapppooooo..........

Ryo Azhar Rahza said...

DKosongLapan : nak ke muffin nih??hehee

Zaliedana said...

Ryo,amboi sedapnyer mapin..Meh cikit nak rasa,hihi..

izahdaut said...

ryo..derhaka tak letak yogurt ek.lenkali ko letak yogurt tau ler perbezaan keenakkan yg ketara... akak tengh suke mapin yg taruk yogurt.tak yah taruk telur pun dah ok tetap lembut gebu..ce try ce try..

apa pun tq sudi cube ek.akk pun dah kompius mana satu mapin pisang ko cube neh.tapi mmg nmpk sedap weh..ko nk lawan hasue tayang mapin cup ye.hahaha

Ryo Azhar Rahza said...

Zaliedana : hahaha...nak ker??meh amik sepiring...

Ryo Azhar Rahza said...

izahdaut : wakakaka....tu le r pasal,sbnrnya aku pun xtau mana satu aku amik.aku amik basic je.hahaa...nanti weekend aku carik stok yogurt tuh

mana leh kalah ngan sis hasue..aku nak tayang gak.huhuuu

HaSue said...

ahak ahak...aku lom wat tayangan amal mapin nih..bila aku nak memapin nih bro..ko tiup semangat rajin ko byk2 kat aku..satu perkara lg,aku ngah pk sapa nak makan kang kalo terbanyak..huhu..suh bglong bw gi sekolah je kot..
montelnya pisang pisang2 tuh..siap ada urat2 lg tuh kan..besh2

Ryo Azhar Rahza said...

sis HaSue : haah ler..ko soh je bglong bawak g skolah..mesti laris..x pun ko tapaukan si Haza.confirm dia terima je.wakakaka...

muffin aku ni satu adunan tu leh la dapat 10-15 biji bgantung kpd cup tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...