The Followers

Monday, April 4, 2011

Super Moist Banana Marble Cake

Morning!!

Apa khabar semua??ada ke yg senang godek2 bahan nak masak2 pagi nih??meh take 5 dulu....
Hari Sabtu lepas aku pun try ler buat Super Moist Banana Marble Cake yang sis HaSUe duk tayang-tayang hari tu....dalam pada tngok tayangan free beliau, terliur jugak sebenarnya..lelebih lagi duk tayang2 kek yg ada cecoklat nih...mmg x leh tahan ler kan.

Senang je nak menyediakannya, 15-20 minit...sambil tunggu masak (45minit) leh buat keja lain...Dah siap masuk oven tuh,aku tinggalkan ler jap untuk mencuci keta...bila dah siap cuci,,TINGGGGG!oven bunyik,kek dah masak..*brand oven aku ngan sis HaSue nih exactly sama,tu pasal ler bunyik sepesenn je.Hahaha..

Bila dah sejuk sikit,aku potong2 & agih2kan abg2 & akak aku rasa ...mesti diorang rasa sedap ler tuh sbb licin kek tuh!

Skang ni korang jangan bergerak dulu...layann dulu pic nya...memang korang pun kena try jugak la buat kek nih yer..

Super Moist Banana Marble Cake


Resepi: Super Moist Banana Marble Cake

Source : http://sue-hasue@blogspot.com
Sharing by : http://ryoazhar.blogspot.com

Bahan2: Loyang 8"*ryo pakai loyang segi empat 9"x9"

400g pisang masak tanpa kulit*ryo tambah lg sket
3/4 cawan gula-bergantung kepada kemanisan pisang*
3/4 cawan minyak masak*
2 biji telur-saiz A*
1/2 sudu teh vanila atau perisa pisang*ryo x letak
1/2 sudu teh ovellette*
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
200g tepung gandum*ryo ejas2 sikit
1 sudu besar serbuk koko*ryo x letak
sedikit coklat emulco atau browning sugar*ryo pakai chocolate paste jek
Coklat chips-optional*ryo letak segenggam

Cara2:
  1. Panaskan oven 175c
  2. Masukkan bahan2 bertanda * ke dalam blender,kisar halus dan tuangkan ke dalam bekas..
  3. Ayakkan terus tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan..Kacau sebati menggunakan hand whisk.
  4. Bagai dua adunan,satu bahagian dibiarkan tanpa warna dan sebahagian lagi dicampurkan serbuk koko(kacau sebati) barulah ditambah coklat chips dan coklat emulco/browning sugar untuk warna lebih menarik*ryo letak chocolate paste & chocolate cips je
  5. Ambil 2 sudu adunan tanpa warna dan letakkan ditengah2 loyang(pastikan loyang sudah disapu minyak masak
  6. Selepas itu ambil 2 sudu warna coklat lagi dan letak di tengah2 adunan tanpa warna tadi.
  7. Lakukan berselang seli sehingga adunan habis.
  8. Bakar selama 45-50 minit bergantung jenis oven..


Mmg 'moist' sgt...

Tapi hasil nya x secantekk sis HaSue buat ler......nak tgok yang cantek??korang klik SINI .

Aku dah cuba, korang bila lagii???



Selamat mencuba!

:)

2 comments:

Kak Rosaliza said...

assalam ryo...emmm bestnya kalo adik2 lelaki suka msk gini, kakak tunggu mkn je.

dh cantik ryo kek pisang tu, kalo akk yg buat belum tentu lagi secantik yg ryo tu hehehe

Ryo Azhar Rahza said...

Kak Rosaliza : marble nih cam kasar je kan..haha..tp yg penting mmg sedap..coklat cip tu penting..yummy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...