The Followers

Tuesday, April 12, 2011

Mudahnya buat Nasi Ayam

Morning kengkawan ...

Semalam aku dah tayang udang & cheesetart kan...ni satu lg menu yg aku buat hari sabtu lepas...mmg simple untuk sediakan nasi ayam*saje nak peram gegamba nih.haaa...

Kan aku dah kata,hari sabtu lepas statistic rajin tu melambung2 je...siap buat nasi ayam ni pulak...simple je pun...

Nasi Ayam Steam

Opps...titisan sos cait tuh wat 'spoil' lak kat atas nasi tu kan..kan..

Walaupun x seberapa ,tetap nak share resepi nih...

Nasi Ayam Steam
by: ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan Nasi :
  • 3 cawan beras
  • 3 cawan air rebusan ayam
  • 3 ulas bawang putih*diketuk/hiris
  • 1 sudu butter/margerin
  • 2 helai daun pandan
  • Sedikit garam,jika perlu

Caranya :
  1. Cairkan butter dlm rice cooker,tumis bwg putih yg diketuk
  2. Masukkan beras dan air rebusan/stok ayam
  3. Masukkan daun pandan,biar hingga masak
Bhn Ayam Steam
  • 500 g ayam
  • 5 keping halia * dihiris
  • 3 ulas bawang putih *dihiris
  • Sedikit serbuk lada hitam/lada putih
Caranya :
  1. Susun ayam di dalam bekas
  2. Tabur bahan-bahan di atas nya
  3. Kukus sehingga masak
Simple jer kan..haa..bg sos pulak,terpulang kepada kegemaran masing2..

Selamat mencuba~

10 comments:

izahdaut said...

wah..simplenya..hakak kalau lagi simple lagi suke.kiki.. napa tak buat nasi udang jeee

mcm ni lah said...

nampak mcm sedap,. tapi kalo tabur sket daun bawang ngan bawang goreng kt atas tu mesti terlius terangkat2 tengok ermmmm

Ryo Azhar Rahza said...

kak izahdaut : nasi udang kena tunggu hakak aku antor udang galah belai yg banyk tu dulu..huhu

Ryo Azhar Rahza said...

mcm ni lah : heppppp,stok daun2 tu xde dlm fridge,yg ada daun pandan & daun terup je.huhuuu

NisaAdnan said...

WAHHH BESTNYAA. MELELEH LELEH DAH AIR LIUQ ^^

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

Ryo Azhar Rahza said...

NisaAdnan ... hati2 meleleh kang menitis lak..haha

Ryo Azhar Rahza said...

Zuwairi Aiman : nanti sy singgah balik ye

HaSue said...

wehhh..sabtu tuh aku wat ns ayam gakkk...ngahahaa..pastu sama gak simple2 nih..huh..mcm pkt2 lak ko ngan aku ye bro..hiskh

Ryo Azhar Rahza said...

sis HaSue : hahaa..ye ke??alalla,,mmg cam pakat2 je kan.hahaa...ni aku duk tayang hasil kerja weekend je ni..weekdays bz,ngantuks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...