The Followers

Thursday, April 7, 2011

Chocolate Chips Cookies

Selamatttt pagi!

wallawey...ngantuk pulak rasanya masuk keja ari ni...
mlm td sdg lena diulit intan berlian, tekejut pada tahap 2.2 scala richter....tuk tanggg..tuk tangg je bunyik nyer.ingatkan jiran sebelah buat rumah tgh2 mlm.

potong stim betul!aku pun jenguk jap..
ooo..orang tgh sibuk nak naikkan poster serta signboard rupanya...gigihhh ler korang nak kempen kan..lantak la korang... :)

ok..ok..biar diorang dgn dunia dia..
hari ni nak share sikit projek mlm td.buat cookies!cam x caye je kan...
seperti biasa ni aku try wat cookies yg mcm kat blog sis HaSue ler...mana yg aku nampak,tu la yang aku buat,nak geledah lebih mendalam,x sempat la pulak.

Bahan lain semua dah ada,cuma gula perang je xde stok...balik keja smalam singgah la beli kat mini market.

Chocolate Chips Cookies

Sedapp!rangup!mantap!..

Nah..ambik sorang sebijik..kalo x cukup korang wat sendiri la ye. :)

Chocolate Chips Cookies
Source: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Sharing by : ryoazhar.blogspot.com

Bahan2:
  • 1 cwn butter/margerine *ryo pakai margerin
  • 3/4 cwn gula perang
  • 2 cwn tepung gandum*ryo tambah secubit-hahahaha
  • 1 1/2 sk baking powder
  • 1 sk vanilla *ryo pakai vanilla powder
  • 1 cwn chocolate chips
  • 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)*x letak pun
Caranya:
  • Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan vanilla dan pukul lagi.
  • Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
  • Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
  • Sudukan atas loyang (Tun x letak gris sbb cookies bila bakar dh sedikit berminyak). Jarakkan sbb dia akan mengembang.*haah,mmg betul tu
  • Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.
  • * **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.*ni pun betul jugak
Sedap tau cookies ni..lepas ni nak try guna butter pulak.mesti cookies lebih harum semerbak kan..cam biskut famous amos.
Boleh jugak korang view cookies sis HaSue kat SINI .

Selamat mencuba :)

7 comments:

ady said...

time2 pilihanraya ni lah nak cari duit lebih skit

Ryo Azhar Rahza said...

ady :haha...cari duit dgn niaga biskut ke??wakaka..nanti leh kumput beli rim baru ntuk PE aku kan kan

Zai Hamzah said...

wow..hebat..lelaki buat biskut..hahhah..meh..bagik sebijik..nk rasa..kekekee~

Ryo Azhar Rahza said...

Zai Hamzah : nak sebijik je ke??hehe..sedap ni...:)

HaSue said...

cun jek kukis ko..pasnih gemuk laa org2 kat opis tuh ko wat mknn sedap2 jek..hihi..

Ryo Azhar Rahza said...

HaSue : hahaha..tu ler pasal,bahan2 aku pun melambak2 lg kat rmh...*ko leh bygkan x bahan2 aku yg bnyk tuh

Faris Farhad said...

lepas ada oven nanti nak try r haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...