The Followers

Monday, July 11, 2011

Ikan Kerapu Steam

Salam tengahari..

Lapar tak?lapar tak??..aku pun lapar jugak sebenarnya..
Di sebalik kelaparan ni tetap nak tayang satu menu simple,tapi sedap..haha....
Kisah hujung minggu jugak ni...biasa aku ngan member aku c Ajie pegi makan ikan steam ni,harganya agak mahal ler kan..sebab kedai seafood...tapi aritu,aku g beli sendiri ikan kerapu ni cuma RM9 je..lepas tu masak sendiri.

Dahtu pulak,ikut citarasa sendiri kan...puas hati la.Ikan kerapu ni ada beberapa jenis kalau tak silap aku,yang ni kerapu berbintik tu ha.Berhati-hati ketika membersihkannya,insangnya tajam selain badan ada deduri jugak.Huu..


Lebih kurang sama ngan cara masak ikan kembung steam halia ari tu jugak,cuma kali ni lebih berwarna warni.

Ikan Kerapu Steam Halia
by:ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahannya :
  • 1 ekor ikan kembung, bersihkan dan dibelah bawahnya.
  • 1 tangkai cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 ulas bawang besar*
  • 3 cm halia*
  • 2 biji tomato,didadu
  • secubit garam
  • secubit serbuk lada hitam kasar
  • 1 tangkai daun sup*
  • 2 helas daun bawang*
  • Bawang goreng untuk ditabur
Caranya:
  1. Panaskan pengukus hingga mendidih
  2. Hiris semua bahan yang bertanda
  3. Letak ikan di atas dulang,kemudian taburkan tomato dan bahan hirisan kecuali daun ketumbar & daun bawang.
  4. Taburkan garam dan lada hitam juga
  5. Kukuslah hingga masak (dalam 15-25 minit)
  6. Sebelum padamkan api,sudukan kuah ikan ke atas badannya
  7. Taburkan daun sup,daun bawang dan bawang goreng di atasnya.

p/s : Jangan lupa sertai GiveAway pertama tu...
Selamat mencuba!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...