The Followers

Wednesday, October 19, 2011

Chocolate Oreo Jelly

Salam pagi,
Kembali lagi kan.....dah lunch ke belum ni?

1st,aku tergamam la sambil nak ucapkan jutaan tahniah kepada my sis HaSue kerana kecemerlangan talian sehingga membolehkannya membuat banyak entry dalam masa kurang 24 jam!Amazing............ahaks.(Lari dulu...)

Wallawey,kali ni aku nak tayang jelly lagi.haishh...tak habis2 ngan desert kan....yela,menda2 yang simple ni seronok buat taw.Ahaks...

Chocolate Oreo Jelly

Sebelum ni nampak jelly di kat ruang dapur Kak Ummi,lepas tu ada jugak jelly ni berlegar kat DTS....Keberhasilannnya kurang menjadi macam kak ummi buat.Tak tahu lah kenapa ye....hasil yang aku dapat ni lebih kurang macam jelly CMG...serbuk koko tu tak turun bawah pun...yang penting,tetap sedap lah kan.Lebih2 lagi kalau dimakan sejuk,memang terangkat!haha...

memang sedap...

Part bahan ada derhaka sikit je,......nak pakai susu segar,tapi rupanya 2 kotak susu segar dah expired!Haha..Pasal lama sangat duk dalam esbok,tapi tak pakai2 jugak.hihi..(yelah,aku kalau beli stok,suka nak mendua2 kan mereka)kekadang benda yang belum nak pakai pun beli...(jangan amalkan ye..)...Bila susu dah x boleh pakai,aku bancuh serbuk krimer coffee mate seperti sukatan susu segar tu jugak.Hasilnya...lemak2 berkrim!hihi

rasa coklat yang hebat!

Meh jenguk jelly Kak Ummi di sini, dan jugak jelly yang dibuat oleh CMG di sana . Sampai kat sana nanti sampaikan salam kat mereka ya.hihi....

p/s :maaf la..x sempat nak beli sudu emas ala2 CMG..*larikkkkkkkkk......................

Jom cuba resepi nya..TQ ya kak ummi & kak ros,cnp disini.

CHOCOLATE OREO JELLY
Resepi: Ros @ Jintan Manis
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home
Cik Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan
Dikongsi oleh : Ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-15 acuan jelly )

  • 1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar) )(*akak tukarkan dengan serbuk konyaku jelly)*ryo pakai 10 gram serbuk jenama layang2
  • 6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan) (*akak letak 1o keping...hehe)*ryo letak 10 keping jugak
  • 2 cawan air
  • 2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)*ryo ganti dengan bancuhan krimer coffemate
  • 1/2 cawan gula
  • 1 ikat daun pandan
  • 2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara:-
  1. Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut. (*akak masak dulu serbuk jelly dengan air hingga mendidih dan masukkan gula, kacau hingga larut)*ryo masak dulu serbuk bersama air hingga larut
  2. Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
  3. Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
  4. Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak.

Aku xda anak2..jadi seperti biasa,bawak gi opis..memang laris.hahahaha...

Selamat mencuba!!

16 comments:

HaSue said...

Hahahaha...hampagas betul ko nih..tu belum lg ngentri setiap kurang dari 12 jam tu..harus ko belikan aku habib jewel laa kan..hahak.. apa2pun mekasih laa taas tahniah2 tu..byk lom berupload gmbr ni hah..pinjam tangan ko boleh??pastu pinjam wifi skali laa...wpun kat sini xde coverage.hehhh


apasal x jadik nihhh??isk2..ayat 'yg penting sedap' tu memang banyak berkhidmat utk negara di saat2 begini kan..hahaha...tp kalo aku dpt nih x cukup 2 ketul..mau 4 ketul aku sorg jek.nampak cam sedap tuh..

ayat 2nd last tu x boleh blah..hahah

Zaliedana said...

Amboi pantas n tuntas ajer jejaka idaman melaya nih wat puding ni..Xperlaryo xmnjadi pon,janji sodap n licin udah la..susu segar smp exp xguna tuh,kes rajin ke kes malas msk eks,hihi..

Sari Yusa Ibrahim said...

janji laris & habis..

CT Delima said...

Assalamualaikum Ryo

Hasue tu bila dah laju dia guna power turbo tu kalau nak tahu..hahaha

sana sini dah cuba buat choc oreo jelly ni. k.ct baru jap masuk blog ita mcm teringin gak nak cuba. nampak pun sangat sedap kan..harus..haruss..hehe

mula2 nak cuba buat kek lapis pesona dulu sbb senua kata sedap :D

Ummi said...

Waaahh Ryo...menjadi la tuuu...xpa la tang paras rupanya, yg penting rasanya kann, kan... (*ayat memujuk...hahaha). X tau pulak la kot jelly ni xleh jadi kat kaum Adam...tu kena Ros yg jawab tu..akak pun ikut resepi jek..adeeii...jenis tgn mak bonda jek kot menjadi..wahahhaa.

Amboii si kakaknya Sue tu komain gelakkan adik dia...Sue, cuba Sue buat tengok..jadi 2 lapis ke x berlapis...hehehe

rahel said...

Waa..cantiknye jelly tu...nyaman eh..

Ryo Azhar said...

@HaSue
wakakaka..mesti ko excited sepanjang hari tadi nak online kan diri kan.ekekeke...apa kata ko soh c nanang je tolong uploadkan ha.huhu....ni mujur ada sebungkus lg oreo aku ari tu taw.haha...

Ryo Azhar said...

@Zaliedana
wowww.tuntas!hihi..susu expired tu sb terlebih beli stok kot...niat rajin tp tangan malas.haha.ehh,lebih kuran gak ke...hihi.yela,x bnyk benda yg ryo buat guna susu segar tu...kekadang lupa stok dah ada,tu yg g beli lg tu

Ryo Azhar said...

@Sari Yusa Ibrahim
betolll sgt

Ryo Azhar said...

@CT Delima
Gigih pakai turbo ye kak CT..gigi..apelagi..g cuba cepat kek persona tu..mana tau next time ada GA.hahah

Ryo Azhar said...

@Ummi
ahh sudah lah kak ummi.usah ko pujuk diriku ini.haha...itu la pasal..tangan mak2 org jugak yg menjadi kot.hihi

Ryo Azhar said...

@raheltq yer

Kak Sam said...

Tadi tengok kat umah kak ita ada 2 layer. Bahan macam sam je. hehehe jgn marah

CA said...

Salam Ryo..

perghhh x tahanzzz tengok onglelaki suka masak2 ni..memang tabik spring beb...

Dah lama sokmo singgah dapur ryo..tapi senyap2 je..hehe hari ni nak bagi salam la...tak baik kan asyik intai dapur owang..lagipun dah aim wesepi2 mana nak try..jd kena la mintak ijin..kan..kan..

Halal ekk kalo ahhkak nak mencuba wesepi2 menariks kat dapur rio ni..muah2

Ryo Azhar said...

@Kak Sam
hepppppppp!!!gelakkan kite ye.hahahaha

Ryo Azhar said...

@CA
wsalam.....wiwit...haha..itu la..jangan pandang dak laki sebelah mata taw.ahaks...

halal je kalo nak try resepi....nanti jangan lupa hantar sepiring dua.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...