The Followers

Thursday, July 7, 2011

Kek Batik Jawa

Selamat petangg!!!!!

Hari Khamis dah..korang pakai baju batik tak???alah,pakai kain batik bunga2 pun takpe..batik gak namanya tuh...teringin lak nak gi kilang batik Terengganu atau Kelantan..bila agaknya boleh gi..

Huh!hari kedua tempek GA tuh,sumer dah surrender awal2 tak mo join...nampak sangat la belog aku tak laku.Haha..isk isk..

Tapi takpe,meh kunyah2 kek batik ni dulu...biasa kitorang panggil kek batik jawa je..kek ni turun temurun belajar dari hakak sulung aku...sis HaSue penah gak tayang kek ni dulu kan...Eh,ada ler. Klik sini.

Kek ni sedap sebab ada rasa coklat...Yerlah,kalau dah ada perisa coklat ni..batu pun sedap ditelan kalo korang calitkan sket coklat masakan kat atasnya tu..Tak caya,g la try..ehehs..

Tengok..tengok..walaupun tak tersusun rapi,menjadi la jugak..walaupun dah lama aku tak buat kek batik ni...first aku buat kek nih masa aku sekolah dulu tingkatan 4.Masa tu buat kat rumah sis HaSue aku masa dia nak wat open house kat Telaviv.Betul tak sis???cepat angguk!!!



Sebab bahan2 ni sama je..aku copy paste je resepi dari belog dia k.Malas ler nak taip balekkkkkkkk....

Kek Batik Jawa
sumber:sue@sue-hasue@blogspot.com
shared by :ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2:
  • 330g mentega/marjerin
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 5 biji telur-gred c
  • 1/2 cawan susu pekat/krimer manis
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 1/4 bungkus biskut marie cap ayam(ikut banyak mana nak letak)(biskut nih lebih putih dan sesuai digunakan)-JANGAN DIPATAH2KAN
  • 2 cawan milo/vico(letak lebih sikit pun takpe)
  • 1 sudu besar browning sugar
Caranya:
  1. Pukul mentega/marjerin bersama gula sehingga sebati,masukkan telur satu persatu sehingga habis.
  2. Masukkan esen vanilla,susu pekat dan milo/vico. Pukul lagi sehingga sebati.
  3. Sementara itu,sediakan loyang/bekas yg sesuai. Alas dengan plastik keseluruhannya. Ketepikan.
  4. Panaskan kuali dengan api sederhana, masukkan adunan tadi ke dalam kuali dan kacau sentiasa sehingga adunan bertukar warna dari coklat kepada kehitaman dan mula memekat
  5. Apabila sudah pekat keseluruhannya,baru masukkan biskut marie. Pastikan jangan sampai pecah minyak kerana ini akan menyebabkan minyak meresap ke dalam biskut dan membuatkan biskut lemau/tidak rangup
  6. Cedok dalam 2 senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan..-Cadangan>gunakan beg plastik yang kecil dan di dalamnya dilapik kitchen paper yg dilipat tebal untuk menekan adunan,elak dari panas
  7. Tekan padat adunan supaya nampak kemas. Pastikan juga dkemas bahagian penjuru loyang/bekas.
  8. Apabila sudah rata,masukkan lagi adunan dan ulangi langkah tadi sehingga adunan habis.
  9. Sekali sekala,hentakkan loyang untuk memastikan ia benar2 kemas dan teratur.
  10. Sejukkan sepenuhnya dan simpan dalam peti sejuk. Sedia untuk dinikmati bila2 masa.

Selamat mencuba!

:)

6 comments:

K.Nor said...

uikkkk.. bila masa lak tu mek mukah duk tel aviv? abis camna rumah dia kat sana skrg? hehehhehehe.. cantik kek batik jawa tu ryo.. tak rajin ler k.nor nak lapis selapis2 gitu.. semua main humban jer dlm kuali.. nak cepat katakan hehe

Ryo Azhar Rahza said...

@K.Nor
haha..gimik je tu kak nor..nak kasi gempak sket nama tempat tu..haha...kek ni dh terlebih roti sket ni...ryo suka chocolate n roti tu biar balance.hehe..

:)

anymz said...

tabik spring la ryo..pandai ryo buat kek batik ala2 kain batik jawa nih..

Ryo Azhar Rahza said...

@anymz
kak anymz.siap tabik spring ye.hahaa.....ala kak,yg simple2 boleh la buat.kalo yang complicated x berani gak nak buat.huhuh..

Anonymous said...

Hi Ryo,

Would love to try out this cake, do u mind to show a pic of the Cap Ayam Marie Biscuit? Thx

MKM

Reneeemgu said...

tabik spring la ryo..pandai ryo buat kek batik ala2 kain batik jawa nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...