The Followers

Monday, June 13, 2011

Sup Tulang Power!

Assalamualaikum...wbt.

waww..baek punya salam,siap shake hand lagi ngan para blogger...*mati la kena tibai laki diorang kalo aku shake hand semua kan.

Salam hari Isnin..selamat kembali ke sekolah buat anak-anak..Habis,anak2 je ke yang kembali ke sekolah??cecekgunya mana???dah tentu masuk skolah jugak kan..Happy teaching wat cecekgu sekalian ye..

Ni entri terlambat nak publish..tengah aku sedap wat keja pagi tadi..letrik padam kat opis nih...dah tu,tengahari tadi pulak...sedang aku duk menaip dengan penuh ketenangan,letrik padam lagi...Aiseymen...kalo padam lagi kali ke-3,aku angkat PC ni dan jadikan sebagai microwave terus pasnih.

Jom..jom..layan sup tulang lak kali ni...kononnya sup tulang power lahh..tang mana powernya????Ehem,mesti la pedass!

Sup Tulang Power

Ni menu petang semalam,nak upload malam tadi...malas lak nak mengarang...projek ni tercetus sebab nak merasmikan 'Pressure Cooker'(Periuk Tekanan) yang baru aku beli minggu lepas..Dah nama pun periuk,senang citer korang bayangkan je peralatan memasak.Jangan sesekali korang bayangkan untuk masuk ke dalam periuk bila rasa tertekan dan stres.No...no..no...bukanlah!

Dengan periuk ni,kerja memasak pun lebih cepat..daging pun lebih cepat lembut aww aww..sedap dan power...pendek kata,lebih sedap daripada sup yang aku pernah makan kat gerai...Alahai,ye lah,kekadang kat gerai tu..kalau kita mintak sup,yang datang cuma semangkuk air suam ditaburi dedaun sup/daun bawang je.Rasanya pulak..nauzubillah.Air laut lebih sedap kot....camna tu?

Excited nak tahu keberkesanan periuk ni tadi,aku buat sup yang cukup simple saja..Senang citer,beli bunjut sup adabi tuh,then tambah ja aksesori yang lain...

Cer tengok resepi sup tulang mengikut selera aku...

Sup Tulang Power
by:Ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahannya :
  • 1 kg tulang sapi*beli yang ready potong tu
  • 2 liter air*bergantung kepada kuantiti tulang
  • 3 bungkus bunjut sup tulang*ryo pakai adabi
  • 2 tangkai cili merah
  • 50 g halia*dihiris kasar
  • 1 tbs garam
  • 1/2 tbs serbuk lada sulah secukupnya

Caranya :
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk tekanan
  2. Tutup periuk dengan berhati-hati
  3. Biarkan lebih kurang 30 minit,periuk akan mengeluarkan gas sendiri.
  4. Bila gas periuk tu dah habis keluar,periksa keadaan daging yang ada pada tulang.
  5. Kalau dah lembut dan boleh kunyah,dah masak ler tuh.*bergantung kepada jenis periuk tekanan ye..ada yang cepat,ada yang lambat.
Aku pilih tulang yang banyak isi sket...kalo banyak tulang dari isi,rugi jugak..Tak tertelan lak aku tulang-temulang tuh.Kalau tak tahan pedas,kurangkan kuantiti bahan yang berkenaan seperti lada sulah,halia dan cili...tapi kalau tak pedas,tak power beb!Aku memang tak letak serbuk perasa untuk sup nih...sebab rasa dia memang dah sedap.Ummphh.

Tapi memang best la pressure cooker nih...cepat je dah masak..paling2 pun dalam 30 minit,paling lama dalam 45 minit je...Kalau guna periuk biasa,mungkin berjam-jam ler jugak.

Selamat mencuba!

:)

7 comments:

syrupmasin said...

sup tulang!! lame ta makan-makan..hirup-hirupp..

Cik Jari Tembam said...

wah boleh try ni :D

farahin nasir said...

sup tulang nie boleh pakai microwve yg diadaptasi dari pc td tu eh?? hahaha..:)

sedap nampak sup tulang tuh.. nak cube lah.. tq!
:)

SEMUA BOLEH BACA, YANG TAKDE TERUNA N DARA PUN BOLEH!

K.Nor said...

wahh dpt toy baru ya.. mesti lagi rajin ke dapur tu ryo kan :)

EZAN IDMA said...

i taknak try. i nak u mask then hanta utk i bleh? hehe

cek chun said...

tengok tulang pun dah tau sodap :p

pe kata u citer sket pasal pressure cooker tu in ur next entry. dok cari d best n affordable cooker gak ni. thanks

Mr.Baiz said...

ryo,,,meh la sikit sup tulang ni..adush lapar la pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...