The Followers

Sunday, May 1, 2011

Roti Choco Chocolate Chips

Salam pagi sekali lagi..

Dah breakfast ke belum ni?
Mode nak kuar kejap lagi...tapi sempat gak buat roti.

Jom tengok...

Roti Choco Chocolate Chips

Hasil dari ilmu meroti yang aku cedok dari www.jintanmanis.com ...
Sebab xde bread maker nyer machine,aku guna kaedah simple tu je.hahaaa...masuk semua bahan dlm plastik (makesure pakai plastik baru ye)..lepas tu ramas2 je,baru uli dlm bekas...

Nak try gak??

Bahannya :

  • 250 g tepung high protein
  • 2 sm serbuk coklat*serbok koko boleh juga
  • 1 ts instant yeast
  • 1 ts bread improver
  • 1 sm gula
  • 1 1/2 sm butter/margerin
  • 1oo ml air suam
  • 70 ml susu segar
  • 1 cawan coklat chips

Caranya :
  1. Masukkan semua bahan,adun hingga sebati (bagi yang ada Bread Maker)
  2. Aku belum ada BM nih,pakai plastic je..masukkan smua bahan tu..
  3. Ramaskan selama 10 minit
  4. Keluarkan dan uli dalam bekas,kira2 x melekat kat tangan la..
  5. Tutup dengan pembalut makanan,biarkan mengembang lebih kurang 30 minit.
  6. Tumbuk untuk keluarkan angin,masukkan dalam tin pembakar roti yg dah di gliskan sikit ngan butter.Biarkan lg selama 45 minit.
  7. Masukkan dlm oven yg telah dpanaskan terlebih dulu.
  8. Bakar selama 20 minit dgn suhu 170'c.
  9. Bila dah sejuk,boleh la dihidangkan..
Selamat mencuba!!

:)

2 comments:

HaSue said...

mood meroti aku x mari gak nih..ko nyer roti nmpk gebu jek..tutup kedai laa kit leng bakery pas nih..haha

Ryo Azhar Rahza said...

@HaSue
bukan takat kit lenf je..ma baker pun dah gigil lutut nak bukak kedai.hahahaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...