The Followers

Monday, October 14, 2013

Kek Lapis Instagram versi II

Assalamualaikum.
Salam Aidiladha untuk semua ya.Walaupun Aidiladha bersamaan 10 Zulhijjah disambut esok, aku masih lagi kat opis.Hmm,aku pasti ramai juga yang camtu kann?Tak kurang juga yang dah siap ambik cuti nak sambut raya ni...ada juga yang sedang dalam perjalanan balik ke kampung halaman masing-masing.Di desa kasihku tertumpah katanya.

Ada sesetengah rakan yang berada di Semenanjung kata, Aidiladha di sana lebih meriah dan hebat sambutannya berbanding Aidilfitri.Mungkin juga di sesetengah kawasan.

Berlainan kat negeri aku Sarawak, khususnya kat tempat aku,...Lepas sembahyang raya tu aktiviti berjalan seperti biasa.Kalau ada nak buat juadah pun untuk family ja.Jarang sekali buat open house, melainkan kalau ada ahli keluarga yang pegi tunaikan haji, adalah kenduri yang di anjurkan. Ibadah korban tetap ada di sana sini.Selebihnya,mungkin berehat dirumah,beriadah atau pegi bercuti ke tempat-tempat lain selain tido.Haha

Nak buat kek raya?...Jom.

Kek Lapis Instagram

Kek lapis Instagram ni sebenarnya dah pernah tayang sebelum ni.Klik Sini.
Dah banyak kali ulang buat kek ni...permintaan dari family dan rakan-rakan. Versi yang terdahulu, gunakan 250g butter.Tapi untuk versi yang ini dan yang sebelumnya, aku dah edit sikit, pakai loyang 8.5".

Versi II ni lebih lembut....

Kek Lapis Instagram (Saiz 8.5"x8.5")
by: Ryo ( ryoazhar.blogspot.com)

Bahan A:
  • 454g (16oz) mentega
  • 1 cawan gula halus 
  • 1 tbs ovallette
  • 10 biji telur gred A
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk horlick
  • 2 cawan tepung hong kong, diayak

Bahan B :
  • 1 tsb coklat emuco ATAU 1/2 cawan coklat masakan + coklat cip secukupnya *optional -warna coklat
  • 1 tbs pandan paste - warna hijau
  • 1 tbs strawberry paste/strawberry filling - warna merah
  • Sedikit pewarna kuning dan biru - biarkan plain
Caranya:
  1. Panaskan oven pada suhu 220'c,api atas bawah.(bergantung kepada jenis oven).Sediakan tin bersaiz 8.5"x8.5", sapu sedikit mentega dan alas dengan baking paper.
  2. Masukkan mentega,gula dan ovalette dalam mangkuk pengadun, pukul hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu hingga habis, pukul lagi hingga sebati.Kemudian masukkan susu pekat,horlick dan tepung.Pukul lagi hingga sebati.
  4. Bahagikan kepada 5 bahagian dengan nisbah 1:1:1:1:4.Guna sukatan cawan je, 1=1 cawan.Lebih kurang gitulah.(Warnakan 1- hijau,merah,biru,kuning dan 4 = coklat.)
  5. Masukkan 1 cawan adunan berwarna coklat,bakar hingga masak.Lebih kurang 7-8 minit bergantung pada oven masing-masing.Bila dah masak, tekan sedikit permukaan kek menggunakan penekan khas.
  6. Tukar kepada api atas sahaja.
  7. Lapiskan dengan adunan coklat,bakar lagi.Teruskan ulang langkah dengan adunan biru,hijau,kuning, merah dan 2 lapisan adunan coklat hingga habis.
  8. Setelah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan sejuk.Sedia untuk dipotong dan dinikmati.
P/s: Untuk rasa yang lebih nikmat, simpan semalaman dalam peti sejuk, keluarkan dan biarkan ikut suhu bilik.Potong dan hidangkan.

Selamat mencuba :)


6 comments:

ady said...

SALAM
CANTIK SGT2 WARNA Kek Lapis Instagram TU..

rahel said...

Salam Ryo...
bila ku tengok bahan2nya memang confirm sedap giler...kaler cantik pulak tu..

Azim Aris said...

cntik dan mmg besh giler

Tak Mungkin Benar

Azim Aris

emmyline rotop said...

Adui...sadap o...bru nmpk blum rasa lg... paling manang jgk la kek lapis ko ni azhar ;-)

juls julie said...

Assalam...

Yoobihhh kek ya lok....ombujang molah..

*tutup mata lok mak dara tokkk*

hahaha/...btw, salam ziarah dari kmk di Putrajaya.. ngeeeeee -______-

CT Delima said...

InsyaAllah..nak cuba buat nanti. Terima kasih Ryo :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...