The Followers

Sunday, October 2, 2011

Kerabu Terung Bakar

Salam tengahari...

Selamat hujung minggu,hari ahad hari ni.Apa agaknya aktiviti kekorang ye...mesti best ni bersantai2.Haha.Terpikir pulak nak ajak kengkawan gi BBQ tepi laut next time...dah lama x BBQ.ahaks

Malam tadi nak mengentri,ngantuk pulak rasanya.Semalam plan nak g 'mewayang' tu tak jadi..aku ke hospital la pulak jadinya.Jenguk anak buah yang masuk wad kanak2.Sian kat dia.Semoga cepat2 la sembuh ye.Aku ni kalau masuk wad,lelebih lagi wad kekanak atau orang tua,sentimental jugak hati ni.Maklum la,itu namanya perubahan dalam diri kita kan.Kalau dulu2 zaman sekolah,aku mengaku la mmg kurang perasaan camtu.Tapi disebabkan kita semakin matang kan..sebab tu ada perasaan camtu.Kesian dan kesian.Agaknya dah ada sifat kebapaan kot dalam diri aku.Lalalala...(mana la anak dara ni..yuhuuu).

Tapi kalau tengok wad yg menempatkan mat2 rempit,aku rasa cool je sebab semua tu diorang yg carik pasal.Kekadang ikutkan hati rasa nak tekan je minyak tu tahap maksimum bila diorang bawak moto dengan aksi ngengada dan melambatkan perjalanan kita.Gerammm!Rasa nak tumbuk2 je macam kerabu ni ha...

Saja je..nak tayang kerabu terung ni sebenarnya kan.Haha...
Dah masak ke belom?Kalau belum,singgah lah ye....

Kerabu Terung Bakar

Kerabu ni memang citarasa aku sangat,pedas...ala2 sambal jugak la..semestinya guna belacan.Hihi...mintak maap ye kak nor,kerabu ni ada belacan jugak.camna tu..rasanya kalau x letak belacan pun x jadi masalah kan.

Pedas ditambah lagi aroma terung dibakar...fuhh


Nak buat menu ni mudah je..mana tau ada terung kat umah tu boleh lah cuba.Kalau tak pun jiran sebelah rumah ada tanam terung,leh la mintak sebiji kan.Cakap je teringin nak makan kerabu.hahaha..Kaedah nya pertama sekali,bakar (grilled) buah terung tu hingga layu..kira dalamnya dah masak la,lepas tu buang kulit.Boleh dikopek je tu..pastu boleh la gaul bersama sambalnya...jom kita tgok resepi mudah ni.


Kerabu Terung Bakar
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2nya :
  • 2-3 biji buah terung,dibakar dan dibuang kulitnya
  • 2 tbs belacan*
  • 1 genggam ikan bilis,rendam dulu*
  • 2 tangkai cili merah*
  • 5 tangkai cili padi*
  • 4 biji limau kasturi,ambil jusnya
  • secubit garam dan serbuk perasa serta gula,jika perlu
Caranya :
  1. Bakar buah terung hingga layu/masak,kopek kulitnya dan potong,ketepikan
  2. Tumbuk bahan bertanda hingga lumat
  3. Gaulkan bahan yang ditumbuk tadi bersama terung bakar
  4. Perasakan dengan garam,pak aji atau gula jika perlu.
  5. Seperti biasa,ryo kurangkan bahan perasa sebab ikan bilis dan belacan dah ada perasa.(ryo x gemar letak gula dalam masakan)
  6. Masukkan pula perahan air limau,gaul sebati sebelum dihidangkan.
Menu ni sedap buat hidangan tengahari,kalau hidangan makan malam rasanya kurang sesuai untuk nikmati yang pedas2...Kalau siang berpeluh2 takpe.haha.

Selamat mencuba !

:)

12 comments:

azian said...

Salam Ryo,
teringat akan kerabu terung mak mertua saya.Tapi dia org panggil lawa terung....nampak sedap ..nak try jg resepi Ryo tu nanti.

Mas said...

makan ngan ikan goreng jerk sedapp tu ryo....

izahdaut said...

alamakk. akak kan kalau terung dibakar dulu ni, memang sedaaapppp sesangat. nak try 1 day nanti. t tq

Ron said...

nampak sodaaapp...

Ummi said...

Ryo, thanks sudi komen kat entry ciplak gambar2 tuh...pasni mesti gambar Ryo lak kena, hahaha..sbb menu sume sedap2 nih...tengok terung bakar ni pun..mau diaorg ambik gak, ngencessss air liur akak...hehe

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

kalau kak ros nak buat ni kena la omit the belacan,sebab anak2 dara katsini kalau makan belacan muka penuh jerawat.Boleh gitu ryo

Ryo Azhar said...

@azian
selamat mencuba ye..lepas ni leh la tunjuk bakat kat mertua pulak.hihi

Ryo Azhar said...

@Mas
betol kak mas..yg penting ada nasik panas.perghh.

Ryo Azhar said...

@izahdaut
hakakk..jgn memalu nak petik buah terung..kot2 ada kat rumah sis Hasue tu.,hihi.aroma terung bakar ni buat selera kan

Ryo Azhar said...

@Ron
tq ron

Ryo Azhar said...

@Ummi
alahai kak..sian ler dgn bebelogger yang dicilok hasil karyanya.ryo pun merasa gak masak2,nak upload n e diting segala.penat gak kan..bila senang2 org kebas,rasa nak masuk je org tu dalam pressure cooker kan.alamak..emo lak.hihi..

resepi ryo x seberapa la kalo nak dbanding kan ngan menu hakak2 semua...xde nya nak dicilok.hihi

Ryo Azhar said...

@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
kak ros,ni kalo x bubuh belacan pun rasanya masih cemerlang lg ni.hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...