The Followers

Wednesday, September 28, 2011

Pisang Goreng Berkeju

Salam..

Selamat pagi,dah dipenghujung bulan Syawal nampaknya kan.Balang2 biskut raya masih penuh atau tinggal seserdak je lagi?Kompom ramai dah kemas dan susun rapi dalam lemari kan.Erm..

Bulan raya dah habis...tapi gegamba raya lom lagi upload.Camna tu??camtu la jadiknya...balik2 posponed je kan.Takpe2,kita tengok menu untuk hari ni...eh,bukan la menu hari ni.Menu 2 hari lepas..

Buat suka2 je..

Pisang Goreng Berkeju

Selepas bayam,pisang pun nak tunjuk bakat jugak nampaknya...pernah makan tak pisang goreng camni?Kali ni tak goreng dengan tepung pun.Cuma pisang dan keju je..masa berkursus tahun lepas,aku & geng2 kursus sempat melepak kat sebuah restoran di Kuching.Kitorang minum2 sampai kul 2 pagi,order la menu yang lebih kurang macam ni.Sedap jugak....hihi

Kalau ada pisang 2-3 biji kat rumah tu boleh lah korang try ye.Bahannya ofkos la simple

Pisang Goreng Berkeju
by: ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan sikit je:

3 biji pisang emas yg masak
1 tbs mentega
keju cheddar/mozarella secukupnya

Caranya sangat la mudah ...
  1. Panaskan non-stick frying pan.
  2. Cairkan sedikit mentega (ryo tambah sedikit mozarellah ke dalam mentega tu)
  3. Kemudian golek2 kan pisang hingga masak.(Kalau suka,biar hangus sikit)
  4. Parutkan keju cheddar/mozarellah di atasnya semasa pisang masih panas.

Selamat mencuba !

:)

2 comments:

EmbunRosaliza said...

Assala ryo, resipi simple tapi sedap, terasa kemanisan pisang emas dan lemak2 mentega n keju tu..membuat akk tertelan air liur

Ryo Azhar Rahza said...

@EmbunRosaliza
salam kak rosa..mentega tu buat pisang jadi wangi tau...mmg sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...