The Followers

Wednesday, September 28, 2011

Chicken Pie ..lagi

Hallu..

Ada tak yang jenguk belog aku di saat ini? terima kasih daun keladi..
Maaf ye,x sempat nak prepare banyak benda ni..cuma sekeping gamba Chicken Pie untuk tatapa kalian.

Taraa!!Chicken Pie ni ditempah oleh guru Penolong Kanan kat sekolah aku sempena open house yang dibuatnya semalam.Terima kasih Puan Rahayu yang menjemput kami datang...TQ jugak sebab order CP nih... :) Senang je membuatnya ni...Sebelum ni pun aku penah share resepinya kan.Tak ingat? [Klik Sini]

Chicken Pie yang pasti sedap!

Hihi...takpe2,aku share lagi sekali kat sini.Ada kelainan sikit je....

Chicken Pie (Pai Ayam)
by:Ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan-bahan;
  • 1kg kentang
  • 125 g butter
  • 1 gelas fresh milk
  • 200 gram daging/ayam cincang
  • 1 labu bawang besar *dipotong dadu
  • 3 ulas bawang merah *dihiris
  • 5 ulas bawang putih *dihiris
  • 1 tin button mushroom *dihiris
  • 2 batang celery *dipotong kecil
  • 1 batang carrot *dihiris
  • 4 keping cheese slice/ cheddar/mozarella cheese
  • 1 kiub ayam maggi
  • Secubit garam
  • Air untuk merebus
Caranya :

  1. Rebus kentang,biarkan masak.Sambil tu buat intinya...
  2. Buat inti : Tumis semua bawang sehingga naik bau.Kemudian masukkan daging/ayam cincang.Biarkan agak kering,masukkan button mushroom,celery dan carrot.Pecah-pecahkan kiub ayam maggi,..Kacau dan biarkan sehingga kering.
  3. Dah masak inti,ketepikan.Tos & lenyekkan kentang bersama butter,fresh milk dan masukkan secubit garam.
  4. Tuang inti ke dalam loyang/casserol/bekas aluminium.Kemudian lapiskan kentang yang telah dilenyek.Ratakan..kemudian koyak-koyakkan cheese slice dan parutkan cheddar cheese dan tabur juga mozarella di atasnya.*lagi banyak lagi sedapp!
  5. Ketuhar dipanaskan pada suhu 180'c selama 10 minit.Kemudian masukkan pie tadi,tambahkan lagi masa 20 minit..Gunakan api atas je.
  6. Bila cheese dah cair dan berwarna perang....masak ler tuh.
  7. Dah siap.
Boleh la korang masak untuk potluck,dan bawak ke opis!hihihi

Selamat mencuba

:)

5 comments:

HaSue said...

huarghh..stress td aku dh ngomen pepnjg kat n3 bwh..pastu kena sign in lak..asyik error lak.pastu aku nk komen kat n3 ni rupanya kuar at window komen yg td..huuu...

aku x try2 lg nih..lupa lak.heee

ady said...

as-salam
npk menyelerakan..

Ryo Azhar Rahza said...

@HaSue
erkk.stres??ingatkan stres tgok CP.hahaha

Ryo Azhar Rahza said...

@ady
wsalam..leh buat ni bawak g opis kastam makan reramai.ahaks

ch000tz axoera said...

Chicken Pie ni buat rasa laparrr!!!! arrrghhhhhh >_<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...