The Followers

Monday, March 21, 2011

Homemade Chicken Pie

Homemade Chicken Pie

Morning..morning...
Tetttt!hari ni hari pertama persekolahan bagi pertengahan penggal pertama kan.....bagi yang bersedia,mmg tiada masalah dalam menguruskan keperluan anak-anak terutamanya...kalau yang sambil lewa,pagi ni lah duk sibuk carik mana stokin anak...buku-buku latihan...mungkin jugak beg skolah anak tak tahu dah letak mana.haha...*eheh,cam pengalaman zaman skolah je nih.

Tapi takpe,aku cuma nak share sikit menu yg aku buat smalam...ntah kenapa tetiba rajin pulak..aku x berfoya-foya di luar seperti biasa...resepi nih aku dapat daripada Pn.Lolita,salah sorang cekgu yg rajin memasak juadah yg sedap2...tapi skang ni dia dh pindah.xde mkn free lg dahh....so,dapat resepi yg sedap pun jadi lahh...haha.....

Chicken Pie (Pai Ayam)
by:Ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan-bahan;

1kg kentang
125 gram butter
1 gelas fresh milk
200 gram daging/ayam cincang
1 labu bawang besar *dipotong dadu
3 ulas bawang merah *dihiris
5 ulas bawang putih *dihiris
1 tin button mushroom *dihiris
2 batang celery *dipotong kecil
1 batang carrot *dihiris
4 keping cheese slice + cheddar cheese.
1 kiub ayam maggi
Sedikit garam
Sedikit air

Caranya:


1. Rebus kentang,masukkan sedikit garam.Tos & lenyekkan bersama butter,fresh milk dan tambahkan lagi secubit garam.

2. Buat inti : tumis semua bawang sehingga naik bau.Kemudian masukkan daging/ayam cincang.Biarkan agak kering,masukkan button mushroom,celery dan carrot.Pecah-pecahkan kiub ayam maggi,kemudian tambah kan air..Kacau dan biarkan sehingga kering.

3. Tuang inti ke dalam loyang/casserol/bekas aluminium.Kemudian lapiskan kentang yang telah dilenyek.Ratakan..kemudian koyak-koyakkan cheese slice dan parutkan cheddar cheese di atasnya.*lagi banyak lagi sedapp!

4.Ketuhar dipanaskan pada suhu 200 darjah scelcius selama 10 minit.Kemudian masukkan pie tadi,tambahkan lagi masa 20 minit..

Dah siappp!boleh la dihidangkan..


Ape lagi...jom try :)

P/s : Sis Jia...aku pinjam casserol ko taw!*halal yerrr......haha

4 comments:

HaSue said...

1 gelas tuh 200ml ek?
Bila aku nak buat nih..mcm best jer..siap ko letak cara2 bergambo kan..kalo x tau buat gak x tau laa...

P/s:casserol biru itu idaman hatiku dr dulu..huh!

Ryo Azhar Rahza said...

HaSue..haah..lebey kurang ler pakai gelas sukatan biasa tu..*aku main agak2 je.haha..
Pastikan melenyek dan cmpurkan bhn2 tu masa kentang masih panas.....

Ryo Azhar Rahza said...

sis Hasue....tu ler pasal..mujur tuannyer xde kan..since tuannyer xde,ko nak ke casserol yg satu lagi tuh??
*wakakakka....boleh pulak aku lelong harta benda org ye

Reiko Masashi said...

sdng mncri resepi dkt google,skali kluar blog ni..ingat blog mama2 je ada resepi, blog dady2 pun ade :)
nk cba rsepi ni plak :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...