Pages

Wednesday, May 30, 2012

Sedihnya kisah abang tertembak adik ...

Assalamualaikum..

Apa khabar semuanya?? Harap-harap sihat walafiat dan semuanya menjalani kehidupan seharian dengan lancar ya ... Aku pulak, kurang sihat beberapa hari ni... Sejak hari Isnin lagi badan tak bermaya,lesu, penat , sakit dada, sakit kepala dan sakit belakang... Tetiba lak tu kan .... mintak dijauhkan benda tak elok datang menyerang.

Semalam, hari Selasa aku terpaksa jugak ambik cuti sakit (mc) sebab tak dan nak bekerja....dapat la cuti 2 hari termasuk hari ni.Ni pun belum sihat sepenuhnya.. masih ada lagi rasa sakit, sebab tu kalau duk rumah ni aku lebih selesa berbaring saja.

Okey lah.. hari ni takda entri masakan...cuma nak berkongsi beberapa kisah yang berlaku disekitar tempat aku ni ha..Semalam, ada kes kemalangan yang berlaku dekat-dekat sini... membabitkan 4 orang terbunuh termasuk pemandu kereta viva yang bertembung dengan sebuah treller di atas jalan yang sering aku lalui.Hampir tiap hari lalu jalan tu....Kira 5km je dari rumah ni..Aku tak tengok keadaan yang sebenarnya, cuma dengar cerita dan tengok gambar je.Memang teruk!Sama-sama kita sedekahkan alfatihah kepada mangsa.Selain dripada itu, sama-sama juga lah kita beringat supaya sentiasa berhati-hati dalam pemanduan.

Untuk berita tu .. boleh baca BERITA .


 Satu kes lagi ...malam tadi dapat SMS dari kawan sepejabat apabila anak kepada sorang lagi opismate kitorang masuk ICU sebab tertembak oleh abgnya sendiri!Astagfirulahalaziiimm....
Cuakk!
Petikan gambar akhbar tempatan ...
 
Pagi ni pulak terbaca status fb HOT FM pasal perkara yang sama....tak sangka, kes anak yang bermain depan mata ni jadi topik.Anda juga boleh baca DI SINI.Kejadian berlaku semalam dan sehingga sekarang, adik Nurul Afifah belum sedarkan diri lagi..


Memandangkan kenal rapat ngan ibu mangsa sebab jadi rakan sepejabat aku, dan juga rakan sekolah kpd sis HaSue, sebelah petang tadi kitorang pun pergi lah ke hospital untuk ziarah... sis aku ikut sekali dengan sorang lagi member nya.Sampai kat depan ICU  memang ramai giler ahli keluarga menunggu di luar.Alhamdulillah, kami berkesempatan untuk masuk tapi 2 orang je boleh ziarah dalam 1 masa.


Melihat keadaan adek pipah (nama panggilan mangsa), memang sayu hati melihat keadaannya...kritikal dan hanya bergantung kepada oksigen sahaja.Mohon agar adek pipah sedar dan sembuh seperti biasa.Allah maha berkuasa ...Amin.

p/s : Tiada gambar dirakamkan di ICU kerana enggan melanggar peraturan serta menjaga hati keluarga mangsa.


Sekian ..





Friday, May 25, 2012

Vanilla Cupcakes

Assalamualaikum semua....

Alhamdulillah 'terpublish' jua akhirnya ....ambik berkat hari Jumaat. Macam terkena badi, nampaknya blog ni kekal di update seminggu sekali je...haha.ada sikit masa nak update, hal lain pula nak dikerja...Tapi sebelum  terlupa, salam Rejab untuk anda ya ...

Terima kasih kepada rakan2 yang sudi jenguk blog hijau ni....sekurang-kurangnya ada jugak yang tolong siramkan pokok2 durian di halaman ni kan.Jejiran tetangga apa cerita?Macam2 menu yang ada nampaknya.

Okeh,hari ni nak tayang cupcake je.... simple2 macam sebelumnya...dah pernah buat jugak kan...

Vanilla Cupcakes

Terlebih dahulu, aku minta maaf sangat2 kepada pelanggan yang nak tempah cupcake untuk hari guru hari tu. Ramai yang minta buatkan macam taun lepas, pelanggan baru pun ada.......tapi terus terang, kali ni x larat nak buat.Malam sebelum hari guru tu kerja malam di konti....Masa pun tak cukup nak membuatnya.

Baik surrender awal kan....Maaf sangat2...kata orang, kalau tamak selalu rugi..... kalau buat banyak kerja dalam masa, tapi tak cukup tenaga dan tumpuan tak seimbang, hasilnya nanti tak memuaskan ... Ye tak?Terima kasih kepada anda semua ... :)

Buat cupcake ni pun saja suka2 nak panaskan oven tu ha.. kalau x diguna nanti berkarat pulak kan.......ada sebijik lagi oven belom di rasmi tuh.... ada masa nanti kita rasmikan sama2 ye...hihi.

Buttercream di atasnya ...

Pejam celik pejam celik nampaknya cuti sekolah dah nak mula ...mesti korang banyak perancangan untuk luangkan masa ngan family kan... best nyer!

Apa pun perancangan yang dibuat, ke mana dan di mana saja anda berada, pastikan jaga keselamatan diri dan keluarga.

Mai secawan?

Vanilla Cupcakes
by: ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2 :
  • 250 g butter
  • 1 1/2 gelas gula kastor
  • 3 biji telur
  • 2 gls tepung gandum
  • 1 tbs serbuk vanilla
  • 1 tbs baking powder
  • 150ml susu segar
Caranya :
  1. Panaskan oven
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  3. Masukkan telur satu persatu,pukul lagi
  4. Masukkan tepung,serbuk vanila,serbuk penaik dan susu
  5. Gaul adunan hingga rata,kemudian masukkan dalam piping bag.
  6. Picit adunan ke dalam bekas kek (cawan kek),guna sudu pun boleh,separuh bekas atau 3/4 cawan/
  7. Bakar  pada suhu 180'c selama 25-30 minit.
  8. Dah sejuk,boleh la hias dengan buttercream/choc ganache.
Nak buat buttercream,
  • 100g butter
  • 75g shortening/cremello
  • 125 gula aising
  1. Pukul butter dan shortening/cremello
  2. Ayak gula ke dalamnya dan pukul lagi hingga kembang
  3. Masukkan dalam piping bag dan hias ikut krativiti anda.

Selamat mencuba!

Friday, May 18, 2012

Popcorn Perisa Jagung

Assalamualaikum...
Salam Jumaat buat semua...moga kita semua diberkati.. Hari ibu..hari guru pun telah berlalu kan...selamat untuk semuanya..Cadang nak buat entri sejak semalam...tapi semalam macam kurang bersemangat la pulak.kepala rasa bisa (sakit) sangat.... tak sabar rasanya nak balik rumah..

Sampai rumah je terus tertido..bangun kejap masa maghrib tu...lepas urus diri, kembali bersantai di atas katil..masih lagi sakit.Tetiba teringat soal kawen, eh eh.... terpikir la jugak, kalau ada bini mungkin boleh la tolong picit2 kan kepala, buat aksi manja kan.

Hepp tu cerita dalam kelambu.Dah dah ... yang terbaca ni pulak ada kalangan mak2 org.... kang tak pasal terus nak manja ngan encik somi kan..huhu.lalala

 Jom kita ke dapur kejap, jenguk apa yang ada....

'Popcorn Perisa Jagung'

Lorrr... ni je la yang ada buat masa ni..popcorn!Haha.....memang la simple, tapi puas la buat benda yang seronok macam ni.Senang sangat....Dah nama popcorn memang la rasa jagung kan? Tapi bila kita tambah perisa lagi laaa sedap...........

Homemade ni taw ..

Sebenarnya ada kisah membuat popcorn ni... Bertih jagung tu dah lama beli aritu kat kedai yang jual bahan2 kek.Masa mengemas bahan2 aritu ternampak la bertih ni.... terus masuk dalam 'non-stick pan' sebab nak test try bertih tu masih elok ke tak...tunggu punya tunggu, seronok dengar tup tap tup tap dalam tu..... Haaaaaaa.menjadik!

Krup krap .. krup krap ... 

Timbul idea nak buat macam kat kedai sebab pernah nampak penjual tu membuatnya...tapi dia guna mesin khas...yang ada periuk kecik kat dalam tu.hihi.Tapi aku guna kuali je ala2 buat cornflakes madu.

Jommmm kita buat ...

Popcorn Jagung

Bahan-bahan
  • 100g bertih/biji jagung(khas utk popcorn)
  • 1 sb gula
  • 1sb mentega
  • 1 sb bes minuman perisa jagung pekat (ryo guna jenama TAMIN)
Caranya :
  1. Masukkan bertih jagung ke dalam non-stick pan/kuali,tutup dan panaskan dengan api perlahan.
  2. Biar hingga bertih mengembang sepenuhnya,ketepikan.
  3. Panaskan mentega dan gula hingga cair, masukkan bes minuman.
  4. Masukkan  popcorn tadi dan gaul hingga sebati semuanya.
  5. Dah siap, boleh la dinikmati...
**Semasa proses bertih tu mengembang, jangan buka penutup kuali sebab popcorn tu akan melompat-lompat (Heyyy.. jangan imagine macam lompat katak pulak!)Haha..
Lepas ni kalau pegi tengok wayang boleh la bawak bekal popcorn sendiri kan...haha..

Selamat mencuba ...

Wednesday, May 16, 2012

Selamat Hari Guru Cikgu & Cikgi ....

Assalamualaikum ...

Tanggal 16 Mei setiap tahun kita tak lupa untuk menghargai guru-guru kita kan... Aku sendiri pun sentiasa ingat ngan cecekgu aku yang telah mendidik dari seorang anak kecil hingga menjadi seorang manusia.Alhamdulillah.

Selamat Hari Guru 2012

Masing-masing ada kenangan manis zaman sekolah yang sukar untuk dilupakan...Selamat hari guru kepada semua warga pendidik termasuk la pensyarah2 yang pernah mencurahkan ilmu kepada aku...juga kepada sesiapa saja yang mendidik aku secara langsung ataupun tak langsung...Tema hari guru tahun 2012 ni ialah Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara.

Selamat Hari Guru!
:p

Thursday, May 10, 2012

Entri Kad Hari Ibu

Assalamualaikum ...

Salam hari Khamis buat semua..seperti biasa, genap seminggu baru la blog hijau ni ada entri baru kan. Kali ni tiada menu nak di sajikan ... sempena hari ibu yang akan datang, hanya kad ni je sebagai pengganti diri.Hehe.

So kepada rakan2 blogger tak kira di mana saja anda berada, terima la kad ni.Free je.


Happy Mother's Day

Selamat menyambut hari Ibu buat semua ibu-ibu sedunia, khususnya di Malaysia dan rakan2 blogger yang bergelar ibu.Kalau sudi, sesiapa saja boleh ambil kad yang tak seberapa ni ye...kebetulan lalu ladang tulip ku yang dah lama x bersiram...berbunga pulak.Ku petik la untuk korang sebagai penghargaan buat anda....Ahaks.

Happy Mother's Day juga kepada keluarga rakan-rakan. Al-fatihah buat bonda tersayang Naidah Sahari yang telah lama kembali ke Rahmatullah meninggalkan anak-anaknya ini.

Selamat hari Ibu!

Friday, May 4, 2012

Super Moist Chocolate Cake

Assalamualaikum...

Salam Jumaat buat semua, selamat menjalani kehidupan seperti biasa. Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk bercuti rehat hari ini ... ada perkara perlu diselesaikan sebelah petang nanti, beberapa urusan peribadi.

 Yesszaaa.. jangan shutdown atau close tab dulu skrin anda.. ye la, memang betul aku update belog ni.Eh eh.. macam tak caya je kan, baru semalam update, hari ni update lagi.Ahaks..
Kalau semalam dah upload ciskek yang simple... hari ni dah tentu resepinya simple juga....

Jom tengok dulu... jangan malu dan jangan sengan.

Super Moist Chocolate Cake

Wallah!Cantik nama sesedap rasanya jugak..... sebelum ni pun ada beberapa kali aku buat kek ni, dengan resepi yang sama..sebabnya, ia sangat mudah disediakan selain bahan pun tak banyak.

Lembap sangattt...rasa coklat yang enak!

Semalam, balik je dari tempat kerja tu terfikir la nak buat sejenis kek yang simple, sekadar untuk habiskan stok bahan-bahan yang ada.Cuma ambil masa 15 minit untuk sediakan adunan, dan 45 minit untuk tunggu kek ni masak.Memang berbaloi kan....kalau nak decorates, kena tunggu ia sejuk.Jadi aku biarkan ia semalaman...

Memandangkan hari ni aku cuti, kesempatan yang baik untuk bersarapan dengan kek ni... haha...yela, ingatkan nak tidur lama sikit, tapi dah terbangun seperti biasa.Alhamdulillah, boleh la berkerja di rumah sikit kan... basuh baju, kemas bilik serta meluangkan masa bersama anak-anak.....kuceng.

Yummilicious ...

Mana tahu sempena hari ibu yang akan datang, ada anak yang nak buatkan kek untuk ibu mereka, begitu juga suami atau bapa yang nak beri kejutan pada si isteri... jangan malu-malu nak berkarya di dapur..hehe...

 TQ kepada Chef Zubaidah, sis Along Roz & sis Hasue untuk resepi mudah ni...
Bagi kengkawan yang nak cuba buat.. boleh ikut resepi ni...


Moist Chocolate Cake
(Kek Coklat Lembap)

Resepi Asal: Chef Zubaidah
Sumber: HaSueAlongroz@myresipi.com
Sharing by:Ryo @ ryoazhar.blogspot.com

Bahan-bahan:

* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1 st Baking Powder

Cara membuatnya :

1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.

Penyediaan chocolate ganache:

Bahan2:
  • 150g coklat masakan
  • 65ml whipping cream
  • 1 sudu teh mentega
Cara2:
  1. Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
  2. Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya.
Selamat mencuba ...

**Takziah juga diucapkan kepada seluruh ahli keluarga Bob Kuman, atau nama sebenarnya Husni bin Mohd Rawi yang telah kembali kerahmatullah semalam.Umum dah tahu, arwah ada masalah kesihatan sebelum ini. Al Fatihah.

Thursday, May 3, 2012

Oreo Lemon Cheese Cake

Assalamualaikum....

Ada yang berbatik hari ni??yalaaa berbatik di tempat kerja atau berkain batik di rumah?? 
Wallaweyyy!Selamat hari pekerja.... (wah,backdated nampak!)....maklum laa cuti umum belog ni pun cuti jugak...tapi kan rasanya lama sangat belog ni cuti.haha...

Jangan samakan belog hijau ngan belog2 lain, kerana belog hijau ni unik...entrinya seminggu sekali je.. ye tak?Korang datang esok lusa pun masih sama la thumbnail yg korang nampak...Hahahha...tapi tak pa la... saja2 nak memeriahkan industri 'perbelogkan'..

 Yesszaa.. hari tu nengok my sis Jia upload pic ciskek.. tetiba nak buat jugak..pastu aku godek2 la resepi dr cik gugel... terjumpa resepi simple dr chef yg tak asing lg dlm dunia kulinari ... Chef Azli Razali....Bahan2 simple,sedap lak tu...tengok dulu jomm. Terima kasih ye chef.

Oreo Lemon Cheese Cake

Sedap sgt!

Sebelum ni pernah jugak nampak ciskek-ciskek seumpamanya terpampang di blog2 yang lain, cuma tak ingat dah kat blog siapa...senang citer, taip je kat google....terus jumpa.Haha.

InsyaAllah, sambil menutup mata kalau menikmati cheese cake ni... memang citarasa aku la sgt.Kalau nak beli 1 kg kek gini kat kedai maunya rm60-75 hengget kan..tapi ni spend dalam rm30 beli bahan,buat sambil bersantai... dah siap....

Aku kurangkan sikit air lemon sebab tak nak rasa yang terlalu masam....... 'masam ringan2' pun jadi la kan...Tak nyempat2 nak hias2 bagai ye...nak try, jomm amek resepi.

Oreo Lemon Cheese Cake
(Kek Keju Oreo Lemon)


Bahan-bahan A (Lapisan bawah)
  • 3 paket biskut oreo-kisar/hancurkan sehingga halus
  • 180gm mentega-dicairkan (sekira tak cukup tambah aja) 
Bahan bahan B (Kek)
  • 375 gm krim keju ( jenama philadelphia)
  • 65 gm mentega
  • 110gm gula kaster
  • 3biji kuning telur
  • 3 biji telur putih
  • 30gm susu cair
  • 80gm krim putar
  • 1/2 biji jus lemon
  • 1 biji kulit kulit lemon-parut halus
  • 1/2 sudu teh pes lemon ( pilihan jika suka)*ryo tak letak
  • 2 sudu makan tepung jagung*ryo tukar tepung gandum

Cara-cara penyediaan
  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius.
  2. campurkan semua bahan-bahan A dan gaul sehingga boleh dikepal. Padatkan atas acuan kek keju. Sejukkan.
  3. Pukul mentega, keju, gula, sehingga kembang.
  4. Kemudian masukkan telur kuning dan kacau sebati.
  5. Masukkan tepung jagung dan kacau.
  6. Campurkan jus lemon, pes lemon dan kulit lemon dengan susu dan cream.
  7. Kemudian masukkan dalam adunan kek. Kacau rata.
  8. Pukul putih telur sehingga kembang dan gebu kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sehingga agak sebati.
  9. Tuangkan adunan kek dalam acuan yang mengandungi lapisan biskut oreo tadi.
  10. Balut bawah acuan kek dengan plastik wrape/ aluminium foil supaya air tidak masuk semasa membakar dan bakar atas dulang yang berisi air (cara pembakaran ini dinamakan steam bake~ perlu meletakkan sedikit air diatas dulang pembakar semasa proses membakar kek) selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan.
  11. Kemudian, hiaskan dengan krim putar dan cebisan biskut oreo.
*Tip chef

Banyak yang konfius letak air atas dulang tuh .Kenapa kena letak air?. Sebenarnya dalam ovenkan ada dulang yang warna hitam tuh (oven bulat tak ada lah~kalau guna oven bulat tak digalakkan kerana cermin dia mudah pecah). Kalau oven empat segi tuh anda perlu meletak sedikit air lebih kurang setengah dan barulah bakar kek. Pastikan air tidak kering semasa membakar~jika air kurang just tambah jer air sehingga kek anda masak. Air atas dulang boleh bagi stim semasa membakar dan stim ini akan memberi kelembapan pada kek keju. Takdelah dia kering lepas dibakar nanti. Tetapi pastikan bawah kek anda dibalut dengan plastik wrap atau aluminium foil supaya air tak masuk dari bawah kek. Especially acuan kek keju mudah dimasuki air kerana bawahnya ada ruang.

Selamat mencuba!!