The Followers

Thursday, May 3, 2012

Oreo Lemon Cheese Cake

Assalamualaikum....

Ada yang berbatik hari ni??yalaaa berbatik di tempat kerja atau berkain batik di rumah?? 
Wallaweyyy!Selamat hari pekerja.... (wah,backdated nampak!)....maklum laa cuti umum belog ni pun cuti jugak...tapi kan rasanya lama sangat belog ni cuti.haha...

Jangan samakan belog hijau ngan belog2 lain, kerana belog hijau ni unik...entrinya seminggu sekali je.. ye tak?Korang datang esok lusa pun masih sama la thumbnail yg korang nampak...Hahahha...tapi tak pa la... saja2 nak memeriahkan industri 'perbelogkan'..

 Yesszaa.. hari tu nengok my sis Jia upload pic ciskek.. tetiba nak buat jugak..pastu aku godek2 la resepi dr cik gugel... terjumpa resepi simple dr chef yg tak asing lg dlm dunia kulinari ... Chef Azli Razali....Bahan2 simple,sedap lak tu...tengok dulu jomm. Terima kasih ye chef.

Oreo Lemon Cheese Cake

Sedap sgt!

Sebelum ni pernah jugak nampak ciskek-ciskek seumpamanya terpampang di blog2 yang lain, cuma tak ingat dah kat blog siapa...senang citer, taip je kat google....terus jumpa.Haha.

InsyaAllah, sambil menutup mata kalau menikmati cheese cake ni... memang citarasa aku la sgt.Kalau nak beli 1 kg kek gini kat kedai maunya rm60-75 hengget kan..tapi ni spend dalam rm30 beli bahan,buat sambil bersantai... dah siap....

Aku kurangkan sikit air lemon sebab tak nak rasa yang terlalu masam....... 'masam ringan2' pun jadi la kan...Tak nyempat2 nak hias2 bagai ye...nak try, jomm amek resepi.

Oreo Lemon Cheese Cake
(Kek Keju Oreo Lemon)


Bahan-bahan A (Lapisan bawah)
  • 3 paket biskut oreo-kisar/hancurkan sehingga halus
  • 180gm mentega-dicairkan (sekira tak cukup tambah aja) 
Bahan bahan B (Kek)
  • 375 gm krim keju ( jenama philadelphia)
  • 65 gm mentega
  • 110gm gula kaster
  • 3biji kuning telur
  • 3 biji telur putih
  • 30gm susu cair
  • 80gm krim putar
  • 1/2 biji jus lemon
  • 1 biji kulit kulit lemon-parut halus
  • 1/2 sudu teh pes lemon ( pilihan jika suka)*ryo tak letak
  • 2 sudu makan tepung jagung*ryo tukar tepung gandum

Cara-cara penyediaan
  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius.
  2. campurkan semua bahan-bahan A dan gaul sehingga boleh dikepal. Padatkan atas acuan kek keju. Sejukkan.
  3. Pukul mentega, keju, gula, sehingga kembang.
  4. Kemudian masukkan telur kuning dan kacau sebati.
  5. Masukkan tepung jagung dan kacau.
  6. Campurkan jus lemon, pes lemon dan kulit lemon dengan susu dan cream.
  7. Kemudian masukkan dalam adunan kek. Kacau rata.
  8. Pukul putih telur sehingga kembang dan gebu kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sehingga agak sebati.
  9. Tuangkan adunan kek dalam acuan yang mengandungi lapisan biskut oreo tadi.
  10. Balut bawah acuan kek dengan plastik wrape/ aluminium foil supaya air tidak masuk semasa membakar dan bakar atas dulang yang berisi air (cara pembakaran ini dinamakan steam bake~ perlu meletakkan sedikit air diatas dulang pembakar semasa proses membakar kek) selama 40 minit atau sehingga kekuningan. Sejukkan.
  11. Kemudian, hiaskan dengan krim putar dan cebisan biskut oreo.
*Tip chef

Banyak yang konfius letak air atas dulang tuh .Kenapa kena letak air?. Sebenarnya dalam ovenkan ada dulang yang warna hitam tuh (oven bulat tak ada lah~kalau guna oven bulat tak digalakkan kerana cermin dia mudah pecah). Kalau oven empat segi tuh anda perlu meletak sedikit air lebih kurang setengah dan barulah bakar kek. Pastikan air tidak kering semasa membakar~jika air kurang just tambah jer air sehingga kek anda masak. Air atas dulang boleh bagi stim semasa membakar dan stim ini akan memberi kelembapan pada kek keju. Takdelah dia kering lepas dibakar nanti. Tetapi pastikan bawah kek anda dibalut dengan plastik wrap atau aluminium foil supaya air tak masuk dari bawah kek. Especially acuan kek keju mudah dimasuki air kerana bawahnya ada ruang.

Selamat mencuba!!

13 comments:

Engineers Love Cooking said...

Nampak best..tq for sharing the recipe :)

Asyifa Mustaffa said...

Menarik !!

Sidratul Muntaha said...

rasanya mcamana?
more to oreo taste or lemon taste?!
bese buat klu guna base choclate cookies tpi tak pernh buat lgi yg jenis mcm ni.

tun_telani said...

ryo.. lama cuti masak2, sekali kuar terus tayang ciskek ya.. stress je akak yg tgh diet ni nenoknyer..

HaSue said...

weyh..aku mmg teringin gak nk mengecis..tp lom ade kelapangan..nmpk sedap ah...

P.s...cube tgk jam aku post komen nih..haha

Ryo Azhar said...

@Engineers Love Cooking
ur welcome ... happy baking

Ryo Azhar said...

@Asyifa Mustaffa
tq

Ryo Azhar said...

@Sidratul Muntaha
dua2 ada rasa.. ryo x letak banyak sgt lemon. :)

Ryo Azhar said...

@tun_telani
udh2 ler diet tu kak tun oii...hahahha....jom ngecis reramai

Ryo Azhar said...

@HaSue
tahniah la.. hebat la ko skang ni online sampai pagi ye..ehehe

Anonymous said...

ryo nak tnye car2 yg n0 10 tu cm ner? kira permukaan ats xpayah tutup ker?? just balut bahgian bawah jek?? cm 2 ker?

Anonymous said...

sori2 cara2

Nguyenmqqc said...

@ Sidratul Muntaha dua2 ada rasa.. ryo x letak banyak sgt lemon. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...