The Followers

Friday, May 25, 2012

Vanilla Cupcakes

Assalamualaikum semua....

Alhamdulillah 'terpublish' jua akhirnya ....ambik berkat hari Jumaat. Macam terkena badi, nampaknya blog ni kekal di update seminggu sekali je...haha.ada sikit masa nak update, hal lain pula nak dikerja...Tapi sebelum  terlupa, salam Rejab untuk anda ya ...

Terima kasih kepada rakan2 yang sudi jenguk blog hijau ni....sekurang-kurangnya ada jugak yang tolong siramkan pokok2 durian di halaman ni kan.Jejiran tetangga apa cerita?Macam2 menu yang ada nampaknya.

Okeh,hari ni nak tayang cupcake je.... simple2 macam sebelumnya...dah pernah buat jugak kan...

Vanilla Cupcakes

Terlebih dahulu, aku minta maaf sangat2 kepada pelanggan yang nak tempah cupcake untuk hari guru hari tu. Ramai yang minta buatkan macam taun lepas, pelanggan baru pun ada.......tapi terus terang, kali ni x larat nak buat.Malam sebelum hari guru tu kerja malam di konti....Masa pun tak cukup nak membuatnya.

Baik surrender awal kan....Maaf sangat2...kata orang, kalau tamak selalu rugi..... kalau buat banyak kerja dalam masa, tapi tak cukup tenaga dan tumpuan tak seimbang, hasilnya nanti tak memuaskan ... Ye tak?Terima kasih kepada anda semua ... :)

Buat cupcake ni pun saja suka2 nak panaskan oven tu ha.. kalau x diguna nanti berkarat pulak kan.......ada sebijik lagi oven belom di rasmi tuh.... ada masa nanti kita rasmikan sama2 ye...hihi.

Buttercream di atasnya ...

Pejam celik pejam celik nampaknya cuti sekolah dah nak mula ...mesti korang banyak perancangan untuk luangkan masa ngan family kan... best nyer!

Apa pun perancangan yang dibuat, ke mana dan di mana saja anda berada, pastikan jaga keselamatan diri dan keluarga.

Mai secawan?

Vanilla Cupcakes
by: ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2 :
  • 250 g butter
  • 1 1/2 gelas gula kastor
  • 3 biji telur
  • 2 gls tepung gandum
  • 1 tbs serbuk vanilla
  • 1 tbs baking powder
  • 150ml susu segar
Caranya :
  1. Panaskan oven
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  3. Masukkan telur satu persatu,pukul lagi
  4. Masukkan tepung,serbuk vanila,serbuk penaik dan susu
  5. Gaul adunan hingga rata,kemudian masukkan dalam piping bag.
  6. Picit adunan ke dalam bekas kek (cawan kek),guna sudu pun boleh,separuh bekas atau 3/4 cawan/
  7. Bakar  pada suhu 180'c selama 25-30 minit.
  8. Dah sejuk,boleh la hias dengan buttercream/choc ganache.
Nak buat buttercream,
  • 100g butter
  • 75g shortening/cremello
  • 125 gula aising
  1. Pukul butter dan shortening/cremello
  2. Ayak gula ke dalamnya dan pukul lagi hingga kembang
  3. Masukkan dalam piping bag dan hias ikut krativiti anda.

Selamat mencuba!

13 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ryo salam rejab buat Ryo...

wah mai 3 cawan meh! hehehhe.. nampak simple dan sedap.. akak memang suka vanilla cup cakes.. rasanya begitu asyikk...... tak pernah jemu...:))

tun_telani said...

amboi.. ada sebijik lagi oben belum rasmi??? ada bape bijik oben kat umah?? jeles.. jeles...

Naz / Nadz COSK said...

Ryo, kak Naz copy resepi BC yer.. Tertarik akak tgk hiasan tu sbb elok jer jadinya...

Ryo Azhar said...

@Shahriah Abdullah Novelis

akakk!ryo nak puding wah wah wahhhhhhhhh tu

Ryo Azhar said...

@tun_telani
hihi... oven ada 3 bijik...sebijik dah nyanyuk..

Ryo Azhar said...

@Naz / Nadz COSK

boleh je sis...BC kali ni ryo pakai cremello x pakai shortening.

Ummi said...

Waaaa, akak hanya mampu pandang je la yeaaa...x naik lemak badan kalau pandang kan...kan.... Rajin kemaiin...x madan....salute Ryo!

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ryo..
Comelnya vanilla cc tu... Vanilla cc mmg sedap... Sapu lg ngan BC tu.. Alahai!!! Mmg sedaap!!!

::Azura Rahman:: said...

nice one!... tapi kenapa x de keratan rentas.. hihihi..

mai secawan.. :P

Mat Gebu said...

Apa ni gelas2...pcm tatau lah..lain kali guna teko2 pulak ok..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ryo...

alahai cantik nyer!!! malu plak!!!

dapurCikWan said...

comel ;)

CA said...

Salam..

Perghh kok comeyy banget cupcake ni.kalah akak...err dah habis ke?
agak2 oven tu xnak..bakmai la akak rasmikan...aci...hehehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...