The Followers

Friday, May 18, 2012

Popcorn Perisa Jagung

Assalamualaikum...
Salam Jumaat buat semua...moga kita semua diberkati.. Hari ibu..hari guru pun telah berlalu kan...selamat untuk semuanya..Cadang nak buat entri sejak semalam...tapi semalam macam kurang bersemangat la pulak.kepala rasa bisa (sakit) sangat.... tak sabar rasanya nak balik rumah..

Sampai rumah je terus tertido..bangun kejap masa maghrib tu...lepas urus diri, kembali bersantai di atas katil..masih lagi sakit.Tetiba teringat soal kawen, eh eh.... terpikir la jugak, kalau ada bini mungkin boleh la tolong picit2 kan kepala, buat aksi manja kan.

Hepp tu cerita dalam kelambu.Dah dah ... yang terbaca ni pulak ada kalangan mak2 org.... kang tak pasal terus nak manja ngan encik somi kan..huhu.lalala

 Jom kita ke dapur kejap, jenguk apa yang ada....

'Popcorn Perisa Jagung'

Lorrr... ni je la yang ada buat masa ni..popcorn!Haha.....memang la simple, tapi puas la buat benda yang seronok macam ni.Senang sangat....Dah nama popcorn memang la rasa jagung kan? Tapi bila kita tambah perisa lagi laaa sedap...........

Homemade ni taw ..

Sebenarnya ada kisah membuat popcorn ni... Bertih jagung tu dah lama beli aritu kat kedai yang jual bahan2 kek.Masa mengemas bahan2 aritu ternampak la bertih ni.... terus masuk dalam 'non-stick pan' sebab nak test try bertih tu masih elok ke tak...tunggu punya tunggu, seronok dengar tup tap tup tap dalam tu..... Haaaaaaa.menjadik!

Krup krap .. krup krap ... 

Timbul idea nak buat macam kat kedai sebab pernah nampak penjual tu membuatnya...tapi dia guna mesin khas...yang ada periuk kecik kat dalam tu.hihi.Tapi aku guna kuali je ala2 buat cornflakes madu.

Jommmm kita buat ...

Popcorn Jagung

Bahan-bahan
  • 100g bertih/biji jagung(khas utk popcorn)
  • 1 sb gula
  • 1sb mentega
  • 1 sb bes minuman perisa jagung pekat (ryo guna jenama TAMIN)
Caranya :
  1. Masukkan bertih jagung ke dalam non-stick pan/kuali,tutup dan panaskan dengan api perlahan.
  2. Biar hingga bertih mengembang sepenuhnya,ketepikan.
  3. Panaskan mentega dan gula hingga cair, masukkan bes minuman.
  4. Masukkan  popcorn tadi dan gaul hingga sebati semuanya.
  5. Dah siap, boleh la dinikmati...
**Semasa proses bertih tu mengembang, jangan buka penutup kuali sebab popcorn tu akan melompat-lompat (Heyyy.. jangan imagine macam lompat katak pulak!)Haha..
Lepas ni kalau pegi tengok wayang boleh la bawak bekal popcorn sendiri kan...haha..

Selamat mencuba ...

13 comments:

Mas said...

ryo...
meh sebalang pop corn ko tu...
sukaaaaaaaaa

tun_telani said...

jagung perisa jagung!! hehe.. mantap!

Sunah Sakura said...

uik..risaunya..nervous baca resepi kali ni..takut imagine popcorn yang tengah 'meletup-letup' tu..=.=

Rohah said...

makan sebungkus mcm tak cukup, sedar x sedar..masuk 2 bungkus..sbb makan ni ralit n bagai tak puas je kan..

HaSue said...

buatkn satu kawah!kite kenduri popcorn cuti sek kang.hii

Diana @ Melley Mey said...

Sejak nampak Popcorn nie kat fb ryo ari tu akak dah pun jatuh cinta... Hehehe.. Suka sgt makan popcorn tp x perna lg buat sndiri...

Ryo Azhar said...

@Mas
wiwit....nak sebalang katanya..boleh je ..

Ryo Azhar said...

@tun_telani
jagung makan jagung sis...hehe

Ryo Azhar said...

@Sunah Sakura
mmg nervous mula sis...x sure jadi kembang ke tak..bila dah tup tup meletup tu senyum la nampaknya bertih tu subur lagi..haha

Ryo Azhar said...

@Rohah
hihi..lebih2 lagi kalau buat sendiri ni perisa boleh letak ikut suka kan

Ryo Azhar said...

@HaSue
errr..nak pinjam kawah balai raya la kalo gituh

Ryo Azhar said...

@Diana @ Melley Mey
Jom akak try buat pulak..seronok membuatnya.hihi

bestari said...

Assalamualaikum en Ryo Azhar,
dimana boleh dapatkan biji jagung khas untuk buat pop corn ya?

terima kasih
Mohd Kamal
017-8822364
bestari1208@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...