The Followers

Wednesday, February 8, 2012

Roti Jala

Assalamualaikum..

Salam hari Rabu buat semua...sihat tak hari ni?Cuaca ok tak?.. kat sini hujan rintik2 ...kena rambut sket..nasik baek pacak lagi..opss...lupa lak nak bagitau kan, sempena Maal Hijrah ari tu kan aku trim rambut jadi botak.wahahah....dah macam dak zhariff rambut masa tu...Nak nunggu tumbuh balik tu lama...dah tu 2 minggu sekali gi kedai trim sket2 supaya lebih kemas.Alhamdulillah, sekarang ni dah boleh pacak semula!!Hee..

Erm, ni pepagi online ni takde keja ke??saje lah tu nak mengula kan...sama lah kita.Dah bfast dah ke?Tak lapar??Aku pun tak bfast lagi..heheh.Pagi ni nak ajak korang pegi menjala.......No no no!! Bukan menjala udang galah ye...itu aku tak reti.Ahaks...

Tengok ni ..

Roti Jala ...

Yesszaa...betul sangat la.. Roti jala namanya..ramai dah buat roti jala ni kan.Dulu buat roti jala ni guna acuan biasa je.. Kali ni buat guna acuan botol tu.Hihi...

Cicah ngan kari ayam je..

Order acuan dari blogger...

Puas cari botol tu sebenarnya, tak jumpa2..Nasib baek ternampak entri KJEE kita tu taun lepas..apalagi,sambar terus la kan...Aku terus contact Kak Jee sebab nak order acuan ni...Kak Jee dah kata awal2 stok belum ada, tapi aku tunggu je la...tak menjadi masalah sebab Kak Jee dah bagitau awal2 kan..Tak la lama sangat pun ..tup2 dah sampai acuan aku ni, tahun lepas jugak... lama terperam kat umah baru aku merasmikan acuan ni.haha..

Kalau korang nak contact KJEE leh je jenguk blognya, Dunia Dari Dapur Kak Jee atau emelkan melalui fauziah.samad@gmail.com atau kedai@fauziahsamad.com .Sekarang ni Kak Jee sekeluarga gigih membantu golongan yang sakit dengan produk TF dan banyak lagi produk 4life...Nak tahu lebih lanjut, sila2 lah berkenalan ngan kak Jee ye.Moga Kak Jee terus sukses!


Resepi Roti Jala
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan2 :
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 tbs serbuk santan*optional
  • 2 cawan air
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • secubit serbuk kunyit* optional
  • sedikit pewarna kuning
Caranya :
  1. Gaul semua bahan hingga sebati..guna handwhisk je
  2. Tapis semua adunan
  3. Masukkan ke dalam botol acuan roti jala
  4. Panaskan non-stick pan...kemudian boleh la mula menjala..
  5. Hidang bersama kuah kari ayam/daging atau susu.

Selamat mencuba!

17 comments:

Mas said...

amboiii..rajinnya anak bujang sorang ni...
menjala pulak yerk....

Kjee said...

fuyooo dasyatnya. lebih cantik dari yg kjee buat. kalau kreatif memang boleh jadi cantik dan menarik. tahniah Ryo. terima kasih jugak promo blog kita yer. hehehe

cik cek said...

Salam pagi Rabu...
Cantik....molek je roti jala....akak acuan dah dibeli ...buatnya yg ntah bila la sampai serunya...:)

Adam Corrie said...

Sedapnya roti jala. Nanti nak suruh isteri buatlah :)

tun_telani said...

ler... kak tun beli acuan tu kat emart aritu.. ish ish.. camner buleh xjumpa.. hihi

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaa...cantiknya roti jala anak teruna....kemaaiinnn ngalahkan mak2 darasss ni haaa...weeeyy lain tul sentuhannya...aritu tgk CMG buat pun saling x tumpah mcm nih...jari2 seni menjala.....bila la Duyung nak tersangkut kat jala Ryo nih...hehhee

rahel said...

wallaaa..sedapnya kalau dapat makan roti jala tu...lama jugak tak menjala..

Ryo Azhar said...

@Mas
wiwit..hahaha...kebetulan rajin nak menebar jala.haha

Ryo Azhar said...

@Kjee
terima kasih kjee..sib abek ada acuan ni kan... sama2 kak jee..

Ryo Azhar said...

@cik cek
nanti kalau dah terbuat jgn lupa share2 ye.. nak rasa jugakk

Ryo Azhar said...

@Adam Corrie
sila2 kan mencuba ye bro..hehe..mkn ngan kuah kari..perhh

Ryo Azhar said...

@tun_telani
kak tun.. ryo jarang g emart la... hujung dunia tuu..haha

Ryo Azhar said...

@Ummi
hahaha.. kak ummi ni..saje je kan..pcm buat lagi lah mengancam.. duyung2 kalo lekat kat jala ni, senang hati la lepas ni kan.haha

Ryo Azhar said...

@rahel
jomm menjala skali..hehe

HaSue said...

Ni mesti kes x dpt ikan guna pancing,ko pasang jala jugak kannn..huh,aku jugak x turun menjala lagik!

p/s:new entri pls..*ayat berlagak sbb dah update blog..hahaha

HaSue said...

erkk..komen aku x kuar ke haa..testing2

c'axoera ヅ said...

anak siapalah ni yea...pandai betul memasak >_<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...