The Followers

Wednesday, October 12, 2011

Talam Nangka

Salam rabu...selamat pagi.
Nasib baek hari ni tak wordless.haha..

Ramalan cuaca hari ni akan turun hujan dengan lebatnya...Gelapnyer!memang gelap.....nerves dah..gelabah..sejurus aku tekan remote keta,hujan terus turun dengan lebatnya.Senyum lak,eh...ada power lak remote keta aku kan.(Penafian:bukan niat nak main2 kuasa tuhan ye)..Yessza,terus meluncur menuju ke opis,dengan 'kelambatan' 60-80km sejam je...yelaa,hujan lebat kan.Nak gak aku selamat sampai..hihi

Jom tonton menu pagi ni...

Talam Nangka

Nak berpantun jap ...ehem

"Enak sungguh si panna cotta
Makan megi bertatah udang
Harum sungguh si talam nangka
Buat sajian pagi dan petang"

Yeahh!betul la tu....talam nangka namanya..
Kisahnya,hari ahad yang lepas terhidu lak bau buah nangka yang harum sekali...intai2 rupanya nangka tepi rumah dah masak.Terus wat pemeriksaan rapi,sah dah masak.Terus petik.Pastu gi selongkar banglo kak Nor.Jumpa la resepi talam nangka ni ha..

so delicious ..

Sedap dan lembut je talam ni.Kalau ada buah nangka atau nak cuba wat talam nangka ni boleh la try resepi ni.Simple je...Terima kasih kak Nor ye,izin tampal resepi kat sini k.

Lepastu tetiba terfikir...kalau 'mereka-mereka' yang duk rumah tinggi2 (contohnya level 17),atau perumahan kat bandar tu mesti x leh nak tanam pokok nangka tepi rumah kan.Hihi....*larikkkkk

posing gini pulak ..

Dapat banyak la jugak hasilnya...siap boleh jamu kengkawan kat opis...harum semerbak bau nangka ni dalam pantry.Sekali sekala si buah nangka nak enterframe dalam belog kan.haha...

Sekali lagi terima kasih kepada Kak Nor,berkat aku selongkar banglo beliau..dapat lah resepi yang best ni...Terima kasih pada Kak Yatie & Kak Azlita jugak ye.

Jom tengok resepinya ...

TALAM NANGKA
resipi : Yatie
sumber : Azlita & K.Nor
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan-Bahan:

Lapisan bawah
  1. 1 cawan nangka- di cincang
  2. 1 cawan tepung beras
  3. 3 s/b tepung jagung
  4. 3/4 cawan gula pasir
  5. 3 cawan santan cair
  6. 2 helai daun pandan
  7. sedikit garam

Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.

Lapisan Atas -
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.

Selamat mencuba!

9 comments:

HaSue said...

wehh berbuah gak nangka tu lg yer..ingatkan dah menopos..huhuu..
lama x mkn nangka nih..talam nangka ni mesti rasa cam nangka kan,ke rasa manggis?
comel jek talam nangka ko tuh

Ryo Azhar said...

huhu..nextimeaku upload gamba si nangka tu ye.
ehh,,rasa nangka kot..x pasti aku sbb x biasa makan buah2 kampung ni.hahahha....
tapi rasa durian ada jugak.huuuu

Sheila Shafeareen said...

Salam, talam nangka cayalah si bujang buat kuih talam menjadi heeee ...wangi bau nangka suka tu.....nnt lah jumpa nangka nak sambar

Ummi said...

Ryo, ni amik buah nangka kat kebun belakang dapur alam maya ni la eh..cantik luas kebun Ryo...Kakak Ryo si Sue tu x merasa la nangka tu eh..habis kat Ryo jek...hehe

Yatie said...

cantiklah talam nangka Ryo...comel je guna acuan tu..jeles akak tawwww...nak cari nangka gaklah...

K.Nor said...

alaa tak leh tanam nangka kat kawasan perumahan tengah bandar ni boleh gak makan nangka, banyak nangka yg akak tanah kat pasar nun.. cuma pandai2 la hulur apa yg patut, baru boleh bawak balik rumah.. siap potong2 lagi.. tak payah amik kat pokok kan jah.. hehe

anymz said...

wakakaka...gelak golek2 ni ryo..rumah si ijahdaut mmg confirm takde nangka,rumah nor pun sama..tapi kaaaaannnn...sebelah rumah akak ni ada..Patut ler pun hilang sebiji nangka masak hakak ni,rupa2nya ke swak dah...meh sini dua ketul nak rasa.:)))

Ryo Azhar said...

kak sheila > TQ.jgn lupa try buat...mmg sedap n lembut je talam ni..

kak ummi > haah kebun belog hijau...yg nampak daun je ni pokok durian.lom berbuah lg.haha...xpe la.nanti dia balik kutip dedaun nangka pun jadi la kan...tq.hehe

kak yatie > alahai...resepi akak gak kan..tq yer...acuan tu je yg rasa sesuai.hihi..nak guna acuan lompang cam kecik sgt je.x grand..hahaha

kak nor > tq gak kongsi resepi ya.mmg sedap.alahai..tunjuk kat pasar x sama nikmat memetik buah segar (ehh,nikmat ke?)

kak anim > hihi...itu la..tp x nak la imajin lelebih..kang ngamuk lak diorang.x pasal2 ryo kena hempuk 'mcm selalu'.hahaha...laa,akak perasan gak ke ryo amik nangka tuu...nanti pulangkan bijinya.hihi

Nieza said...

wahh rajinnya anak bujang ni....kuih talam nangka ni memang sedap...saya pun dah buat..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...