The Followers

Wednesday, September 28, 2011

Kisah semalam : Blackviper terluka

Selamat petang...

Petang2 gini mesti penat bekerja kan,tak kurang yang penat keluar masuk kelas,attend kursus atau pun uruskan perihal rumah tangga..

Dah urus diri ke?maksudnya bukan ler nak kata korang ni tak terurus....hihi..dah mandi ke?solat ke?makan malam ke?pegi massage2 ke?siram pokok bunga ke....masak2 ke....
Tak pun ada yang bersiap nak gi dating ngan pepakwe dan aweks memasing kan...Hepp!Darah muda ler tuh.

Anyway,sebelum gerak keluar rumah...kena check dulu kondisi kenderaan korang taw.Tak kisah ler nak keluar naek keta mahupun motorsikal.Ada yang naek lrt/erl tu..penat pulak kalau nak periksa gerabak kan.haha...

Ok,nak share lah sikit...kisah benar.Benar2 berlaku..
Kali ni bukan ttg makanan.Bukan juga masakan.Siyes,ini bukan hidangan...

Kalau yang nampak FB aku,sejak semalam sibuk update ttg keta aku.Blackviper namanya.Tayar nya pecah/meletop.
Masa nak balik dr opis tu,aku jenguk2 la tayar sebelum masuk keta.Aku tengok biasa je...oklah.start engine dan drive macam biasa.Keluar simpang,belok kiri,jalan lurus,pastu keluar lagi simpang,belok kanan.jalan lurus lagi..masuk simpang,belok kiri...jalan lurus dan Poffffffff!
Terhuyung hayang,tengok lori kat belakang dan terus la aku sadaikan ke tepi...

Errrr,pancet!Tayar pecah.........emmm..emmm.
Kebetulan ada sorang cekgu yang bertugas sama sekolah lalu..Cekgu Ali namanya.Dia tanya la kenapa.Aku pun gitau perkara sebenar.(Takkan nak tipu saat2 camni kan..)

Yeayyy!nampak tak..

Alhamdulillah,dia berhenti & bantu aku...kejap je dah siap bukak tayar lama dan pasang tayar spare.Comel je...kuning warnanya.

Tayar spare kuning yang comel

Nak gi bengkel,dah tutup dah...so,kena tunggu keesokan hari lah (hari ni).Pagi2 kurang semangat nak gi keja mengenangkan tayar belom tukar lagi.Aku pun segera gi bengkel dan mintak diorang tukar tayar tu...

Alamakk...1 jenama je yg sama macam spesifikasi tayar lama.Nak carik kedai lain..buang masa.Ala,ukar sebijik jelah dulu.3 lagi masih elok tu..nak tak nak,kena jugak setuju.Harga RM228,mintak diskaun...tolak 8 hengget je!Okla ...kalau nak buat tayar sendiri lambat pulak kan.RM220 deal je.

Gamba pertama tu kesan koyaknya.mungkin kena batu
Gamba kedua tu masa fresh lagi ambik keta dulu.

Sebelum nak pasang tayar tu tetiba perasan air radiator mengalir...ehh ehh..sorang lagi pasang tayar,sorang lagi mekanik tu periksa keadaan radiator aku.Mana ada aku langgar tiang ke,anjing ke.....tidakkkkkk!Radiator bocor katanya...nak kena bukak & check lagi.Kalau boleh 'weld',tak pe jugak.tapi kalau nak ganti radiator terus.. RM300 lebih woooo!!!Tambah air radiator sket...cecepat aku pegi bengkel yang satu lagi.Lebih dekat ngan rumah aku duduk ni...Aku explain,dia check mmg ada leaking...Dah lewat,tinggal keta situ dulu sebab dia nak fix the problem.Aku balik umah dan amik Blackpaparazi (Motosikal honda je..) vrommmm terus gi keja.Sian kan..haha.Balik keja tadi terus jenguk & dah siap pun..Nasib baek charge RM40 je..huhu.kalau bebetul kena ganti the whole part..melayang lagi 3 lebey kan........huwaa :(

Nasib baik kena waktu siang & x jauh sangat dari rumah kan..Bayangkan kalau kena masa aku balik duty kat konti lewat malam??Seram!Nauzubillahuminzaliqq....

Hati memandu,jaga keselamatan ye :)

9 comments:

izahdaut said...

biasa la tu ryo.. kalo gi spital kreta, tak sah tuko satu perkara je. mesti ada sakit2 yang lain. dari bajet 500 mau naik ribu riban.. ko pakai neo ke ?nasib ko leh kontrol ek, kalau terhuyung uncontrol bahaya tuh

Cheq Sue said...

teringat 1st time tayar pecah dulu...bukan sebab apa...salah sendiri pi terjun longkang... aduhhhh

K.Nor said...

tak per la ryo.. panjatkan kesyukuran pd Allah, sbb dia dah melindungi ryo dr nasib yg lebih malang lagi.. tau aje la kan.. selalunya kalau tayar pecah ni, banyak mengakibatkan accident.. nauzubillah..

Ryo Azhar Rahza said...

@izahdaut
hihihi..tu laaa...sib baek aku x bawak laju mcm selalu.leh control stereng.hahaha....aku pakai persona elegance ler.bukan neo....neolitik mahupun mesolitik.syukurrrr...

Ryo Azhar Rahza said...

@Cheq Sue

hihi..ni kali ke 2 kes tayar ni.1st dulu tayar pancit sebab ada serpihan kayu,tapi still boleh tampal lg..
err..terjun longkang lg dasyatt

Ryo Azhar Rahza said...

@K.Nor
mmg syukur dah ni kak nor..yg seramnya tu lagi,banyak lori time tu.haaha...ni mesti akibat kena hempuk terajang kan...huhuhu

InGkLate said...

sib baik xde pape bro... aku pon mintak di jauhkan la dari menda2 mcm ni...huhu.. aku dulu pon kene 2 dlm 1 cam ni gak bro.. igtkan satu ja prob rupanya tambah satu lagi.. adoi...

HaSue said...

aku nak tumpang sedih gak dgn kejadian sadis nih tapi part ko kate spare tayar kuning yg comel tu mmg x boleh blah..kakaka..
apa2pun kalo kat juni tu ok laa sikit kan x berkira sgt n x cekik drh..untung2 leh dpt pree servis.heh.

apa2pun lg skali syukur laa lori blkg tu x laju gak mengekori ko kan..huhuuu..

p/s:kemain nama moto honda ko ek!haha

Anonymous said...

lenkali check serba serbi dulu ye..nsb baik la xde apa2 jadi kt awok tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...