Pages

Monday, September 26, 2011

Kek Lapis Cheese Persona

Salam Isnin...
Apa citer kekorang hari ni?hari ni aku saja ambik cuti...
Ada beberapa perkara aku nak settle kat luar.

Ni ha,lagi entri yang terperam.Kek Lapis Cheese Persona namanya.Antara resepi yang ditunggu2 oleh kengkawan,keluarga dan sanak saudara.Alah,lepas raya pun boleh lagi buat kek kan....Kek ni aku buat masa sis HaSue aku balik kampung baru2 ni.Sempat la jugak dia tengok cecara aku buat serta merasanya sekali.Hihi..

Taraaa!!..

Kek Lapis Cheese Persona

Korang ingat lagi tak entri aku pada bulan Mac lepas??Klik SINI .Kat situ aku ada tayang jugak kek ni ha,namanya panjang sikit kat situ.Sebenarnya kek ni banyak permintaan resepi sejak 1stime aku buat dan bawak ke majlis ramah tamah tahun lepas.Tapi belum jugak tercapai nak masukkan sebagai entri blog.Alhamdulillah,dengan limpah kurnianya,maka kerajinan itu terbit dari sanubariku,baru-baru ini.Kira mendapat hidayah lah jugak...

Rupa kek yang baru dikeluarkan dari fridge

Hasil adaptasi serta imaginasi,maka terhasil lah kek ni yang aku sendiri pun tak tau nak letak nama apa bila ditanya.Bila dah banyak kali ditanya,kena jugak la aku buat nama kan....Kaedah nak buat kek ni mudah je..sangat mudah.Rasanya anak2 korang pun leh buat sambil tutup mata je.Paling best,tak perlu tepung..tak perlu telur.

Dah potong & it's ready to serve...

Ada beberapa orang opismate yang telah mencuba untuk buat kek ni,tapi hasilnya tak sama.Ada yang terlalu lembik,ada yang terlalu cair.Hasil posmortem,jenis biskutyang digunakan serta adunan cheese memainkan peranan.Konsep macam buat rumah,kalau batu bata tu lembut,simen cair sangat,goyang ler dinding rumah kan. (ada ke batu bata lembut?)

Aku gunakan biskut jenama LEE, (siap ada harga lagi tu RM 3.35)....hasilnya sedap,lembut!Cubaan kengkawan lain guna biskut Munchy's dll sebelum ni x memuaskan.

Biskut Marie Coklat (Jenama Lee)

Kalau kat tempat aku,susah pulak nak dapat biskut ni sekarang...mungkin pengeluaran terhad atau memang biskut ni laris lah kot.So,kalau aku nampak biskut ni memang kena ambik banyak sikit buat stok.Haha..Pakai dalam 600 gram je pun,(hampir2 2 bungkus la..)

Jom kita tengok resepi ringkas serta cecara nak buat.
Mana tau nak bawak gi opis kan..


Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.comhttp://ryoazhar.blogspot.com/2011/09/kek-lapis-cheese-persona.html

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan
B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :

  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Simple je!

Selamat mencuba....

75 comments:

  1. alahai.. rajinnyer.. kalau tun kan, mmg dh pecah2kn biskut tu, pastu gaul sekali.. hahaha.. agak2 jd x ye? ;p
    ps: len kali buat masa kak sue blk lg ye, pastu nnti tun suruh kak sue tapaukan utk tun. hihi

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhh...cantikk kek lapis tu,..
    bebahan pun senang...
    boleh try la nanti..he3

    ReplyDelete
  3. mcm kaedah kek batik marie pun ya.. kaedah tiramisu pun ya gak bila celup biskut dlm susu cuma tiramisu celup biskut dlm neskapeeeee :)

    menggoda la ryo..

    ReplyDelete
  4. Salam ziarah Ryo..mmg nmpak mngancam kek lapis ni..rajin Ryo melapis yer..

    ReplyDelete
  5. @tun_telani
    haha...insyaAllah next time leh la tapaukan..kalau dalam perjalanan ke bintulu tu dah habis camne?hahaha

    ReplyDelete
  6. @Mas
    haah,bahan sikit je..senang sangat.cuma bergantung kepada suhu rajn tak rajin je.hehe...try lah ye

    ReplyDelete
  7. @K.Nor

    kak nor,batik marie yg coklat tu ke..kalo batikmarie kitorang,kena gaul adunan dalam kuali dulu...

    ryo tak pernah wat lg tiramisu.hihi...apa lagi..cer cepat try ye...

    ReplyDelete
  8. @Liza

    hihi...ni kebetulan rajin je ni.lg pun memang senang,tak sampai 30 minit pun melapis ni.tunggu nak makan je lama sbb nak tunggu cheese n biskut tu padat sikit.lgpun x perlu nak bakar kan... :)

    ReplyDelete
  9. hai ryo...cantik je nampak kek ni...mesti sedap bagi yang gemarkan cheese

    ReplyDelete
  10. salam ziarah ryo,

    sedap nih...kene try nampaknyer ;D
    yg pntg simple lak tu

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum ryo...
    kek nie mmg sedap.. perna makan kat umah cousin akak raya ari tu.. n resipi pun sama gak..mmg dapat dari org swak resipi tu.. tp mereka guna Kong Guan saltcheese crackers biscuits.. dgr citer biscuits tu banyak d dapati kat miri... kat tmpt akak mmg susah nak dapat...

    ReplyDelete
  12. ryo..lapis tu mula ngan sekut dulu ye, bukan mula ngan cream chese dulu?

    ReplyDelete
  13. @Cheq Sue
    hye cheq sue...mmg sedap,bagi ryo yg gemar coklat n cheese,kek ni lebih sedap drpada kek yg guna biskut cheese putih tu.huhuhu

    ReplyDelete
  14. @Aqil
    salam aqil.ofcos la sedap,ada cheese tu.try yer.nanti taq ryo taw :p

    ReplyDelete
  15. @Diana @ Melley Mey
    ooo..dah pernah try ye...cousin tu kenal ryo tak?hihi..boleh gak try beskut lain.

    ReplyDelete
  16. @izahdaut

    iyer kak,mula dgn sekut tu dulu.

    p/s : kalo nak try campor labu leh gak.lalala.....jgn mare

    ReplyDelete
  17. Waaaaaaaaaaaaaahhh...salute tul dgn Ryo nih...dah kuar ciskek pulak...seram nak makan tp naaakk jugak...adeeii

    ReplyDelete
  18. @Ummi
    kak ummi,ni baru keluar dari peti sejuk terusss meleleh.hihi...

    ReplyDelete
  19. sangat mengancam...!! k.gee nk buatlah...

    ReplyDelete
  20. Hi Ryo. Tak silap ni first time Along datang sini (tadi nampak kat rumah Nor)... oh Ryo pun kat Miri ya. So bila2 boleh lah ALong rasa hasil tgn Ryo in person. Miri kat mana? ALong kat Lutong. Salam kenal.

    ReplyDelete
  21. @Gee®
    Tq Kak Gee..dah buat nanti jgn lupa hantar sepiring taw.hari ni penat sikit,lapar pulak.haha

    ReplyDelete
  22. @HomeKreation
    Hi Along.Tq ye..sempat jugak menjenguk belog hijau sy dr banglo kak Nor kan.hihi.Yup,duk Miri tp daerah Bekenu..pnah pegi tak?Mmg biasa lepak miri mlm atau weekend,tp nak ke lutong tu jarang kalau takde tujuan.hihi

    ReplyDelete
  23. bestnye...tp cam tak penah tgok je jenama nh...

    ReplyDelete
  24. Salam Ryo, 1st time kak ros singah sebab jumpa link kat rumah mas dunia ku.Namapak sedap keknya.kak Ros follow ya.

    ReplyDelete
  25. @Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
    terima kasih ye kak ros...nanti jangan lupa cuba buat kek ni.sedapppp sgt.

    ReplyDelete
  26. salam Ryo, bestnyerr..npk senang tapi takut nk wat hihi..zila66

    ReplyDelete
  27. Salam Ryo...Ohhhhh...Menarik nyaaa kek ini....Sesuai buat minum petang bersama kopi panas..Simpan resipi dahulu

    ReplyDelete
  28. @Anonymous
    hihi...x perlu takut zila,kek ni x makan org.hahhaa.....

    ReplyDelete
  29. @Sue @ Nenie
    mmg sesuwai sgt dimakan bila2 masa ja..slmt mencuba ye

    ReplyDelete
  30. hahaha..aku baru nak buat nih..mana tah aku letak krimcis aku beli smlm...

    ReplyDelete
  31. Assalam Ryo. Kita datang sini dari rumah Kak Azlita. Meronta2 nak try, tapi x der mixer. Agak2nya kalau pakai tangan jer bancuh, jadi x?

    ReplyDelete
  32. @Aziela
    wsalam...hihi.siap meronta2?kuat gak penangan kek cheese ni kan....comel pulak.hehe....takde mixer boleh jugak pakai handwhisk,kena la tunggu cream cheese & butter tu berada pada suhu bilik.Pukul sebati ye... :)

    ReplyDelete
  33. salam rio - sgt menarik..boleh masuk list

    ReplyDelete
  34. nak tanya..guna cheese ape. kena guna philadelphia ke. kalu yg murah skt dalam tiub tu ok tak rasanya. TQ n Rgds

    ReplyDelete
  35. lg 1 ada butter ke..x nampak pun dlm resepi guna butter

    ReplyDelete
  36. @Anonymous

    ryo pernah guna tartura/philadelpia....sedap.cream cheese yang lain pn ok jugak kot.hehe....butter x perlu.

    ReplyDelete
  37. pandai ek org bujang ni..tgk pon dah sodap..

    ReplyDelete
  38. Ryo,

    Thanks for the wonderful recipe..akak dah try..memang sedap sangat!!..sorry ek..akak ubah sket nama dia...

    "KEK LAPIS CHEESE PERSONA O-RYO"

    ReplyDelete
  39. salam...tq En. Ryo sebab sudi kongsi resepi yg best ni...saya pun try jugak....memang best dan mudah membuatnya...sedap pulak tu...=)

    ReplyDelete
  40. alahai Ryo..akak buat kejab tadi..tpkan lapisan biskut akak guna tak sampai 1 bungkus la..sapu sikit2 aje ke cheese tu..bahan2 tiru bulat2 seperti yg Ryo saran kan..apa2 pun tq la resepinya..:)

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum, mintak izin nak tr y kek ni ye tq:)satu hal lg, kek ni kalau dh kluar dri freezer tak cair ke?tima ksih ye

    ReplyDelete
  42. salam ryo..akak amik resepi ni ya. nampak sedap! resepinya pulak agak mudah..kena masuk list dulu hehehe... :P

    ReplyDelete
  43. ryo,,nk tye lah..hanya 10ml susu segar je ke yg masuk dlm adunan ngan cheese? yang lagi 500 ml uh buat ape lepas dah celup ngn biskut tu?

    ReplyDelete
  44. @Anonymous
    wsalam...kek ni x cair pun lepas keluar dr fridge..cuma lembut je.slmt mencuba

    ReplyDelete
  45. @saya NOTTY~
    biasanya susu tu aka diserap oleh biskut...x banyak baki yang tinggal....

    ReplyDelete
  46. salam

    dah try buat kek nie 2 hari lepas.. memang meletoooop taw.. syok habis.. cepat je licin nye.. huhu.. thanx sebab share resipi.. :DD

    http://hoodacakura.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-cheese-persona.html

    ReplyDelete
  47. maceh enchik Ryo. nadh nak cuba jugak.:D

    ReplyDelete
  48. salam kenal... thanks share resepi yang sedappp sangat. CikWan nak mintak izin copy link kat blog &share kat fb ye...tQ again.

    ReplyDelete
  49. yang ni yang CikWan dah cuba ;p

    http://wanmardziyyah.blogspot.com/2011/11/kek-lapis-cheese-persona.html

    ReplyDelete
  50. intai resepi kek lapis cheese persona yg tgh meletuop2 glamour skang nie,,,ptg ni nak buat la ;-)

    ReplyDelete
  51. akak dah update resepi ni ke blog.. buat bulan lepas lagi.. hari ni baru sempat update.. hehe.. tQ ye ryo.. sedap!!

    ReplyDelete
  52. hai Ryo...
    saya dah try buat.. yummy sangat...
    cuma musykil something...
    susu yg pukul dgn cheese mmg 10ml je ekk, yg untuk celup biskut 500ml..?
    sbb my cheese tu dapat sikit je... tak habis pun 1 pack biskut...
    tu pun cheese nye tak layer tebal sangat...
    kenape ekk?
    thanks =)

    ReplyDelete
  53. sedapnye...rajinnye..tgk owner lelaki... tercabar kewanitaanku :-)
    mintak izin nk cube resepi ye?mesti sedap kan?hu3

    ReplyDelete
  54. salam dr akak,
    tertarik dengan kek ni,cantik ...mesti sedapkan..

    ReplyDelete
  55. woa! bangga bila tengok lelaki yang buat semua masakan ni. tabik spring gua kat lu..=)

    ReplyDelete
  56. Nampak sedap sgt...mmm..nak cuba...nak cuba...

    ReplyDelete
  57. sedapnye...rajinnye..tgk owner lelaki... tercabar kewanitaanku :-) mintak izin nk cube resepi ye?mesti sedap kan?hu3

    ReplyDelete
  58. Nampak best, cara buat pon simple je.. Nak try la resepi ni.. Thanks for sharing the recipe :)

    ReplyDelete
  59. hi,im plannin to make ts delicious cake for cny.nak tanya if i can make ahead n freeze then take out when wana eat?how long d cake can maintain freshness in fridge??thx lots really love n enjoy ur blog n pics!

    ReplyDelete
  60. Nak tanya laa..kalo nak oder kek lapis persona ni untuk satu petak besar (1 adunan) brape RM????

    ReplyDelete
  61. Sedapnya...selalu buat pakai biskut cheese 2 ada masin sikit..pas nie nak tray la

    ReplyDelete
  62. boleh tak kalau pkul cheese tu guna manual tak guna mixer

    ReplyDelete
  63. boleh x kalau pkul cheese tu guna cara manual x guna mixer.apa2 jenis cheese pon boleh guna eh

    ReplyDelete
  64. Woah this is just an insane amount of info, must of taken ages to compile so thank you so much for just sharing pirateproxy with all of us.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.