Apa citer kekorang hari ni?hari ni aku saja ambik cuti...
Ada beberapa perkara aku nak settle kat luar.
Ni ha,lagi entri yang terperam.Kek Lapis Cheese Persona namanya.Antara resepi yang ditunggu2 oleh kengkawan,keluarga dan sanak saudara.Alah,lepas raya pun boleh lagi buat kek kan....Kek ni aku buat masa sis HaSue aku balik kampung baru2 ni.Sempat la jugak dia tengok cecara aku buat serta merasanya sekali.Hihi..
Taraaa!!..
Korang ingat lagi tak entri aku pada bulan Mac lepas??Klik SINI .Kat situ aku ada tayang jugak kek ni ha,namanya panjang sikit kat situ.Sebenarnya kek ni banyak permintaan resepi sejak 1stime aku buat dan bawak ke majlis ramah tamah tahun lepas.Tapi belum jugak tercapai nak masukkan sebagai entri blog.Alhamdulillah,dengan limpah kurnianya,maka kerajinan itu terbit dari sanubariku,baru-baru ini.Kira mendapat hidayah lah jugak...
Hasil adaptasi serta imaginasi,maka terhasil lah kek ni yang aku sendiri pun tak tau nak letak nama apa bila ditanya.Bila dah banyak kali ditanya,kena jugak la aku buat nama kan....Kaedah nak buat kek ni mudah je..sangat mudah.Rasanya anak2 korang pun leh buat sambil tutup mata je.Paling best,tak perlu tepung..tak perlu telur.
Ada beberapa orang opismate yang telah mencuba untuk buat kek ni,tapi hasilnya tak sama.Ada yang terlalu lembik,ada yang terlalu cair.Hasil posmortem,jenis biskutyang digunakan serta adunan cheese memainkan peranan.Konsep macam buat rumah,kalau batu bata tu lembut,simen cair sangat,goyang ler dinding rumah kan. (ada ke batu bata lembut?)
Aku gunakan biskut jenama LEE, (siap ada harga lagi tu RM 3.35)....hasilnya sedap,lembut!Cubaan kengkawan lain guna biskut Munchy's dll sebelum ni x memuaskan.
Kalau kat tempat aku,susah pulak nak dapat biskut ni sekarang...mungkin pengeluaran terhad atau memang biskut ni laris lah kot.So,kalau aku nampak biskut ni memang kena ambik banyak sikit buat stok.Haha..Pakai dalam 600 gram je pun,(hampir2 2 bungkus la..)
Jom kita tengok resepi ringkas serta cecara nak buat.
Mana tau nak bawak gi opis kan..
Kek Lapis Cheese Persona
by : ryo@ryoazhar.blogspot.comhttp://ryoazhar.blogspot.com/2011/09/kek-lapis-cheese-persona.html
Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
- 500 ml susu segar,dipanaskan
- 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
- 10 ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Caranya :
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
- Panaskan susu segar,padamkan api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
Selamat mencuba....
alahai.. rajinnyer.. kalau tun kan, mmg dh pecah2kn biskut tu, pastu gaul sekali.. hahaha.. agak2 jd x ye? ;p
ReplyDeleteps: len kali buat masa kak sue blk lg ye, pastu nnti tun suruh kak sue tapaukan utk tun. hihi
wahhhhhhh...cantikk kek lapis tu,..
ReplyDeletebebahan pun senang...
boleh try la nanti..he3
perghhhh! sedap2!!
ReplyDeletemcm kaedah kek batik marie pun ya.. kaedah tiramisu pun ya gak bila celup biskut dlm susu cuma tiramisu celup biskut dlm neskapeeeee :)
ReplyDeletemenggoda la ryo..
Salam ziarah Ryo..mmg nmpak mngancam kek lapis ni..rajin Ryo melapis yer..
ReplyDelete@tun_telani
ReplyDeletehaha...insyaAllah next time leh la tapaukan..kalau dalam perjalanan ke bintulu tu dah habis camne?hahaha
@Mas
ReplyDeletehaah,bahan sikit je..senang sangat.cuma bergantung kepada suhu rajn tak rajin je.hehe...try lah ye
@eqbalzack
ReplyDeleteabg eq jgn memalu kalo nak try.hahaha
@K.Nor
ReplyDeletekak nor,batik marie yg coklat tu ke..kalo batikmarie kitorang,kena gaul adunan dalam kuali dulu...
ryo tak pernah wat lg tiramisu.hihi...apa lagi..cer cepat try ye...
@Liza
ReplyDeletehihi...ni kebetulan rajin je ni.lg pun memang senang,tak sampai 30 minit pun melapis ni.tunggu nak makan je lama sbb nak tunggu cheese n biskut tu padat sikit.lgpun x perlu nak bakar kan... :)
hai ryo...cantik je nampak kek ni...mesti sedap bagi yang gemarkan cheese
ReplyDeletesalam ziarah ryo,
ReplyDeletesedap nih...kene try nampaknyer ;D
yg pntg simple lak tu
Assalamualaikum ryo...
ReplyDeletekek nie mmg sedap.. perna makan kat umah cousin akak raya ari tu.. n resipi pun sama gak..mmg dapat dari org swak resipi tu.. tp mereka guna Kong Guan saltcheese crackers biscuits.. dgr citer biscuits tu banyak d dapati kat miri... kat tmpt akak mmg susah nak dapat...
ryo..lapis tu mula ngan sekut dulu ye, bukan mula ngan cream chese dulu?
ReplyDelete@Cheq Sue
ReplyDeletehye cheq sue...mmg sedap,bagi ryo yg gemar coklat n cheese,kek ni lebih sedap drpada kek yg guna biskut cheese putih tu.huhuhu
@Aqil
ReplyDeletesalam aqil.ofcos la sedap,ada cheese tu.try yer.nanti taq ryo taw :p
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeleteooo..dah pernah try ye...cousin tu kenal ryo tak?hihi..boleh gak try beskut lain.
@izahdaut
ReplyDeleteiyer kak,mula dgn sekut tu dulu.
p/s : kalo nak try campor labu leh gak.lalala.....jgn mare
Waaaaaaaaaaaaaahhh...salute tul dgn Ryo nih...dah kuar ciskek pulak...seram nak makan tp naaakk jugak...adeeii
ReplyDelete@Ummi
ReplyDeletekak ummi,ni baru keluar dari peti sejuk terusss meleleh.hihi...
sangat mengancam...!! k.gee nk buatlah...
ReplyDeleteHi Ryo. Tak silap ni first time Along datang sini (tadi nampak kat rumah Nor)... oh Ryo pun kat Miri ya. So bila2 boleh lah ALong rasa hasil tgn Ryo in person. Miri kat mana? ALong kat Lutong. Salam kenal.
ReplyDelete@Gee®
ReplyDeleteTq Kak Gee..dah buat nanti jgn lupa hantar sepiring taw.hari ni penat sikit,lapar pulak.haha
@HomeKreation
ReplyDeleteHi Along.Tq ye..sempat jugak menjenguk belog hijau sy dr banglo kak Nor kan.hihi.Yup,duk Miri tp daerah Bekenu..pnah pegi tak?Mmg biasa lepak miri mlm atau weekend,tp nak ke lutong tu jarang kalau takde tujuan.hihi
bestnye...tp cam tak penah tgok je jenama nh...
ReplyDelete@najihatussolehah
ReplyDeletehihi..takpe..leh juga cuba jenama lain. :)
Salam Ryo, 1st time kak ros singah sebab jumpa link kat rumah mas dunia ku.Namapak sedap keknya.kak Ros follow ya.
ReplyDelete@Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot
ReplyDeleteterima kasih ye kak ros...nanti jangan lupa cuba buat kek ni.sedapppp sgt.
salam Ryo, bestnyerr..npk senang tapi takut nk wat hihi..zila66
ReplyDeleteSalam Ryo...Ohhhhh...Menarik nyaaa kek ini....Sesuai buat minum petang bersama kopi panas..Simpan resipi dahulu
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeletehihi...x perlu takut zila,kek ni x makan org.hahhaa.....
@Sue @ Nenie
ReplyDeletemmg sesuwai sgt dimakan bila2 masa ja..slmt mencuba ye
hahaha..aku baru nak buat nih..mana tah aku letak krimcis aku beli smlm...
ReplyDeleteAssalam Ryo. Kita datang sini dari rumah Kak Azlita. Meronta2 nak try, tapi x der mixer. Agak2nya kalau pakai tangan jer bancuh, jadi x?
ReplyDelete@HaSue
ReplyDeleteuits.mana hasilnya?nak tengok..haha
@Aziela
ReplyDeletewsalam...hihi.siap meronta2?kuat gak penangan kek cheese ni kan....comel pulak.hehe....takde mixer boleh jugak pakai handwhisk,kena la tunggu cream cheese & butter tu berada pada suhu bilik.Pukul sebati ye... :)
salam rio - sgt menarik..boleh masuk list
ReplyDelete@lina
ReplyDeleteTQ yer.hehe
nak tanya..guna cheese ape. kena guna philadelphia ke. kalu yg murah skt dalam tiub tu ok tak rasanya. TQ n Rgds
ReplyDeletelg 1 ada butter ke..x nampak pun dlm resepi guna butter
ReplyDelete@Anonymous
ReplyDeleteryo pernah guna tartura/philadelpia....sedap.cream cheese yang lain pn ok jugak kot.hehe....butter x perlu.
pandai ek org bujang ni..tgk pon dah sodap..
ReplyDeleteRyo,
ReplyDeleteThanks for the wonderful recipe..akak dah try..memang sedap sangat!!..sorry ek..akak ubah sket nama dia...
"KEK LAPIS CHEESE PERSONA O-RYO"
@Ibu Darwisy
ReplyDeletececept gi try k.hihihi
@Mylady
ReplyDeleteTQ ek.sbb rajin mencuba.hihi..
salam...tq En. Ryo sebab sudi kongsi resepi yg best ni...saya pun try jugak....memang best dan mudah membuatnya...sedap pulak tu...=)
ReplyDeletealahai Ryo..akak buat kejab tadi..tpkan lapisan biskut akak guna tak sampai 1 bungkus la..sapu sikit2 aje ke cheese tu..bahan2 tiru bulat2 seperti yg Ryo saran kan..apa2 pun tq la resepinya..:)
ReplyDeleteassalamualaikum, mintak izin nak tr y kek ni ye tq:)satu hal lg, kek ni kalau dh kluar dri freezer tak cair ke?tima ksih ye
ReplyDeletesalam ryo..akak amik resepi ni ya. nampak sedap! resepinya pulak agak mudah..kena masuk list dulu hehehe... :P
ReplyDeleteryo,,nk tye lah..hanya 10ml susu segar je ke yg masuk dlm adunan ngan cheese? yang lagi 500 ml uh buat ape lepas dah celup ngn biskut tu?
ReplyDelete@H.U.S.M.Y.N.A
ReplyDeletesama2..TQ juga kerana mencuba ya
@zureyn
ReplyDeletesama2,,tq sbb dh mencuba ye
@Anonymous
ReplyDeletewsalam...kek ni x cair pun lepas keluar dr fridge..cuma lembut je.slmt mencuba
@saya NOTTY~
ReplyDeletebiasanya susu tu aka diserap oleh biskut...x banyak baki yang tinggal....
salam
ReplyDeletedah try buat kek nie 2 hari lepas.. memang meletoooop taw.. syok habis.. cepat je licin nye.. huhu.. thanx sebab share resipi.. :DD
http://hoodacakura.blogspot.com/2011/10/kek-lapis-cheese-persona.html
@nurul huda
ReplyDeletetahniah ye sbb dah mencuba...TQ
maceh enchik Ryo. nadh nak cuba jugak.:D
ReplyDeletesalam kenal... thanks share resepi yang sedappp sangat. CikWan nak mintak izin copy link kat blog &share kat fb ye...tQ again.
ReplyDeleteyang ni yang CikWan dah cuba ;p
ReplyDeletehttp://wanmardziyyah.blogspot.com/2011/11/kek-lapis-cheese-persona.html
intai resepi kek lapis cheese persona yg tgh meletuop2 glamour skang nie,,,ptg ni nak buat la ;-)
ReplyDeleteakak dah update resepi ni ke blog.. buat bulan lepas lagi.. hari ni baru sempat update.. hehe.. tQ ye ryo.. sedap!!
ReplyDeletehai Ryo...
ReplyDeletesaya dah try buat.. yummy sangat...
cuma musykil something...
susu yg pukul dgn cheese mmg 10ml je ekk, yg untuk celup biskut 500ml..?
sbb my cheese tu dapat sikit je... tak habis pun 1 pack biskut...
tu pun cheese nye tak layer tebal sangat...
kenape ekk?
thanks =)
sedapnye...rajinnye..tgk owner lelaki... tercabar kewanitaanku :-)
ReplyDeletemintak izin nk cube resepi ye?mesti sedap kan?hu3
salam dr akak,
ReplyDeletetertarik dengan kek ni,cantik ...mesti sedapkan..
woa! bangga bila tengok lelaki yang buat semua masakan ni. tabik spring gua kat lu..=)
ReplyDeleteNampak sedap sgt...mmm..nak cuba...nak cuba...
ReplyDeletesedapnye...rajinnye..tgk owner lelaki... tercabar kewanitaanku :-) mintak izin nk cube resepi ye?mesti sedap kan?hu3
ReplyDeleteNampak best, cara buat pon simple je.. Nak try la resepi ni.. Thanks for sharing the recipe :)
ReplyDeletehi,im plannin to make ts delicious cake for cny.nak tanya if i can make ahead n freeze then take out when wana eat?how long d cake can maintain freshness in fridge??thx lots really love n enjoy ur blog n pics!
ReplyDeleteNak tanya laa..kalo nak oder kek lapis persona ni untuk satu petak besar (1 adunan) brape RM????
ReplyDeleteSedapnya...selalu buat pakai biskut cheese 2 ada masin sikit..pas nie nak tray la
ReplyDeleteboleh tak kalau pkul cheese tu guna manual tak guna mixer
ReplyDeleteboleh x kalau pkul cheese tu guna cara manual x guna mixer.apa2 jenis cheese pon boleh guna eh
ReplyDeleteSimple and short recipe
ReplyDeleteWoah this is just an insane amount of info, must of taken ages to compile so thank you so much for just sharing pirateproxy with all of us.
ReplyDelete