Assalamualaikum...
Salam Ramadan ke-15 hari ni.Tak terasa dah separuh perjalanan kita dalam bulan ramadan kan?
Ikut pemerhatian aku, bazaar ramadhan pun dah mula sunyi.Tak lama lagi gaji, insyAllah akan meriah kejap.Pastu masing-masing akan sibuk buat persiapan nak sambut raya.
Korang dah apply cuti raya ke?Kalau yang dapat balik bercuti raya tu banyak kan bersabar ye, giliran orang lain pulak nampaknya tahun ni.Macam-macam jenis persiapan yang nak dibuat menjelang perayaan, ada yang beraya sakan tukar itu ini, ada yang lebih selesa untuk besederhana.Alhamdulillah, aku pilih untuk besederhana seperti biasa...dan apa yang pasti, baru je pagi tadi hantar kain kat tailor nak suh buat baju raya.Nasib tailor tu kenal aku.Dari awal tahun dah dia suruh hantar...tp tak hantar2 jugak..Ada masa nak gi tengok jugak baju2 ready made...takut tak siap lak nanti kan.Salah siapa?Tepuk dada, tanya selera...ehh!
Ramai yang dah mula buat biskut, kek dan hamper raya.....tak kurang jugak yang cari resepi-resepi kek atau biskut yang baru kat gugel.Hiks..kalau anda salah sorang dari pencari itu, terima kasih kerana tersinggah kat sini.Jom, aku kongsi resepi baru untuk kek lapis....tengok gambar ni.
Kek Lapis Instagram |
Logo Instagram |
Kek Lapis Instagram (Saiz 8"x8")
Bahan A:
- 250 mentega
- 1 cawan gula halus *boleh juga kurangkan kpd 3/4
- 1 tbs ovallette
- 10 biji telur gred A
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan serbuk horlick
- 1 1/2 cawan tepung hong kong
Bahan B :
- 1/2 tbs coklat emulco -warna coklat
- 1/2 tsp pandan paste - warna hijau
- 1/2 tsp strawberry paste - warna merah
- Sedikit pewarna kuning dan biru - biarkan plain
Caranya:
- Panaskan oven pada suhu 200'c,api atas.Sediakan tin bersaiz 8"x8", sapu sedikit mentega dan alas dengan baking paper.
- Masukkan mentega,gula dan ovalette dalam mangkuk pengadun, pukul hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu hingga habis, pukul lagi hingga sebati.Kemudian masukkan susu pekat,horlick dan tepung.Pukul lagi hingga sebati.
- Bahagikan kepada 5 bahagian dengan nisbah 1:1:1:1:4.Guna sukatan cawan je, 1=1 cawan.(Warnakan 1- hijau,merah,biru,kuning dan 4 = coklat.)
- Masukkan 1 cawan adunan berwarna coklat,bakar hingga masak.Lebih kurang 7-8 minit bergantung pada oven masing-masing.Bila dah masak, tekan sedikit permukaan kek menggunakan penekan khas.
- Lapiskan dengan adunan coklat,bakar lagi.Teruskan ulang langkah dengan adunan biru,hijau,kuning, merah dan 2 lapisan adunan coklat hingga habis.
- Setelah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan sejuk.Sedia untuk dipotong dan dinikmati.
Selamat mencuba, salam hormat!
ryoooooooooooooooo...kretipppppp ehhhh....polah kek lapis blogger n kek lapis facebook gik lepas tok...haha
ReplyDelete@Sunah Sakura
ReplyDeleteHahaha..lapis facebook mmg dah ada dalam list, tunggu nak molah :)
Kretippp ktk...ada rona biru gik ya...rona tema thn tok...haaaa...hasue pun mesti suka kek ada kaler biru ya ..:-)
ReplyDeletewaduhhh sedapnye abam....lapo plak tengahari ni
ReplyDeletewow.. tahniah sebab menghasilkan kek instagram yg cantek.. :) hehehe
ReplyDeleteNakkk jugakkkkkk!!!!!
ReplyDeleteamboi..rajinnya buat kek lapis...jeles ar..
ReplyDeletewahhh nak kena cuba ni
ReplyDeleteooooo kreatifnya nama kek lapis tu..haruslah upload ke instagram lepas ni
ReplyDeleteCantik warnaNya
ReplyDeletesalam
ReplyDeletewah cantik sungguh kek lapis kamu ek