Pages

Wednesday, April 18, 2012

Daging Rusa Masak Kunyit

Salam petang buat semua....

Amboi dah lepas masa untuk makan tengahari baru nak update ni kan.Sebenarnya malam tadi nak update... tp nak upload gambar tak leh la pulak...muncul error 503 kata istilah cybernya.Petang ni tetiba jer terbuka hati nak curi masa kat opis ni kejap....jeng2..jgn tiru mcm saya k.haha...

Nak share menu2 yang lepas banyak sgt nak ingat balik pun macam dah tak berapa ingat..jadi update menu yang terkini sekadar menukar thumbnail lama kat tetingkap korang la kan....Menu tak la hebat mana, ringkas ja...buat lauk makan petang semalam.



Yessza.... daging rusa..hari Ahad yang lepas berkesempatan bawak kawan yang datang dari semenanjung tu jenjalan ke taman haiwan..nampak dua tiga ekor rusa tersenyum riang, tapi dalam hati aku terpikir kalau daging nya di masak cara gini memang mabeless....opsss!Jarang jugak dapat daging ni ..kalau nak tunggu aku pergi berburu ntah bila kebetulan terjumpa org jual daging ni dengan harga RM20 sekilo.Beli je la..

Tetiba pulak teringat dengan lagu rakyat brunei Malang Pak Saloi .. sebuah lagu ala2 watak pak pandir....yang aku ingat la pak saloi ni bawak rusa naik sampan.huahua....

Daging Rusa Masak Kunyit
by : ryo @ ryoazhar.blogspot.com

Bahan :
  • 500 g daging rusa
  • 2 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 3 biji ubi keledek , dipotong
  • 2 inci halia*
  • 2 tangkai cili merah*
  • kunyit hidup secukupnya*
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam & serbuk perasa secukupnya
  • 2 cawan air
Caranya :
  1. Tumbuk bahan bertanda sampai lumat
  2. Panaskan minyak,tumis bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau
  3. Masukkan daging rusa, gaul sebati
  4. Biarkan kejap,jika perlu tambah air
  5. Perasakan dgn asam gelugur,garam & serbuk perasa.
  6. Biarkan hingga daging masak & lembut
  7. Masukkan ubi keledek, biarkan hingga masak

Hahaa.... main letak je cara2 ni kan...ikut la cara yang dirasakan sesuai sebenarnya....lain orang lain cara, lain citarasa.

Sekian dulu ... :)

16 comments:

  1. huhh...sedap nyer daging rusa.kat semenanjung daging rusa liar 1kg rm60,nk makan punya pasal beli gak la...

    ReplyDelete
  2. Tak pernah rasa daging rusa.. Menu ni nampak sangat sedap..

    ReplyDelete
  3. Salam Ryo..
    alamak daging rusa mana nk dpt kat spore nie Ryo :P

    ReplyDelete
  4. kak mas pernah makan 4 kali daging rusaa nie...
    sajerk jerk ko mengeliurkan akak yerk..

    ReplyDelete
  5. 'sekadar menukar thumbnail lama kat tetingkap korang..' <- ayat tak boleh blah betul laa..ahahahaa..
    sibbaik bukan kuar entri wordless wednesday..

    aku dah lama x mkn rusa nih...sedapnyerrr..rm20 sudah sekilo?huk huk..tp ok lg dr yg rm60 sekilo tu ha..hee

    ReplyDelete
  6. Ryo, Along tayang ayam masak kunyit kemarin, ko punya lagi hebat lah - rusa lawan ayam mesti lah ayam kalah weiii..... lenkali, jgn beli sekilo, beli 2 kilo & pass sekilo ke Lutong k....hehehe (ayat ni lah yg buat ko boring dgn Along ni....kehkehkeh).

    ReplyDelete
  7. Allahh...pesal salah masuk blog pulak nihh.....grrrrr....sabar jee lah.. (^___^)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ryo,
    belum pernah masak rusa begini, harus dicuba suatu hari nanti, nak juga rasa betapa sedapnya resepi rusa masak kunyit!

    ReplyDelete
  9. @micasamawar
    uishhh,,, mahalnyer daging rusa sampai rm60. kat sini murah lagi lah ye

    ReplyDelete
  10. @Nur-nba
    kena cuba makan daging rusa.. mmg sedap woo

    ReplyDelete
  11. @Mama Hawa/Mama Nani
    wallawey .... kat singapore ada daging singa ye sis.hehehe

    ReplyDelete
  12. @Mas
    uits...ok ler tuh kak mas...ryo pun bukan la selalu..kalau ada yg jual tu.. dpt la mkn daging rusa ni..

    ReplyDelete
  13. @HaSue
    wakakak...alahai mcm tak tau..aku tukar takut nanti basi je post2 yg lama tuh..haha..

    werhh..haah la skang ni mmg rega gitu.. dulu rm14 je kan

    ReplyDelete
  14. @HomeKreation
    hahaha...ayam kunyit pun sedap gak kak...mcm nak masak ayam lah pulak.haha....

    ReplyDelete
  15. @Mat Gebu
    hahaha.....pcm masuk kena bawak buah tangan dr sedenak taw....

    ReplyDelete
  16. @Amie
    wsalam... slmt mencuba yer sis.masak2 kunyit ni mmg febret...tp kalau pakai kunyit hidup ni jari pun dh macam kunyit la..haha

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.