Entri pagi ini..sebelum tu,jom kita WAHHHHH sama2 nak??Mana tak nya...pejam celik pejam celik ari ni dah masuk bulan Februari kan....tak terasa pulak masa berjalan dengan pantas..Masih berpinar lagi mata ni dek cahaya bunga api sambutan tahun baru hari tu kan.Dah tutup bulan dan mula bulan yg seterusnya pulak.
Okeh!Kali ni nak share bingka labu kuning ni je lah...buat malam tadi, sambil2 nak tunggu washing machine siapkan cucian, aku pulak siapkan bingka ni.Kebetulan nampak ada separuh buah labu kat rumah, baik buat sesuatu.Biasanya kalo di biar, busuk gitu je buah ni...Nak buat donut labu atau bingka ye?Pikir2, kalau buat donut tu nanti nak membentuk nya lagi....elok mudah buat bingka je lah kan...
Bingka Labu Berkismis
Wallaweyy...tengok tu.siap letak kismis!x penah2 aku letak kismis kan..tengok permukaan atas macam kosong je...nampak biasa.Nak letak bijan, xde stok la pulak...nampak je kismis,terus la gatal tangan nak tabur.Hasil nya begini la....bila maka tu pula terasa skali kismis nya.
Macam biasa la.. kalau dah buat ni tak kan la nak makan sorang2 kan??Jadi aku gi pack dalam tupperware yg ada dan bawak bekal ke opis utk kengkawan..Sampai opis je alhamdulillah, laris bingka ni.
Tekstur bingka ni lembutttt je... i like ...
Sebelum ni pernah jugak buat bingka labu ni kan.resepi nya sama ja cuma kali ni tabur kismis tu je la...
Bingka Labu Berkismis
by : ryoazhar@blogspot.com
Bahan2 :
- 500g labu kuning
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu margerin/butter
- 4 biji telur
- 1 cawan gula
- secubit garam
- kismis secukupnya
- Panaskan oven15 minit (180')
- Rebus labu sehingga lembut (10 Minit).Tmasukkan sikit garam kalau perlu,toskan.
- Lenyek labu di dalam bekas bersama margerin*akan cair sbb labu masih panas
- Pukul telur didalam bekas lain, kemudian tuang ke dalam adunan labu.
- Masukkan santan,gula,tepung gandum..pukul lagi menggunakan hand whisker hingga sebati
- Tuang adunan ke dalam loyang 8"x8"/9"x9" yg telah disapu sedikit minyak masak.
- Tabur kismis secukupnya
- Bakar selama 1 jam menggunakan api atas bawah (180'c)
- Dah siap.
Selamat mencuba!
harus juga ku cari labu..buat org teringin2 nak mencuba tau..:)
ReplyDeletelabuuu...mana labuuuuu....
ReplyDeleteselongkar dapo izah la cari labu....muahahaha
telan air liur jerk nengok bingka ko ni ryo...
Waaaaaaaaaahhh, sekali berasap dapor...sampai terbakor bingka eh...hehehe.. Nampak sedap la sangat...harus dan mesti cuba nnt...tungguuuu.. one fine daaaayyy...hehe, thanks share ya Ryo..
ReplyDeletewaduh waduhhhhhhhhhhhhh sekali keluar menarik lahhh..suka tau bingka labu biasa tabur bijan .next time buat nak try letak kismis lakkkk tegoda negoknya
ReplyDeletesalam ziarah..
ReplyDeletewahhhhhhhhhhhh
terliurnya tekak k.ayu..
sangat nyami..
thanks syer resepi ya
hi ryo.. first time here.. like post ni 1000x hehe
ReplyDeleteAs'salam Ryo
ReplyDeleteWahhh ada bingka labu lagi, labu ada setengah dalam peti ais, ingat nak buat donat labu jer. sebab lama dah k.ct tak mendonat. tengok kawan2 menayang donat bagai, rasa geram pulak..hehehe
Rajin betul orang bujang ni buat bingka siap tabur kismis segala, pasti rasanya sedap manis lemak2 gitu kan :)
@anymz tq kak ni.. jgn lupa share ya
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletekalo jumpa lebih labu dia tu nanti bahagi2 lah k kak mas....err tang liur tu kalo nitis tadha ler wat yogurt,haha
@Ummi
ReplyDeletetq kak ummi ...wat bingka sambil goyang rabbit.oppps
@Sheila Shafeareen
ReplyDeletetq.silakan try ye kak..simple je
@Citarasa Rinduantq ye kak ayu ... nak bg merasa,dah habis la pulak.heheee
ReplyDelete@Ribbon Clown
ReplyDeletehye..tq & keep on ur support..:D
salam ziarah.. wahhhhhhhhhhhh terliurnya tekak k.ayu.. sangat nyami.. thanks syer resepi ya
ReplyDelete