Hihi..mesti korang terkejut jap tengok tingkap kan,tetiba belog aku muncul wat entri baru.....kikiki...
Memang melampau la aku rasakan kemalasan kali ni...nak kata letih berpuasa,kang korang labelkan aku cam bebudak ler pulak kan.Haha...siyesly...memang malas aku nak wat entri semenjak dua menjak ni taw..camna tuh??
Okey la..malas nak menaip lebih2..sekadar pembuka untuk come back aku kali nih...(dah brapa kali come back daaa....)
Kali ni aku tak pergi jauh,cukup la aku curik resepi kat rumah sis HaSue aku tu ha....kebetulan dia sibuk duk mandikan Zhariff,aku masuk ikut pintu depan la...(nak masuk ikut pintu dapur,kunci tak repair lagi yer tak sis??)..
Khabarnya GMM semua demam Cajun tempohari,aku nak kidnap la sekali...tapi rupanya cajun kesayangan beliau tu dibawak sekali ke bilik mandi....adoyaii..memang berharga la menda cajun tu ye.Tapi takpe...aku dapat gak resepi Ayam Goreng berempah ni ha..boleh gak buat juadah berbuka semalam....mentang aritu sis aku sempat gorengkan,balik keja semalam aku nak test try la jugak. :)
Kalo dah cilok resepi,mesti nak paste kat sini jugak kan...
Ayam Goreng Berempah
by:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
shared by: Ryo@ryoazhar.blogspot.com
Bahan2:
- 6-8 ketul chicken wings-potong 2,bersihkan dan toskan*Ryo pakai 2 ketul paha ayam,dipotong
- 1 cm halia*
- 4 ulas bawang merah-potong dadu*
- 4 ulas bawang putih-potong 2*
- 3 batang serai-potong bulat*
- 1/2 labu bawang besar-potong dadu*
- Kunyit hidup/serbuk kunyit
- 2 sudu mkn sos cili
- Garam dan serbuk perasa(optional) secukupnya
- Masukkan bahan2 bertanda * ke dalam pengisar bahan kering,kisar sehingga lumat. Kalau tak ada pengisar tumbuk menggunakan lesung batu sehingga lumat-jika menggunakan kunyit segar hendaklah ditumbuk dengan lesung batu untuk mengelakkan kesan kuning pada pengisar..
- Gaul ayam bersama bahan2 yang dikisar tadi dan tambahkan sos cili serta bahan2 perasa-garam dan serbuk perasa(jika mahu)
- Perap didalam bekas tertutup dan diletakkan dalam peti sejuk..
- Adalah disyorkan perap ayam sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng agar rempahnya bergaul mesra bersama ayam tadi..semakin lama diperap,semakinnn enak!
Nak resepi yang aku copy tu??Klik Sini
**Kali ni Ryo buang je kulit dan lemak ayam tu...hehe...Kurang nampak berkilat lak ayam ni kan??
sedapnye! okay nak cube lar nanti :D
ReplyDelete@Tholeha Mustapa
ReplyDeleteTQ...coba jangan tak coba yer..hehehe
wah....senangnya..kena try buat ni utk bukak pose..=)
ReplyDeleteWaaaahh saudara Ryo..sedapnya ayam goreng berempah...mmg fav anak2 nih.. :)
ReplyDeleteratah je ayam goreng ni bestnya...:)
ReplyDelete@Rs Ida
ReplyDeletehah..dah try ke belom nii??heheee
@Ummi
ReplyDeletekak ummi...memang sedap ler..x rugi buat ni.hehe
@cik cek
ReplyDeleteohohoiiii....memang sedap diratah,simple pulah dibuat....cicah ngan sambal penyet...pergghhh!
@Ryo Azhar Rahza
ReplyDeletesudah try..memang sedap..xsia2 buat..hehe
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete