Lepas bangun tadi..tett,tett,tett..bunyik tekan mesin basuh tu.Ok.aku basuh baju2...biar ia bekerja sendiri..sambil2 tu aku ushar peti ais..ada bahan kek,tapi malas nak buat..tak kan asyik wat kek je kan...nak keluar jap,mandi-mandi dengan riang hati sambil nyanyi feeling2 ngadap cermin.Buang tebiat.ok stop.
Gi pasar ikan,carik ikan kerapu.tak ada!Aku ni memang suka makan ikan lelebih lagi ikan masak steam,atau ikan bakor..tolak ikan keli dan haruan je.
erm...tetiba aku dilambai oleh sebatalion ikan makerel nih..yelah,ikan kembung kan ke golongan spesis makerel..Rm12 sekilo..aku pilih dan berkenalan ngan ikan bernama wanie,rita,william dan seth.err...bukan nora elena ye.Ok cukup 4 ekor,setengah kilo..bayar RM6.
Balik rumah..ini kejadiannya..
Sangat mudah,main hiris dan letak je...bila dah masak,leh makan camtu atau cicah dengan sos kegemaran.pedas atau manis,terpulang..
Ikan Kembung Steam Halia
by:Ryo@ryoazhar.blogspot.com
Bahannya :
- 4 ekor ikan kembung, disiang dan dibasuh
- 1 tangkai cili merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 ulas bawang besar*
- 1 batang serai*
- 3 cm halia*
- secubit garam
- secubit serbuk lada hitam kasar
- 1 tangkai daun ketumbar*
- Panaskan pengukus hingga mendidih
- Hiris semua bahan yang bertanda
- Susun ikan di atas dulang,kemudian taburkan bahan hirisan kecuali daun ketumbar.
- Taburkan garam dan lada hitam
- Kukuslah hingga masak (dalam 15-20 minit)
- Taburkan daun ketumbar di atasnya.
Selamat mencuba ....
ini best bro ^^
ReplyDeletex suka kembong fish :D
ReplyDeletemenu sihat ryo, bestnya
ReplyDeletemacam sedap je.. :)
ReplyDelete@ketabahan hati wan !
ReplyDeletememang best..cicah lagi air asam dan cili padi.perghhh!
@ekin alias
ReplyDeleteekin suka fish yang mana ye...
@Kak Rosaliza
ReplyDeletehaah la akak....selera ni kena ngan cicah yg pedas.nak tambah nasik jap.haha
@syrupmasin
ReplyDeletememang sedap..ada lagi 2 ekor,nak tak
sedapnya.. dah lama tak makan ikan stim ni..
ReplyDeletesedpnye ryo!!!
ReplyDelete@aizamia3
ReplyDeleteni kalau dah lama x makan,kena la masak gini...mmg sedap
@EZAN IDMA
ReplyDeleteMalam ni menu sup tulang plak....jom ezan
menu sihat ryo, bestnya
ReplyDeletekalau tak letak daun ketumbar boleh takk?
ReplyDelete