Maaf ler kengkawan,sabtu lepas aku duk gosok2 mata,tetiber terkeluar enti tuh kan..sampai tertanya lak ke mana tujunya udang aku tuh..udang dah dimasak,tapi aku x habiskan lg..haha.
Sebetulnya,mmg aku terlampau rajin pada hari sabtu lepas..sempat la buat 2,3 menu..tapi line tenet lak lebih lembab dari keadaan muka bumi yang dilimpahi hujan rahmat pada pagi tu.
Smalam pulak aku mencuba lg,tetapi tetap gagal untuk memasukkan entri kerana memory card pulak ditimpa musibah,gagal dibaca oleh USB port!...tanpa melengahkan masa aku tetap mencuba tapi cubaan serta asakkan yang dilakukan tetap gagal...
Last2,aku redha dengan ketentuan Illahi...ok,aku nak upload cepat2 ni.hahaaa...
Taraaaa...posing maut!
Bahan2:
- 500 gram udang
- 5 sudu cili kering kisar
- 2 tangkai cili merah*
- 5 tangkai cili padi*
- 5 ulas bawang merah*
- 5 ulas bawang putih*
- 1 keping asam gelugur (guna asam jawa boleh gak)
- 1 btg serai-ditumbuk
- Garam & serbuk perasa secukupnya
Caranya :
- Hiris,kemudian tumis bahan bertanda serta serai sehingga naik bau
- Masukkan udang dengan ikhlas hati
- Kacau dan biar seketika
- Masukkan asam gelugur dan perasakan dengan garam & serbuk perasa.
- Jika perlu,tambah sedikir air.
- Tunggu sehingga masak,padamkan api
- Dah siap...
Selamat mencuba!! :)
tu diaa.....udang berposing..leleh air liur ku
ReplyDeletenuanza ..jemput menjamu selera
ReplyDeleteowohh..kat umah aku ada udang galah nih..meh laa dtg sini..nko masak ye bro
ReplyDeleteHaSue : udang galah kalo masak tumis bercili + halia tu sedapp
ReplyDelete