Meh tayang menda ni pulak ...ayam masak lemak cili padi...tercetusnya idea masak gini sebab teringat masa g Jakarta hari tu aku makan kat sebuah restoran minang,ada menu ayam camni.pedas & sedap.
Selera sgt makan ngan nasik suam2 panas.perghh!
Nak share jugak leh??aku wat lebih simple dari korang agaknya ...tapi,citarasa sorang2 mmg beza..aku lebih suka bahan ditumbuk,lebih feel nak masak2 nih.hahaa....sbb tu kbnyakan tumbuk,x main blend2 nih.haha....layan je lah.
p/s : tumbuk2 mmg best.wakakkaa
Bahan :
- 500 g ayam
- 2 ulas bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- 10 tangkai cili padi*
- Kunyit hidup secukupnya*
- 1 btg serai
- 1 keping asam gelugur
- 250ml santan pekat
- Garam & serbuk perasa secukupnya
- Tumbuk bahan bertanda sampai lumat
- Panaskan minyak,tumis beserta serai yg diketuk hingga naik bau
- Masukkan ayam dengan ikhlas hati
- Biarkan kejap,jika perlu tambah sikit air
- Pastu masukkan asam keping & santan pekat.
- Perasakan dgn garam & serbuk perasa.
- Biarkan hingga masak.
Selamat mencuba...
:)
eden org negori sembilan mmg expert masak lomak ci api ni,.. kalau nak sodap laie jangan lotak bawang merah ngan bawang putih, tumbuk cili api sama2 ngan belacan dan kunyit,.. pastu gaulkan bersama ayam, masak sampai naik bau kemudian letak santan, masak dgn api kecil bila dah didih dan dah nampak pecah minyak tu letak sekeping asam keping ngan serai
ReplyDeletemcm ni lah : ayoo..lagi2 letak belacan.haha...nanti aku nak try lah masakan nogori tuh...kena kaji.yg aku masak ni cuma nak lemak n pedas je...bwg putih febret aku..kena letak.haha...
ReplyDeletep/s : nak minang org nogori skang ni banyak adat x?hahaaa
mak aih melecur lidah awok tgk makanan kome. hehe
ReplyDeletestyle negeri9 simple jer tak byk bahan dan senang keje ,. kalo blh jgn letak bawang supaya masak lemak tu tak cpt basi, penting letak asam keping tu supaya menghilangkan rasa pahit kunyit tu dan mengurangkan pijar pedas cili api,.. resipi turun temurun ni satu2 je yg aku tau,. yg lain2 aku tak tau,. jerang air masak nasi dan melantak jer ler yg aku tau
ReplyDeleteNisaAdnan : melecur lidah sat lg aku masukkan dessert lak...x lecur lg dah
ReplyDeletemcm ni lah : nanti aku p negori ko masak ya.haha
ReplyDeleteowhh ade lg 1 petua supaya nak kurang kan rase pijar kat lidah dan supaya buang air besar tak pedih,. tumbuk cili api tu dengan tangkai nye sekali,..
ReplyDeleteserbuk perasa ape?
ReplyDeletekalau xde serbuk perasa?
Pelik lah. Kenapa tak letak kunyit? Macam mana boleh jadi kuning?
ReplyDelete@CAHAYA
ReplyDeleteThanks sis!memang letak kunyit...tu kan ada dalam pic, cuma x tertaip pulak.haha..jap nak edit.thanks
Viagra Sale Viagra Salehttp://www.viagrarxsale.com
Εvery weekenԁ i uѕеd to pay a quісκ νisit this site,
ReplyDeletefor the reaѕon that i wish for enϳoyment, ѕince
this this sitе cοnations actually gοod funnу data toо.
mу ωeb ρage; Related Site
Τhe artiсle offers veгified useful tо mysеlf.
ReplyDeleteIt’ѕ гeally useful аnԁ уοu rеally are obviously extгеmely
еduсated of this tyрe. You have openeԁ up my eуе to different opinion of thіs subject mаtter alοng
with intгiguіng and solid content material.
my weblog :: phentermine
Here is my blog - phentermine
@mcm ni lah i juz try menu yg awk ajar....������ mmmm power mmg terbaikkk...?tq for share ye��
ReplyDeletestyle negeri9 simple jer tak byk bahan dan senang keje ,. kalo blh jgn letak bawang supaya masak lemak tu tak cpt basi, penting letak asam keping tu supaya menghilangkan rasa pahit kunyit tu dan mengurangkan pijar pedas cili api,.. resepi turun temurun ni satu2 je yg aku tau,. yg lain2 aku tak tau,. jerang air masak nasi dan melantak jer ler yg aku tau
ReplyDeleteI was reading the news and I saw this really interesting information… The information mentioned in the article are some of the best available.
ReplyDeleteLambingan Show
Pinoy 1 Tv
Pariwiki
Pinoy TV Show
Pinoy Tv Channel
Pinoy Tv Tambayan
GMA Pinoy TV
Star Plus