Pernah tak korang beli/makan donut durian @ Big Apple Donut???Konon2nya ni haa aku ciplak lerr donut diorang..semerbak je bau durian...
Nak share skit resepi..tp sorii sangat..aku dah terbiasa buat x ikut sukatan..main tengok je cukup ke x cukup..bahan ni pun main agak2 je..
Bahan2 Donut:
- 1kg Tepung gandum
- 350 ml air suam
- 100g marjerin
- 50g shortening
- 1 sudu garam
- 1 senduk gula
- 2 paket yis
- 250 g butter
- 250 g shortening
- 200 g gula aising
- Durian paste secukupnya
Caranya: Semua bahan disatukan dan diuli hingga sebati.Kemudian dibentuk bulat leper.Digunting sedikit untuk bentukkan duri.Gorengggkannn..
Edited: bentuk bulat leper tu ketebalan dalam 1/2 inci.Biarkan 15-20 minit (biar kembang) sebelum digoreng.bila dah goreng,ia akan bertambah kembang sedikit dan biarkan sejuk sebelum masuk inti.
Bila donut dah sejuk,cucuk dulu guna chopstick*aku guna chopstick buluh je...pastu baru senang nak benamkan mata nozzle yg muncung tuh..kemudian picit piping bag sambil tarik keluar..Haaa..dah ada inti krim durian didalamnya..
(simple x penerangan aku??)
Boleh juga pakai resepi ni kat blog my sis HaSue: DonutDonutLagi
Selamat mencuba!
baguslah ko...meh jadi anak ikan aku nak hehe
ReplyDeletehahaa..tetiba abam irra menawarkan satu tawaran...elok2 aku jd manusia,jd ikan pulak..nak ke donut nih?hahaha
ReplyDeleteoppsss singgah sini 4llow wahh rajin sungguh yer....
ReplyDeleteperghh..sejibik cam kat big apple donut yg ko buat nih..haha..aku takde laa muncung utk isi inti tu..ko belikan aku eh..ngee..
ReplyDeleteapsal ko x amik gambar yg dah dibedah siasat?hehe..
apa2pun aku nak buat..tunggu aku rajen banyak2!donut biasa pun x terbuat2 lg nih..huhu
Angah..tq sbb follow.ahaks
ReplyDeletesis HaSue : aku bedah dalam mulut je.hahahaha......*lupe la nak bedah.huhu
ReplyDeletemaaf..sy neh bru belajr...nk tau...shortening tu ape?
ReplyDeletesori ek klu aku t'silap phm..dah goreng, pastu tebuk lubang kecik uk msukkan muncung tu,ek? err..klu cmtu smua donat ada lubang kecik la tu...isk..aku kompius lg ni..xplain skit..
ReplyDelete@dianashortening tu minyak sayuran..maaf ye lmbt respon
ReplyDelete@kak effahaah..ada lubang kecik,tp jgn risau,lubang tu tak nampak pun nanti...x ketara....:)
ReplyDeleteakak dh try bt donut durian tu..inti tu akak asingkan skit utk paste stroberi coz anak2 akak suke stroberi..tp tak gebu sgt la,ryo..dah uli dan leper2kan tu..rehatkan dulu ke atau goreng terus..? akak goreng terusss..huhuhu..plz respond,ye? p/s:INTAN tu dkt tmpt tinggal akak kat kota kinabalu..
ReplyDelete@kak effa
ReplyDeletekak effa,lupa lak nak letak kat situ..donut tu mesti direhatkan dulu,barulah di goreng.dalam 15-20 minit...gelek jangan terlalu leper sangat ye...kira 1/2 inci la sebelum digoreng...bila dah kembang,leh naik sampai 1 inci tebal tu..yang penting tunggu sejuk dulu baru picitkan krim ke dalamnya.
Oh,jadi akak effa ni tinggal kat intan sabah ke??
asssalamualaikum...nak tanya cream tu pakai butter tak bermyk sangat kh? ada kh mcm fresh cream?
ReplyDeletetakde la dlm INTAN tu..tau Sepanggar tak..? area2 kat situ ler..akak studi kat ums..so area INTAN tu tempat akak lalu lalang ler kiranyer..wokey..nk try skali lg donut tu..kalau jd, nk bt bisnes kat baazar ramadhan huhuhu..ryo nk percent ker? hihihi...
ReplyDeletetakde la dlm INTAN tu..tau Sepanggar tak..? area2 kat situ ler..akak studi kat ums..so area INTAN tu tempat akak lalu lalang ler kiranyer..wokey..nk try skali lg donut tu..kalau jd, nk bt bisnes kat baazar ramadhan huhuhu..ryo nk percent ker? hihihi...
ReplyDelete@jane
ReplyDeletewsalam.....takde lah berminyak pun..lite2 je..kalau x suka banyak butter,kurangkan ye.. :)
@kak effa
ReplyDeleteoo..sepanggar tau la...penah duk situ dulu...lepak rmh member.lepak makan kat kedai kak tini.hihi...wahh,nak niaga bazar ramadhan ye..nak 50% boleh?hahaa..gud luck yaww