Pages

Monday, March 28, 2011

Donut durian (Ala2 Big Apple)

Ni haa..aktiviti orang bujang di hujung minggu..
Pernah tak korang beli/makan donut durian @ Big Apple Donut???Konon2nya ni haa aku ciplak lerr donut diorang..semerbak je bau durian...


Donut Durian

Doh yang dah diuli & diacuankan

Gunting sedikit untuk membentuk duri

Masukkan DURIAN paste ke dlm krim

Masukkan krim durian ke dalam donut


Nak share skit resepi..tp sorii sangat..aku dah terbiasa buat x ikut sukatan..main tengok je cukup ke x cukup..bahan ni pun main agak2 je..

Bahan2 Donut:
  • 1kg Tepung gandum
  • 350 ml air suam
  • 100g marjerin
  • 50g shortening
  • 1 sudu garam
  • 1 senduk gula
  • 2 paket yis
Bahan2 Krim Mentega:
  • 250 g butter
  • 250 g shortening
  • 200 g gula aising
  • Durian paste secukupnya

Caranya: Semua bahan disatukan dan diuli hingga sebati.Kemudian dibentuk bulat leper.Digunting sedikit untuk bentukkan duri.Gorengggkannn..

Edited: bentuk bulat leper tu ketebalan dalam 1/2 inci.Biarkan 15-20 minit (biar kembang) sebelum digoreng.bila dah goreng,ia akan bertambah kembang sedikit dan biarkan sejuk sebelum masuk inti.

Bila donut dah sejuk,cucuk dulu guna chopstick*aku guna chopstick buluh je...pastu baru senang nak benamkan mata nozzle yg muncung tuh..kemudian picit piping bag sambil tarik keluar..Haaa..dah ada inti krim durian didalamnya..
(simple x penerangan aku??)

Boleh juga pakai resepi ni kat blog my sis HaSue: DonutDonutLagi

Selamat mencuba!

17 comments:

  1. baguslah ko...meh jadi anak ikan aku nak hehe

    ReplyDelete
  2. hahaa..tetiba abam irra menawarkan satu tawaran...elok2 aku jd manusia,jd ikan pulak..nak ke donut nih?hahaha

    ReplyDelete
  3. oppsss singgah sini 4llow wahh rajin sungguh yer....

    ReplyDelete
  4. perghh..sejibik cam kat big apple donut yg ko buat nih..haha..aku takde laa muncung utk isi inti tu..ko belikan aku eh..ngee..

    apsal ko x amik gambar yg dah dibedah siasat?hehe..
    apa2pun aku nak buat..tunggu aku rajen banyak2!donut biasa pun x terbuat2 lg nih..huhu

    ReplyDelete
  5. sis HaSue : aku bedah dalam mulut je.hahahaha......*lupe la nak bedah.huhu

    ReplyDelete
  6. maaf..sy neh bru belajr...nk tau...shortening tu ape?

    ReplyDelete
  7. sori ek klu aku t'silap phm..dah goreng, pastu tebuk lubang kecik uk msukkan muncung tu,ek? err..klu cmtu smua donat ada lubang kecik la tu...isk..aku kompius lg ni..xplain skit..

    ReplyDelete
  8. @dianashortening tu minyak sayuran..maaf ye lmbt respon

    ReplyDelete
  9. @kak effahaah..ada lubang kecik,tp jgn risau,lubang tu tak nampak pun nanti...x ketara....:)

    ReplyDelete
  10. akak dh try bt donut durian tu..inti tu akak asingkan skit utk paste stroberi coz anak2 akak suke stroberi..tp tak gebu sgt la,ryo..dah uli dan leper2kan tu..rehatkan dulu ke atau goreng terus..? akak goreng terusss..huhuhu..plz respond,ye? p/s:INTAN tu dkt tmpt tinggal akak kat kota kinabalu..

    ReplyDelete
  11. @kak effa
    kak effa,lupa lak nak letak kat situ..donut tu mesti direhatkan dulu,barulah di goreng.dalam 15-20 minit...gelek jangan terlalu leper sangat ye...kira 1/2 inci la sebelum digoreng...bila dah kembang,leh naik sampai 1 inci tebal tu..yang penting tunggu sejuk dulu baru picitkan krim ke dalamnya.

    Oh,jadi akak effa ni tinggal kat intan sabah ke??

    ReplyDelete
  12. asssalamualaikum...nak tanya cream tu pakai butter tak bermyk sangat kh? ada kh mcm fresh cream?

    ReplyDelete
  13. takde la dlm INTAN tu..tau Sepanggar tak..? area2 kat situ ler..akak studi kat ums..so area INTAN tu tempat akak lalu lalang ler kiranyer..wokey..nk try skali lg donut tu..kalau jd, nk bt bisnes kat baazar ramadhan huhuhu..ryo nk percent ker? hihihi...

    ReplyDelete
  14. takde la dlm INTAN tu..tau Sepanggar tak..? area2 kat situ ler..akak studi kat ums..so area INTAN tu tempat akak lalu lalang ler kiranyer..wokey..nk try skali lg donut tu..kalau jd, nk bt bisnes kat baazar ramadhan huhuhu..ryo nk percent ker? hihihi...

    ReplyDelete
  15. @jane
    wsalam.....takde lah berminyak pun..lite2 je..kalau x suka banyak butter,kurangkan ye.. :)

    ReplyDelete
  16. @kak effa
    oo..sepanggar tau la...penah duk situ dulu...lepak rmh member.lepak makan kat kedai kak tini.hihi...wahh,nak niaga bazar ramadhan ye..nak 50% boleh?hahaa..gud luck yaww

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.