The Followers

Monday, October 14, 2013

Kek Lapis Instagram versi II

Assalamualaikum.
Salam Aidiladha untuk semua ya.Walaupun Aidiladha bersamaan 10 Zulhijjah disambut esok, aku masih lagi kat opis.Hmm,aku pasti ramai juga yang camtu kann?Tak kurang juga yang dah siap ambik cuti nak sambut raya ni...ada juga yang sedang dalam perjalanan balik ke kampung halaman masing-masing.Di desa kasihku tertumpah katanya.

Ada sesetengah rakan yang berada di Semenanjung kata, Aidiladha di sana lebih meriah dan hebat sambutannya berbanding Aidilfitri.Mungkin juga di sesetengah kawasan.

Berlainan kat negeri aku Sarawak, khususnya kat tempat aku,...Lepas sembahyang raya tu aktiviti berjalan seperti biasa.Kalau ada nak buat juadah pun untuk family ja.Jarang sekali buat open house, melainkan kalau ada ahli keluarga yang pegi tunaikan haji, adalah kenduri yang di anjurkan. Ibadah korban tetap ada di sana sini.Selebihnya,mungkin berehat dirumah,beriadah atau pegi bercuti ke tempat-tempat lain selain tido.Haha

Nak buat kek raya?...Jom.

Kek Lapis Instagram

Kek lapis Instagram ni sebenarnya dah pernah tayang sebelum ni.Klik Sini.
Dah banyak kali ulang buat kek ni...permintaan dari family dan rakan-rakan. Versi yang terdahulu, gunakan 250g butter.Tapi untuk versi yang ini dan yang sebelumnya, aku dah edit sikit, pakai loyang 8.5".

Versi II ni lebih lembut....

Kek Lapis Instagram (Saiz 8.5"x8.5")
by: Ryo ( ryoazhar.blogspot.com)

Bahan A:
  • 454g (16oz) mentega
  • 1 cawan gula halus 
  • 1 tbs ovallette
  • 10 biji telur gred A
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan serbuk horlick
  • 2 cawan tepung hong kong, diayak

Bahan B :
  • 1 tsb coklat emuco ATAU 1/2 cawan coklat masakan + coklat cip secukupnya *optional -warna coklat
  • 1 tbs pandan paste - warna hijau
  • 1 tbs strawberry paste/strawberry filling - warna merah
  • Sedikit pewarna kuning dan biru - biarkan plain
Caranya:
  1. Panaskan oven pada suhu 220'c,api atas bawah.(bergantung kepada jenis oven).Sediakan tin bersaiz 8.5"x8.5", sapu sedikit mentega dan alas dengan baking paper.
  2. Masukkan mentega,gula dan ovalette dalam mangkuk pengadun, pukul hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu hingga habis, pukul lagi hingga sebati.Kemudian masukkan susu pekat,horlick dan tepung.Pukul lagi hingga sebati.
  4. Bahagikan kepada 5 bahagian dengan nisbah 1:1:1:1:4.Guna sukatan cawan je, 1=1 cawan.Lebih kurang gitulah.(Warnakan 1- hijau,merah,biru,kuning dan 4 = coklat.)
  5. Masukkan 1 cawan adunan berwarna coklat,bakar hingga masak.Lebih kurang 7-8 minit bergantung pada oven masing-masing.Bila dah masak, tekan sedikit permukaan kek menggunakan penekan khas.
  6. Tukar kepada api atas sahaja.
  7. Lapiskan dengan adunan coklat,bakar lagi.Teruskan ulang langkah dengan adunan biru,hijau,kuning, merah dan 2 lapisan adunan coklat hingga habis.
  8. Setelah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan sejuk.Sedia untuk dipotong dan dinikmati.
P/s: Untuk rasa yang lebih nikmat, simpan semalaman dalam peti sejuk, keluarkan dan biarkan ikut suhu bilik.Potong dan hidangkan.

Selamat mencuba :)


Thursday, October 10, 2013

Produk Terlajak Laris Minggu Ini : Kasturi Syifa Car Perfume

Kasturi Syifa Car Perfume
Assalamualaikum & Salam sejahtera, 
Hari ni nak kongsikan entri berkenaan dengan pewangi kereta jenama Kasturi Syifa yang semakin menjadi pilihan. Sebelum ni pun Kasturi Syifa pernah mengeluarkan 4 jenis pewangi badan dan produk-produknya yang lain.

Begitu juga dengan Kasturi Syifa Car Perfume ni, terdapat 4 jenis haruman yang menarik dan mengandungi ayat-ayat suci Al-Quran serta terapi doa-doa Rukyah. Pewangi ini diperbuat daripada pati minyak wangi bermutu tinggi dan boleh bertahan selama 30-35 hari bergantung kepada cara penggunaan.

Bukan sahaja untuk pewangi di dalam kereta, ia juga boleh dijadikan pewangi bagi ruang bilik atau almari. Boleh digantung atau diletak atas meja, pewangi Kasturi Syifa boleh didapati dalam 4 jenis antaranya;

 Purple-Lavender
Hijau- Apple Blossom
Biru-Sparkling Lemon 
Merah-Vanila

Harga Sabah/Sarawak : RM14.90

Setakat ini, aku sendiri telah menggunakan 3 jenis pewangi berbeza iaitu Biru-Sparkling Lemon untuk haruman di dalam kereta, Hijau -Apple Blossom untuk ruang pejabat, manakala Purple - Lavender untuk ruang bilik tidur.Alhamdulillah, wangian segar ini membuatkan ruang lebih selesa dan wangiannya lebih tahan lama berbanding yang biasa,

Kepada yang berminat, boleh inbox FB Ahmad Fauzi Yaakob .  Bagi kawasan Miri akan dihantar terus kepada Tuan/Puan, manakala luar kawasan Miri akan dihantar melalui pos (caj pengeposan akan dikenakan).

Keterangan lanjut di www.kasturisyifa.com

Friday, October 4, 2013

Sambal Petai Tumis

Assalamualaikum...
Salam Jumaat...moga sihat semuanya seperti biasa. Hari ni malas nak gosok baju melayu, pakai kemeja panjang biasa dengan lengan berlipat.I like!

Dulu-dulu-dulu (sebut ikut style penyanyi Tegar ye...)..... Ehhh..ok lah dulu dah pernah post entri pasal sambal petai ni..klik sini. Baru-baru ni buat lagi sebab ada stok petai, abang aku beli masa dia travelling ke kawasan rumah panjang.Petai tu besar dan sihat-sihat belaka.....jadi aku boleh hiris-hiris ikut selera.

Sambal Petai Tumis Belacan ni memang ohsem!
Ehmm..kalau dah makan petai ni memang segala bau ada kan..bilik air pun bau petai.Hahaha....Sebenarnya banyak khasiat Petai yang kita tak tahu, rawatan mencegah strok,sembelit,anemia,berhenti merokok,depresi dan lain2 sampai kulit akar pun berguna untuk rawatan kencing manis!

Aku dapat info dari blog Dunia Kongsi ni dan korang boleh baca juga khasiatnya di sana k.

Nak resepi simple masak tumis petai style orang bujang KLIK SINI.

Selamat mencuba dan selamat berhujung minggu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...