The Followers

Thursday, March 7, 2013

Kek Lapis Tembikai

Hai korang!

Ehh..macam gedik lak mamat ni kan.haha...
Wallawaeyy..tetiba keluar kek lapis lak ni apehal...rajin lak celah-celah malas.

Hari tu, walaupun ada beberapa urusan termasuk appointment doktor segala, alhamdulillah matlamat tercapai siapkan beberapa juadah untuk tetamu dari jauh.Hehe...Salah satu nya Kek Lapis Tembikai ni la...

Rasanya kek ni simple sangat dari bahan dan cara membuatnya.Terdapat juga pelbagai versi kek lapis tembikai yang pernah di kongsikan blogger yang lain sebelum ni kan.Kali ni aku guna bahan asas je..orang bujang kan suka simple...yang penting sedap.Dah habis siap adunan kek aritu, panik kejap bila baking paper kehabisan....so, inisiatif bila takde baking paper boleh la guna teknik gris butter dan tabur tepung je kan.Abaikan lapisan yang tak berapa nak stabil itu..hiksss..

Kek Lapis Tembikai
Kek Lapis Tembikai
by: ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan-bahan:
  • 454g butter
  • 1 cawan gula halus
  • 1 st ovelette
  • 10 biji telur gred A
  • 1 cawan susu krimer manis
  • 1 st esen vanila
  • 1 cawan kismis hitam
  • 2 cawan tepung hong kong
  • 50g strawberi emulco
  • Pewarna merah dan hijau secukupnya

Caranya:
  1. Panaskan oven pada suhu 240'c terlebih dahulu.
  2. Pukul butter,ovelette dan gula hingga kembang
  3. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga sebati
  4. Masukkan pula susu dan esen vanila.Kemudian masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
  5. Seterusnya, bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
  6. A-3 cawan diwarnakan hijau, B-2 cawan tanpa warna dan C-Adunan selebihnya masukkan strawberi dan warnakan merah.
  7. Griskan tin pembakar dengan butter dan alas dengan kertas pembakar.Boleh juga gris dan tabur tepung
  8. Masukkan 1 gelas adunan A, bakar hingga kekuningan di atasnya.Tekan sedikit menggunakan alat penekan kek atau gunakan belakang sudu, kemudian ulang hingga habis adunan A dan B.
  9. Bagi adunan C, bakar berselang 2 cawan dan taburkan kismis hitam di atas nya.
  10. Setelah lapisan yang terakhir masak,tukar kepada api atas bawah dan turunkan suhu kepada 160'c selama 10 minit.
  11. Bila dah masak, biarkan penutup oven terbuka seketika.Ini bagi mengurangkan suhu yang boleh menyebabkan kek hangus/terlebih masak dan kurang 'moist'.
Updated: Kek bakar macam ni sebenarnya makin lama simpan, makin sedap ...

Selamat mencuba .. :)

5 comments:

Sunah Sakura said...

bila la mok polah kek tok...selalu da tanggar...tapi sik dipolah2 juak...kismis ya bole ditukar kepada cip coklat kan?

Ryo Azhar said...

Boleh juak tukar k cip coklat...

Sheila Shafeareen said...

rajin adik sorg ni...mmg caya lah...perlu cuba ni...godaan lg

Gee® said...

sedapnya kek... cantik lagi!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wahhh rajinnya wat kek....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...