The Followers

Friday, April 20, 2012

Apam Indon

Salam Jumaat buat semua... apa khabar hari ni?
Hari ni nak updatekan lagi menu best..simple..Dan yang pasti,kalau yang simple2 ni la aku suka nak cuba.Ibuk ibuk..bapak bapak......yuk kita santap apam!

Lepas kena tag ngan kak DJ semalam, tertarik la pulak ngan apam indon yang cantek dan kemas hasil tangan beliau tu .. carik di belognya belom ada pulak.Rupanya link ke belog kak yatie,dan kak yatie lak dapat resepi dari kak ita.Amboi dah berjela2 nampaknya sumber ni ye.Terima kasih kepada yang empunya resepi serta sumber2 yang telah mencuba.

Bermula la episod nak membaking semalam,balik keja tu lepas dapat resepi nih tetiba tercari mana pergi 'kitchen scale'..yerlaaa dua tiga menjak sebelum ni main agak2 je buat kek.Kalau guna resepi orang lain ni kena la ikut resepi kan...(hahaha..padahal memang suka nak derhaka)

Apam Indon 
 Tet!!Nampak ketidak sempurnaan di situ ..tapi abaikan je sebab memang sedap apam ni..Lapis coklat tu terlalu sikit.Kejadian nya, atas bawah nampak huduh...x cantek seperti hasil daripada mereka yang pakar.Haha...Tangan ni macam keras pulak setelah lama tak membaking.werkk!

Sedap dan lembut jer ...

Alhamdulillah, dapat jugak bawak ke opis untuk menjamu kengkawan sempena hari Jumaat ni....



Apam Indon
by : ryo@ryoazhar.blogspot.com
source : Kak Yatie , Kak Ita , Kak DJ

Bahan-Bahan
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml susu segar atau santan~ ryo guna santan
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar minyak-Yatie tambah *ryo tambah jugak
  • pewarna dan perisa kegemaran
Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
  2. Sediakan loyang ukuran 9 inc
  3. Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
  4. Ayakkan tepung bersama baking powder.
  5. Campurkan garam ke dalam susu.
  6. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
  7. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
  8. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Masa ni tambahkan 2 sudu besar minyak dan gaul sebati.
  9. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
  10. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
  11. Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
  12. Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 minit atau sehingga apam masak sempurna.

Selamat mencuba!

Wednesday, April 18, 2012

Daging Rusa Masak Kunyit

Salam petang buat semua....

Amboi dah lepas masa untuk makan tengahari baru nak update ni kan.Sebenarnya malam tadi nak update... tp nak upload gambar tak leh la pulak...muncul error 503 kata istilah cybernya.Petang ni tetiba jer terbuka hati nak curi masa kat opis ni kejap....jeng2..jgn tiru mcm saya k.haha...

Nak share menu2 yang lepas banyak sgt nak ingat balik pun macam dah tak berapa ingat..jadi update menu yang terkini sekadar menukar thumbnail lama kat tetingkap korang la kan....Menu tak la hebat mana, ringkas ja...buat lauk makan petang semalam.



Yessza.... daging rusa..hari Ahad yang lepas berkesempatan bawak kawan yang datang dari semenanjung tu jenjalan ke taman haiwan..nampak dua tiga ekor rusa tersenyum riang, tapi dalam hati aku terpikir kalau daging nya di masak cara gini memang mabeless....opsss!Jarang jugak dapat daging ni ..kalau nak tunggu aku pergi berburu ntah bila kebetulan terjumpa org jual daging ni dengan harga RM20 sekilo.Beli je la..

Tetiba pulak teringat dengan lagu rakyat brunei Malang Pak Saloi .. sebuah lagu ala2 watak pak pandir....yang aku ingat la pak saloi ni bawak rusa naik sampan.huahua....

Daging Rusa Masak Kunyit
by : ryo @ ryoazhar.blogspot.com

Bahan :
  • 500 g daging rusa
  • 2 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 3 biji ubi keledek , dipotong
  • 2 inci halia*
  • 2 tangkai cili merah*
  • kunyit hidup secukupnya*
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam & serbuk perasa secukupnya
  • 2 cawan air
Caranya :
  1. Tumbuk bahan bertanda sampai lumat
  2. Panaskan minyak,tumis bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau
  3. Masukkan daging rusa, gaul sebati
  4. Biarkan kejap,jika perlu tambah air
  5. Perasakan dgn asam gelugur,garam & serbuk perasa.
  6. Biarkan hingga daging masak & lembut
  7. Masukkan ubi keledek, biarkan hingga masak

Hahaa.... main letak je cara2 ni kan...ikut la cara yang dirasakan sesuai sebenarnya....lain orang lain cara, lain citarasa.

Sekian dulu ... :)

Monday, April 9, 2012

Mi Jawa Koboi

Salam... salam ...phewittt!

Amacam? Ok tak bila aku letak gamba tu jadi thumbnail?? Mesti korang x caya belog hijau tayang masakan balik kan??Perghhh rindu gilerssssss dgn 'permainan dapur' ....Memang dah lama belog hijau tak berasap.....tuan rumah nya balik mandi je..pastu kuar balik....sebab tu x sempat2 nak mengasapkan dapur kan..Yeahh... aku ingin kembali (dah banyak kali dah kata nak kembali berbelog kan, sudahnya tetap x update2..wakakaka)

Kengkawan GMM lain tak leh la aku nak lawan.. memang aktif serta produktif!Tabik spring toing toing.... kadang tu nak jugak rasanya mintak Kak Ummi ke, Kak Nor ke, pcm CMG ke , Kak AlongRoz ke... kak DJ ke dan lain2 GMM tolong hapdetkan belog ni!Haha....erkkk.. nak mintak tolong my sis HaSue, mcm tak konpiden je aritu pasal tenet beliau suam2 kuku.... * larikkkkkk

Mi Jawa .. Koboi!

Yesszaa....sebenarnya mi jawa ni 1st time la aku buat....bahan pun x cukup...Mi jawa koboi lah kan...main campak,ejas2 sendiri je.... nak ikut style kak DJ punya, tapi banyak bahan yang tak de.....Bila kuah kari tu dah masak, bersemangat la merasa....aiseymen..pedas sgt.Tambah la gula sket...baru ok.Dah tu kan, keledek tu main lenyek je.... sebab tu ada lagi ketul2 halusss...koboi mmg koboi.

Disebabkan resepi ni main campak2 dan agak2 je ikut selera sendiri.... aku pun dah x ingat la camne kalo nak dijadikan resepi...aku tayang gambar nye aje lah kan.Alhamdulillah boleh diterima tekak, tak sakit perut & sedapppp jugak!Pengalaman pertama lah katakan, insyaAllah nextime nak buat lagi yang lebih proper.

TQ kepada followers yang tak jemu2 nonton entri2 outdated selama ni.... TQ jugak kepada yang sudi jenguk2, dan nampaknya bila nengok kepada traffic,belog ni dilawati salah satu sebabnya adalah Kek Lapis Cheese Persona yang pernah menjadi fenomena suatu ketika dulu.Hahahaha... TQ kepada Kak Nor yang memulakan revolusi dan kontroversiiinya.... hahahaha.

Sekian dulu , chowssss!

ABPBH 2011

Salam semua ..tetiba hari ni nak mencarut

Yessza....aku tengok semua sibuk update pasal ABP yang diadakan malam tadi .. kebetulan malam tadi duk rumah je nak rehat2.. bukak la jugak tv tu nengok ABP.. Dah lama tak duk depan tv tau...sib baik ingat lagi camna nak duduk depan tv serta tekan button ON....ni ha masuk blog ni pun mujur la ingat lagi cara nak update...yang tak update2 sebelum ni mmg sengaja x update...Malas yang amat!

Nak list down kan pemenang ABP pun malas nih... Aaron Aziz Bintang Paling Popular k....Ada gak result yang menyedihkan...sampai aku x kenal sapa artis tuu..haha...Contohnya kategori Artis Baru Wanita ... yang menang tu Tasha Shila...Alamak!Sape tuhh?Bekerut dahi ni bila nengok dia berjalan dan lambai2 ala2 dia laaa menang artis paling popular...Tapi dah nama rezeki kan...mungkin kalau rajin ikut road tour.. peluang menang tu lagi la senang....Bergantung rezeki jugak.

Tak kurang jugak mata ni agak sakit melihat mangsa2 fesyen...bintang besar bergaya ala2 duta susu cap junjung....bintang baru bergaya ala2 bintang kecil ...bintang lama bergaya ala2 dan ala ala alahaiiii...Dan apa yang aku perasan, host & penyampai trofi lebih banyak merapuuuuu sampai muak aku menunggu.....tup2 nightline pun kena pospone....biasanya ABP sebelum ni habis sekitar kul 11.30 ++ jekkk....

So, tahniah la bagi yang berjaya...Jangan dikejar sangat anugerah, yang penting kerja mantap.Kalau nama naik sebab kontroversi, parah beb.

Tak gitu...

#Post ni aku labelkan sebagai coret carut sebab sajaaaaa nak mencarottts!


Chows...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...