The Followers

Thursday, August 30, 2012

Entri raya yang delayed ....

Assalamualaikum...

Sebelum terlambat, nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Salam kemerdekaan yg ke 55 .. mohon maaf zahir dan batin kepada semua.Tak kira lah blogger, rakan fb , sahabat , kenalan lama dan baru mahupun pengunjung blog hijau ni ye.Maaf juga blog ni buat kesekian kalinya tidak dikemaskini dek kerana tugas serta komitmen yang lain.

Doa dan harapan agar Aidilfitri kali ini lebih bermakna serta anda semua sentiasa berada dalam keadaan yang sihat sejahtera.Tak sempat nak upload ekad raya melalui blog... hanya sekadar timeline cover di fb je sempat aku publish.Memadai la sekadar ucapan aidilfitri gitu kan..Jauh disudut hati, ingin rasa nak bersua dengan semua kenalan yang ada termasuklah anda yang sedang membaca blog hijau ni.

Bila nak kawin lagi?? ehh..silap soalan tu..
Bila lagi nak kawin, itulah soalan ayahanda selain daripada pesan untuk jaga solat ...


Raya tahun ni biasa saja, aku pun belum bertukar status...tetap bujang dan InsyaAllah akan menamatkan zaman bujang andaikata ada jodoh ditakdirkan buat diri ini.. (amboiii....maknanya belum lagi lah ye) Mana tidaknya, lenguh la nak jawab soalan pasal jodoh ni tiap kali datang beraya ke rumah saudara atau sebaliknya.Eeeee...

Dahh dah.. crita sikit pasal raya lah....
Aku ambik cuti awal sikit tempohari sebab nak siapkan tempahan kek raya.Terima kasih kepada mereka yang sudi buat tempahan...Kalau sedap, tempah la lagi.. huahua.Alhamdulillah juga tempahan berjaya disiapkan dan dihantar sebelum raya. Sambil siapkan tempahan tu jugak buat 2-3 jenis biskut rya yang simple...buat juga kek lapis untuk sendiri2.Ermm..Cuti awal tu untuk tugas hakiki tau... tapi untuk tugas partime DJ tu, xde istilah cuti... kena jugak datang konti.Pasang lagu raya untuk pendengar, baru syok nak gentel biskut dan kepok telur!Haha..

Sedikit berbeza untuk raya tahun ni... aku x sempat nak keluar masuk bank pegi tukar duit baru sambil mintak sampul raya pun..nak beli baju raya pun ringan2 je.Takde nak excited sgt.... Tapi duit raya untuk anak2 buah tetap ada...dah tu kan, persediaan untuk raya pun aku tak banyak sangat terlibat macam tahun sebelumnya...mana tidaknya, malam raya pun aku masih kat konti lagi... siarkan takbir raya,tetiba sebak dalam konti.... teringat kat arwah bonda dan pagi raya tu kitorang ziarah kuburnya seperi biasa.


Pasang pelita...
Haaa.. ni memang antara tugas wajib aku setiap kali raya.Pasang pelita!
Ingatkan taun ni nak suruh la anak2 buah pulak ambil alih kan...tapi diorang pulak lambat sikit nak balik kampung.Mujur ada abg ipar yg balik awal, siap isi minyak dan pacak ke tanah sekali...Pelita tahun lepas ada lagi, guna je lah.. tapi aku tetap beli jugak beberapa batang sebab pelita tu cantek!

Merdeka raya ..
Disamping sambutan raya ni.. semarakkan juga untuk kibarkan jalur gemilang.... siap2 tampal bendera kat rumah tau.Dua-dua semangat bersatu........heee.

Pergi beraya ..
Lepas ziarah kubur, aku x ziarah mana2 dah.. lepak dalam bilik sampai tertidur.Mungkin penat...memang penat pun....sekali sekala buat spot check dan mendisiplin kan anak2 buah yang lain agar tak sepahkan rumah.Ye lah, kadang diorang suka je beraya di rumah sendiri...tengok2 kuih dah berkurangan sebab ada tangan-tangan nakal tu... bila tetamu sampai, aikkk baru nak pegi menambah...tapi tu la antara kemeriahan beraya sebenarnya kan...bukan nya selalu.Tak kurang seronoknya, bila hari raya ni rumah memang meriah la dengan budak-budak.

Nanti cerita dan gambar lain akan ada di entri akan datang ... :)

Sekian, selamat menyambut hari merdeka.

MERDEKA! MERDEKA ! MERDEKA !

6 comments:

Qasey Honey said...

slmt hari raya ryo n slm kenal juga...follow terus blog u ni...best

Cik Asma BLuppy said...

selamat hari raya aidilfitri & salam merdeka.

EmbunRosaliza said...

selamat hari raya ryo...xdak n3 zhariff ke rindu dia, mama dia pun lama senyap

Ryo Azhar said...

@Qasey Honey
salam kenal juga ya.. terima kasih

Ryo Azhar said...

@Cik Asma BLuppy
salam kembali .. :)

Ryo Azhar said...

@EmbunRosaliza
Salam kembali kak Rosa.. tu ha nasib baik my sis ada tepek entri budak cepet kan.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...