The Followers

Wednesday, April 18, 2012

Daging Rusa Masak Kunyit

Salam petang buat semua....

Amboi dah lepas masa untuk makan tengahari baru nak update ni kan.Sebenarnya malam tadi nak update... tp nak upload gambar tak leh la pulak...muncul error 503 kata istilah cybernya.Petang ni tetiba jer terbuka hati nak curi masa kat opis ni kejap....jeng2..jgn tiru mcm saya k.haha...

Nak share menu2 yang lepas banyak sgt nak ingat balik pun macam dah tak berapa ingat..jadi update menu yang terkini sekadar menukar thumbnail lama kat tetingkap korang la kan....Menu tak la hebat mana, ringkas ja...buat lauk makan petang semalam.



Yessza.... daging rusa..hari Ahad yang lepas berkesempatan bawak kawan yang datang dari semenanjung tu jenjalan ke taman haiwan..nampak dua tiga ekor rusa tersenyum riang, tapi dalam hati aku terpikir kalau daging nya di masak cara gini memang mabeless....opsss!Jarang jugak dapat daging ni ..kalau nak tunggu aku pergi berburu ntah bila kebetulan terjumpa org jual daging ni dengan harga RM20 sekilo.Beli je la..

Tetiba pulak teringat dengan lagu rakyat brunei Malang Pak Saloi .. sebuah lagu ala2 watak pak pandir....yang aku ingat la pak saloi ni bawak rusa naik sampan.huahua....

Daging Rusa Masak Kunyit
by : ryo @ ryoazhar.blogspot.com

Bahan :
  • 500 g daging rusa
  • 2 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 3 biji ubi keledek , dipotong
  • 2 inci halia*
  • 2 tangkai cili merah*
  • kunyit hidup secukupnya*
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam & serbuk perasa secukupnya
  • 2 cawan air
Caranya :
  1. Tumbuk bahan bertanda sampai lumat
  2. Panaskan minyak,tumis bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau
  3. Masukkan daging rusa, gaul sebati
  4. Biarkan kejap,jika perlu tambah air
  5. Perasakan dgn asam gelugur,garam & serbuk perasa.
  6. Biarkan hingga daging masak & lembut
  7. Masukkan ubi keledek, biarkan hingga masak

Hahaa.... main letak je cara2 ni kan...ikut la cara yang dirasakan sesuai sebenarnya....lain orang lain cara, lain citarasa.

Sekian dulu ... :)

16 comments:

micasamawar said...

huhh...sedap nyer daging rusa.kat semenanjung daging rusa liar 1kg rm60,nk makan punya pasal beli gak la...

Nur-nba said...

Tak pernah rasa daging rusa.. Menu ni nampak sangat sedap..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ryo..
alamak daging rusa mana nk dpt kat spore nie Ryo :P

Mas said...

kak mas pernah makan 4 kali daging rusaa nie...
sajerk jerk ko mengeliurkan akak yerk..

HaSue said...

'sekadar menukar thumbnail lama kat tetingkap korang..' <- ayat tak boleh blah betul laa..ahahahaa..
sibbaik bukan kuar entri wordless wednesday..

aku dah lama x mkn rusa nih...sedapnyerrr..rm20 sudah sekilo?huk huk..tp ok lg dr yg rm60 sekilo tu ha..hee

HomeKreation said...

Ryo, Along tayang ayam masak kunyit kemarin, ko punya lagi hebat lah - rusa lawan ayam mesti lah ayam kalah weiii..... lenkali, jgn beli sekilo, beli 2 kilo & pass sekilo ke Lutong k....hehehe (ayat ni lah yg buat ko boring dgn Along ni....kehkehkeh).

Mat Gebu said...

Allahh...pesal salah masuk blog pulak nihh.....grrrrr....sabar jee lah.. (^___^)

Amie said...

Assalamualaikum Ryo,
belum pernah masak rusa begini, harus dicuba suatu hari nanti, nak juga rasa betapa sedapnya resepi rusa masak kunyit!

Ryo Azhar said...

@micasamawar
uishhh,,, mahalnyer daging rusa sampai rm60. kat sini murah lagi lah ye

Ryo Azhar said...

@Nur-nba
kena cuba makan daging rusa.. mmg sedap woo

Ryo Azhar said...

@Mama Hawa/Mama Nani
wallawey .... kat singapore ada daging singa ye sis.hehehe

Ryo Azhar said...

@Mas
uits...ok ler tuh kak mas...ryo pun bukan la selalu..kalau ada yg jual tu.. dpt la mkn daging rusa ni..

Ryo Azhar said...

@HaSue
wakakak...alahai mcm tak tau..aku tukar takut nanti basi je post2 yg lama tuh..haha..

werhh..haah la skang ni mmg rega gitu.. dulu rm14 je kan

Ryo Azhar said...

@HomeKreation
hahaha...ayam kunyit pun sedap gak kak...mcm nak masak ayam lah pulak.haha....

Ryo Azhar said...

@Mat Gebu
hahaha.....pcm masuk kena bawak buah tangan dr sedenak taw....

Ryo Azhar said...

@Amie
wsalam... slmt mencuba yer sis.masak2 kunyit ni mmg febret...tp kalau pakai kunyit hidup ni jari pun dh macam kunyit la..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...