The Followers

Friday, March 23, 2012

Musim 'bubok' kembali!

Assalamualaikum..

Salam Jumaat buat semua...selamat bertugas bagi yang berada di pejabat....selamat bekerja pulak bagi suri rumah yang berada kat rumah..walaupun dikatakan tidak bekerja, sebenarnya suri rumah lebih banyak kerja dan tugas menguruskan rumah tangga kan.. terima kasih kepada mereka. :)

Belog hijau dah lama dilanda kemarau ... kemarau dek kerana tuan nya sangat malas nak update serta nak meng upload kan gambar dan cerita.Ada sedikit masa tu kalau boleh nak diguna untuk santai2 je.haha....

Tapi takper la..kebetulan masuk ni nak jugak mengarang sebaris dua kan...
Pagi ni nak story sket pasal musim 'bubok'... Itu istilah digunakan orang2 tempatan di negeri aku Sarawak..Bubok juga dikenali sebagai udang geragau....udang halus yang digunakan untuk membuat belacan atau pun cencaluk.(Pergghh..sedap tuuu cencaluk!)

'Memakak' / Menyauk 'bubok' ... gambar ihsan google


Opis aku duduk ni bukan la tengah bandar...luar bandar la sikit kan,jadi tak mustahil boleh terhidu aktiviti masyarakat setempat.Sok sek sok sek sana sini heboh sekarang ni musim 'bubok' ni ha...masing2 ambil peluang dan ambil rezeki depan mata untuk 'memakak' ... iaitu istilah tempatan yang digunakan bermaksud menangkap/menyauk.Alhamdullillah ramai yang dapat berguni-guni...Nampaknya ramai la yang buat belacan lepas ni..maklum la harga semasa belacan sekarang ni RM50 per kg.Boleh kaya jual belacan ni tau.

'Bubok' yang telah dikeringkan....gambar ihsan google


Bila dengar sana sini orang menyauk/memakak ni aku pun macam excited....walaupun kurang cenderung bidang ni tapi kekadang kita excited nak tengok serta nak mencuba...Panas memang la panas kan...kan laut mana ad bumbung.Haha....tapi seronok!Aku pernah cuba sekali je dulu ... dapat sikit je.Hihi...

Selain buat belacan atau cencaluk, udang bubok/geragau ni ada jugak yang masak tumis, buat cucur atau jadikan ia sebagai bahan kering.Semalam x sempat nak ambik gambar udang ni .... nasib baik jumpa dalam lemari Pakcik Google.Dapat la nak gambarkan rupa udang ni kan.

InsyaAllah nanti kita share resepi2 pulak...

Jumpa lagi ..

7 comments:

Taman Persinggahan Kayangan said...

Wah bubok....lama xmkn nih...biasa arwah nenek minah mkn ni campur kicap,perah limau,cili padi & bawang besar..Pergh..mkn nasi panas2..wallaweh...

Amie said...

Ingatkan bubok...kutu dalam beras, walllah...rupanya ini namanya bubok ye, jakunnya saya.

HaSue said...

Aku rasa mcm ada gambar ko 'memakak' 2 thn lepas..ala,yg x berhasil tu(buat malu je aku sebut kan.ahahak)

wehh..update2!!

Zullism said...

bubok...lain tempat-lain maksudnya...:)

Fadzli Amir said...

salam..lama tak singgah...kalu ada bubok ni mesti banyak ikan kan...kalu mancen best ni...hehehhe

Nieda abu bakar said...

UDANG NI BEST KALO DI ISI DLM CEKODOK, MAKAN PANAS2..MEMANG BEST SGT...=)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ryo Azhar... tq sudi add yaa..dah folo jugak... wahh udang geragau tu... teringat masa kecik dulu.. inilah udang yang Arwah Ayah selalu 'Menyondong' kami panggil di kampung banyak dapat... pastu jemur buat belacan... tak pulak di jual hanya untuk makan sahaja.. sekarang Arwah Ayah dah tak ada... kalau teringin... kenalah cari di pasar..

bermusim udang ni kan...:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...