The Followers

Thursday, September 29, 2011

Homemade Choco Chocolates

Yeay!dah tengahari..

Salam tengahari pulak,dah lunch ke...
Sedar tak sedar,Syawal berlalu...tiba pula Zulkaedah bersama kita lalui.
Selamat menunaikan ibadah haji bagi jemaah pertama yang bertolak hari ni...

Tadi jenjalan kejap singgah ke belog rerakan blogger yang lain.Penat panjat rumah diorang yang tinggi2 belaka taw...ingatkan nak kutip labu,rupanya tuan rumah tingkat 17, kak Izahdaut dah siap sorok labu2nya tuh.

Okeh,kali ni nak tayang cokelat!
Kebetulan lalu rumah sis HaSue tadi tayang kek Coklat Lembap kan.huhu.mementang internet beliau selalu lembap,kek coklat pun terkena tempiassss.hihi

Taraaaa!!!

C.O.K.L.A.T

Homemade Chocolates (Ferrero Ryo's)

Firstime wat coklat sendiri kat rumah ni...kebetulan merayau dalam bakery shop arituh..teserempak dengan choc mould nih!Dia yang menyapa aku dulu,jadi aku bawak la balik rumah.Boleh la buat chocolate brand Ferrero Ryo!hahahaha....

Guna Dark & White chocolate compound

Nak buat choc ni kena ada chocolate compound jugak.Nak guna cooking chocolate pun boleh juga.Kita cuma acuan kan balik je pun.Nak tambah filing,lagi best.

Ferrero Ryo's .. ahaks!ko ader?

Sebenarnya banyak lagi corak mould ni.Aku beli sekeping je.Dalam sekeping tu ada dua corak dan banyak2 lubang.Cuma masukkan coklat ke dalam tu je.Simple.

versi marble pun ade...

Next time nak buat lagi.sesuai la kalo nak hadiahkan kat kengkawan atau sebagai manisan untuk majlis keramaian.Comel je..

Nak try buat gak ke?jom cuba...

Homemade Choco Chocolates (Ferrero Ryo's)
by: ryo@ryoazhar.blogspot.com

Bahan :
  • Chocolate compound secukupnya (Dark/White)
  • Choc Mould.(acuan)
  • Almond/Peanut/hazeknut *optional,kalau nak letak filing
Caranya :
  1. Cairkan chocolate compound dengan kaedah double boiler.Biar sejuk kejap.
  2. Masukkan ke dalam piping bag,*hati2 ye..panas lg tu.
  3. Picit ke dalam acuan coklat tadi.Nak masukkan filing boleh,x letak pun takpe
  4. Kalau guna white choc tu,boleh warnakan ikut kesukaan la.
  5. Biar sejuk,masukkan ke dalam peti sejuk.
  6. Dah siap!
Selamat mencuba !

10 comments:

ch000tz axoera said...

waaaaaaaaaaaaaah Ferrero Ryo!!!!! nak satu!!!!

Mama Hawa/Mama Nani said...

As Salam Ryo..
Wah Ferrero Ryo!! mintak 1 hehehe

ninazsyafinaz said...

Salam kenal Ryo..nak coklat sikit..!!!

Ryo Azhar Rahza said...

@ch000tz axoera
nak satu je ke?haha

Ryo Azhar Rahza said...

@Mama Hawa/Mama Nani
wsalam mam..nak coklat,ambik la satu ye.. (kurang 2 dah...)hihi

Ryo Azhar Rahza said...

@ninazsyafinaz
salam kenal?? nak cokelat jugak??hihi....ambik je. (ok,dah kurang 3.)sape lg nak??

Nieza said...

Salam kenal..singgah sini nak mkn coklat..hehe menarik la saya pun x pernah buat coklat sendiri lagi..btw saya follow yer:)

Ryo Azhar Rahza said...

@NiezaHaaa..salam kenal jugak.tq 4 following.selagi masih ada,jmput la mkn cekelat nih yer.hihi

Hanim said...

salam kenal ye. senang je nak buat nih kalu ade coklat n acuan ek? mmmm boleh cube nih bila2.

Ryo Azhar Rahza said...

@Hanim
salam kenal,selamat mencuba ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...