The Followers

Tuesday, April 26, 2011

Kuih Tradisional : Penyaram

Selamat petang..

Haaa...akhirnya aku bersiaran jugak kan,...hari pertama sukan dah lepas.ohohoyy..panas mmg panas kat padang tu.kalo letak cheese nak buat kek,kira x yah susah2 nak double boiler kan.huhu...

Ok lah.str8 to the dot lg..mesti korang jemu dah tgok aku tayang kek pandan slice cheese tu kan...Meh aku updatekan sikit...

Kali ni sedikit tradisional,xperlu oven pun ye...

Pernah tengok tak?..pernah tengok tak??Meh tengokkk...Cheq Ana pernah tayang kuih ni dlm fb dulu.huhuu....

Kuih Penyaram

Ni kira menjadi la kann...

Nak cuba ke??meh try meh...
  • 1 bungkus tepung beras
  • 1/2 kg tepung gandum
  • 1/2 kg gula pasir
  • 200 gm gula apong
  • 500 ml air sejuk
  • Minyak untuk menggoreng

Caranya :

  1. Ayak tepung beras bersama tepung gandum
  2. Masukkan gula pasir dan gaul rata
  3. Masukkan gula apong yang sudah dibancuh dengan air dan tapis
  4. Gaul rata*boleh juga ditapis lagi..
  5. Biarkan semalaman
  6. Gunakan kuali kecil untuk menggoreng dengan minyak mengikut saiz yg dikehendaki.
  7. Gunakan api sederhana kecil,sendukkan adunan dan tuang perlahan di tengah-tengah.
  8. Terbalikkan dan biarkan masak.
Tips : 1-Tapis dua kali untuk hasil lebih lembut
2-Biarkan semalaman untuk hasil yg best
3-Kata org tua2,kuih ni kalau digoreng awal pagi,senang nak jadi.huuuu..

Kalau kat tempat aku biasanya kuih ni memang dipanggil kuih penyaram.Kuih ni dipacking bersama kelupis semasa Majlis Makan Tahun yang dianjurkan oleh setiap kampung. :)
Kalau tak silap ada juga yang panggil dengan nama 'cucur jawa'.

Sis HaSue pun ada gak buat kuih ni.....resepi dari sis HaSue > KLIK INI

Selamat mencuba!

:)

7 comments:

HaSue said...

huwahh..aku ingat ko buat resepi yg lembut tuh..aku nak wat versi ngahyok tuh..teringin bertmbh2 nengok penyaram ko nih..huwaa

Cheq Ana said...

pakai gula perang buleh?

EmbunRosaliza said...

assalam ryo, akk panggil kuih cucur, tp kt klate kaler putih, akk xprnh bt lg hehe

RYOVZHVR said...

HaSue : ni pun lebey kurang je.hahahaa..asalkan macam penyaram je

RYOVZHVR said...

Cheq Ana : cheq x pernah try pakai gula perang

RYOVZHVR said...

Kak Rosaliza : kalo kaler putih tu pakai gula ape

aDisH.sHidA said...

sedap kuih nie...mak selalu buat..kalau kedah panggil cucur jawa....negeri sembilan panggil kuih cucur hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...